Objavljeno: Čet, stu. 20th, 2014

Oni žive u Vukovaru, a silovali su me svaku noć

Ali, nisu to bili srpski dragovoljci iz Srbije i četnici, nego Srbi iz Vukovara s kojima sam dijelila i dobro i zlo – s mučninom kazuje silovana žena

suncica predstavljanje ruzica erdelji 0003

  • MP
  • Tekst Stjepan Tokić
  • Foto(ilustracija) JL
[S]ilovali su me svaku noć. Ali, nisu to bili srpski dragovoljci iz Srbije i četnici, nego Srbi iz Vukovara s kojima sam dijelila i dobro i zlo – s mučninom kazuje silovana žena. Teške vukovarske priče, ono su što treba ponavljati i pričati bez prestanka, unatoč tome što su neke od njih već ispričane. Jedna od takvih priča jest ona o zločinu silovanja Vukovarki, koji je stravičan i jeziv. U kolikoj mjeri, saznaje se tek nakon snimanja dokumentarnog filma prema knjizi Marije Slišković koja je svojim svesrdnim angažmanom pridobila povjerenje nesretnih žena. Knjiga ‘Sunčica’ poslužila je kao scenarij, a ujedno građanima Hrvatske zorno je prezentirala sav užas ratnog zločina silovanja kroz kojega su prošle mnoge vukovarske žene. Hrabrost da progovore smogle su samo neke silovane žene, koje su ponižene, nepriznate i obespravljene.

suncica predstavljanje marija sliskovic 0003[U]natoč tome što se neke od njih smogle hrabrosti da progovore o strahotama iz prljavih šupa i podruma te logor, do danas nitko nije pokazao hrabrost da se suoči s njihovim problemima te ih prihvati kao nešto ozbiljno.Bolna su svjedočanstva Vukovarski prikazana u filmu Sunčica, u kojem se zorno prikazuje surovost srpskih paravojnika i četnika koji su se silovanjem služili kao planiranom ratnom strategijom, čije su Hrvatice bile samo dio. Označene bijelim krpama u kućama koje su služile samo za silovanje, nerijetko su bile zatočene u srpskim obiteljima koja su rado otvarale vrata četnicima nudeći im nesretne žene. Uz njih su najčešće bila i njihova djeca koja su promatrala svakodnevna, višestruka silovanja. Najmlađa od njih imala je samo osam mjeseci, a u knjizi i filmu nazvana je Sunčica. Preživjela je teške kašete i jakne koju su četnici bacali na nju kako bi je ušutkali, dok muče njezinu majku. Sunčica je danas djevojka koja s majkom živi u Petrinji jer u Vukovaru joj prijete oni koji su monstruozno silovali njenu majku. Sunčica, koja je simbol ratne patnje danas je postala žrva hladnih institucija.
Jedna žrtva silovanja, kazala je:
– “Oni” još uvijek žive u Vukovaru i primaju naše mirovine.  Za ono što su učinili još nitko nije odgovarao.  Smiju nam se u lice kada se 14. 08. okupljamo na Dan logoraša. Ponižavaju nas, a mi im ništa ne možemo! To su pravi četnici – iznosi u filmu nevjerojatnu konstataciju svjedokinja pod brojem 3.  Dodala je i sljedeće:
– Silovali su me svaku noć. Ali, nisu to bili srpski dragovoljci iz Srbije i četnici, nego Srbi iz Vukovara s kojima sam dijelila i dobro i zlo – s mučninom kazuje silovana žena. Na žalost, ovakvih svjedočanstva, koja se ne smiju zaboraviti, jako je puno.

Komentari

komentara

Komentiraj

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>