Objavljeno: Čet, ožu. 29th, 2018

OŠ Gradac: Škola dobrog raspoloženja

U zgradi škole uređen je Sunčev kutak, opremljen kaučem, policama, stolićima i stoličicama te raznim igricama, uglavnom na temu Sunčevog sustava

  • MP

Učenice OŠ Gradac Lana Jelačić, Lara Šutić, Lucija Šutić i Luna Peko su u ponedjeljak, 26. ožujka posjetile Matka Burića, načelnika Općine Gradac i Davora Andrijaševića, predsjednika TZ Općine Gradac te im predstavile projekt iz građanskog odgoja i obrazovanja Škola dobrog raspoloženja. Projekt je usmjeren na stvaranje pozitivnog i poticajnog ozračja u školi, razvijanje kreativnosti učenika, povećanje samopoštovanja i samopouzdanja, razvijanje svijesti o vlastitim mogućnostima i poboljšanje emocionalnog statusa učenika, te razvijanje ekološke svijesti učenika i estetsko uređenje škole. Mentorice projekta su Ranka Radoš i Branka Perić.

Projekt sadrži brojne aktivnosti. U zgradi škole uređen je Sunčev kutak, opremljen kaučem, policama, stolićima i stoličicama te raznim igricama, uglavnom na temu Sunčevog sustava. To je mjesto na kojem učenici provode vrijeme čekajući početak nastave, na odmorima te kada imaju „prazan“ sat. Na platou ispred škole, čim vremenske prilike to dopuste, bit će nacrtane razne igrice, a dio vrta će se urediti kao Vrt dobrog raspoloženja s refleksološkom stazom te autohtonim ljekovitim i začinskim biljem. Školski vrt je obogaćen „vrtnim stolicama“, još jednim mjestom na kojem učenici mogu relaksirano provoditi svoje slobodno vrijeme.

Kroz aktivnost Gosti u školi, škola u gostima u školi su gostovali bivši učenici škole i ne samo da su učenike upoznali sa svojim zanimanjima, nego su im i pomogli u planiranim aktivnostima. Tako su u suradnji sa stolarom izrađene kućice za ptice, a inženjerka šumarstva je pomogla u idejnom osmišljavanju školskog vrta.

Načelnik Matko Burić i predsjednik TZ Davor Andrijašević pažljivo su poslušali učenice te obećali i financijski podržati ovaj projekt. Osobito im se svidio prijedlog o uređenju klupe u mjestu od strane škole. Dio klupe bi bio obojan u bojama škole, a pored nje postavljena kućica za ptice koju su izradili učenici.

Iako su učenice bile vrlo uzbuđene prilikom posjeta načelniku, a neke su imale i tremu, ovaj susret kao i cijeli projekt im je, kako su same naglasile, pomogao da shvate da doista mogu nešto uraditi na rješavanju problema uređenja škole, da je načelnik osoba koja ih želi poslušati i dati im priliku, da svatko od nas treba preuzeti svoju odgovornost za rješavanje ovog problema te da mogu i druge potaknuti na promjene u okolini. To je, ujedno, i trajna vrijednost ovog projekta.
Inače, ista skupina učenica je ovaj projekt s uspjehom predstavila i na Smotri projekata iz GOO-a  SDŽ-a Projekt građanin, koja se održala 28. ožujka u Splitu.

Komentari

komentara