Objavljeno: Sri, lis. 18th, 2017

Otvorena druga Agro startup konferencija

Osnovni cilj konferencije je djelovati inspirativno na mlade pojedince i ohrabriti ih na bavljenje poljoprivredom

  • MP
  • Apriori World

Zagreb, 17. listopada 2017.–danas je na Agronomskom fakultetu u Zagrebu svečano otvoreno drugo izdanje Agro startup konferencije, na kojoj se okupilo više od 150 studenata agronomije i poljoprivrede. Konferenciju je otvorio ministar poljoprivrede RH i posebni izaslanik Predsjednika Vlade RH, g. Tomislav Tolušić koji je ovom prilikom rekao:

Kada govorimo o mladim poljoprivrednicima i generacijskoj obnovi moram naglasiti kako Ministarstvo poljoprivrede kroz mjere 6.1. pokušava provesti programe ruralnog razvoja, a osim toga mijenjamo procedure kako bi se smanjilo čekanje te smo uvjereni kako će novi natječaji biti puno brže riješeni. Hrvatska još ima puno kvalitetnog, nezagađenog poljoprivrednog zemljišta, odnosno, puno prostora na kojima mladi mogu proizvoditi. Europski sustav poticaja nudi određenu financijsku sigurnost pa sa svojim znanjem, novcem iz europskih fondova te kvalitetnom vladinom politikom studenti i mladi poljoprivrednici mogu ostvariti zapažene rezultate.

U ime institucionalnog partnera konferencije, Europske banke za obnovu i razvoj, direktorica zadužena za Hrvatsku, Sloveniju, Slovačku i Mađarsku, gđa Vedrana Jelušić Kašić nazočnima se obratila i  rekla kako je EBRD nositelji dijaloga između privatnog i javnog sektora te rado podržavaju inicijativu koja spaja poduzetništvo i uključivanje mladih, posebno u sektoru poljoprivrede. EBRD kao financijska institucija ima različite fondove koji ulažu u start up-ove čime potiče razvoj mladih poduzetnika. Poljoprivreda u svim dijelovima svijeta prolazi kroz određenu preobrazbu zahvaljujući primjeni novih tehnologija poput robotike i bespilotnih letjelica. Skupovi poput ovoga omogućavaju da se mladi uključe i upoznaju s novim trendovima te sami budu inovatori novih tehnologija.

Osnovni cilj konferencije je djelovati inspirativno na mlade pojedince i ohrabriti ih na bavljenje poljoprivredom. Upravo zbog toga i ovogodišnji program konferencije nudi niz zanimljivih predavanja i uspješnih primjera iz prakse koji studentima i budućim poljoprivrednicima nude širi uvid u mogućnosti pokretanja poljoprivrednog poslovanja. Tako će, između ostalog, sudionici konferencije imati priliku čuti konkretne savjete o tome kako kreirati  i brendirati prvi proizvod, koje su neotkrivene kulture u proizvodnji biogoriva, koja je uloga Hrvatske poljoprivredne agencije, a bit će im predstavljena poslovna rješenja s bespilotnim letjelicama te projekti uP_running i Biogas Action u kojima se spoj energetike i poljoprivrede pokazao uspješnim primjerom poljoprivrednog poduzetništva.
Imajući u vidu važnost financijskog aspekta u pokretanju poljoprivrednog poslovanja, financijski stručnjaci će predstaviti i mogućnosti financiranja poljoprivrednih gospodarstava, a održat će se i panel diskusija na kojoj će predstavnici različitih institucija razgovarati o birokratskim preprekama s kojima se mladi poljoprivrednici danas susreću. Osim toga, bit će riječi i o suvremenoj agrarnoj politici, a sudionicima moći sudjelovati i na radionicama o upotrebi bespilotnih letjelica u preciznoj poljoprivredi, kao i upravljanju financijama.

Svakako najzanimljiviji dio programa su priče o uspjehu dvoje mladih hrvatskih poljoprivrednika; obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava Agro  Noršić i Lovro Lenac, koji će sudionicima ispričati svoje priče  o tome kako su započeli svoje poslovanje, s kojim preprekama su se susretali i koji su rezultati njihovog rada. S obzirom na to da je jedan od partnera Agro startup konferencije i Europska banka za obnovu i razvoj, bit će prikazana i dva video uratka o uspješnim poljoprivrednim pričama iz dalekog Tajvana, koje je financirala upravo Europska banka za obnovu i razvoj. Projekti PureMilk i Sanpuko su primjeri entuzijastičnih pojedinaca koji su se odvažili implementirati svoje ideje u mljekarsku industriju, odnosno, u proizvodnju čajeva, a koji itekako mogu biti primjenjivi i u Hrvatskoj.

Organizator konferencije je specijalizirana agencija za komunikacijski menadžment, Apriori World iz Zagreba te Hrvatska udruga mladih poljoprivrednika, a neophodnu podršku im pružaju Poljoprivredni fakultet Sveučilišta u Osijeku, Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu te institucionalni partner, Europska banka za  obnovu i razvoj, ali i niz drugih tvrtki i institucija koje . I ove godine, pokrovitelj konferencije je Ministarstvo poljoprivrede Republike Hrvatske. Prvo izdanje konferencije je održano u listopadu prošle godine, a želja organizatora je da to postane jedinstveno mjesto razmjene ideje, znanja i iskustava mladih poljoprivrednika, predstavnika akademske zajednice, institucija i drugih  aktera hrvatske poljoprivrede.

Komentari

komentara