Objavljeno: Sub, stu. 11th, 2017

OŠ Gradac: Završena je još jedna Ćakulaonica, ćakulati nastavljaju gračka i susidna dica

Kroz igru i natjecanje, uz pomoć babe Kate i male Kate, orile su se zavičajne riječi i puno smijeha

  • MP
  • Ranka Radoš

Osnovna škola Gradac i ove godine organizirala je, u suradnji s Općinskom knjižnicom Hrvatska sloga Gradac, Ćakulaonicu – radionicu  kojom se pridonosi očuvanju zavičajnog govora kao važnog dijela zavičajnog identiteta, a osmišljavaju je i vode već četvrtu godinu učiteljica Ranka Radoš i knjižničarka Mandalena Sinković Pavlović.
I ove godine ćakulanje u početnim radionicama  započele su baba Kate i mala Kate (likovi uvodnog igrokaza), a rado su im se pridružili svi učenici. Kroz igru i natjecanje, uz pomoć babe Kate i male Kate, orile su se zavičajne riječi i puno smijeha. Radionica je proširena upoznavanjem starih igara pa su tako učenici ove godine upoznali igru Piljaka.

Novina je i to što je ove godine gračka Ćakulaonica gostovala u susjednim mjestima – Staševici, Pločama i Kominu nakon čega je uslijedilo finale Ćakulaonice u Osnovnoj školi Gradac u kojem su sudjelovali predstavnici svih četiriju škola. Natjecateljski dio finala pokazao je odličnu pripremljenost i pozitivan natjecateljski duh svih četiriju ekipa. Iz igre u igru redale su se drage nam zavičajne riječi i pribrajali  punti svim ekipama. Prvo mjesto uz prigodnu nagradu osvojila je ekipa iz Komina s mentoricom Jelenom Oršulić. Zanimljivo je bilo i nadmetanje u igri Piljaka za koju su učenici također pokazali velik interes pa možemo s pravom reći da smo je izvukli iz zaborava. Najuspješniji je bio učenik Leon Šunjić iz Staševice (mentorica Mirela Dropulić) koji je za svoju vještinu i nagrađen.

Završena je još jedna Ćakulaonica, ćakulati nastavljaju gračka i susidna dica.

Komentari

komentara