Objavljeno: Ned, velj. 24th, 2019

PAM: Dragica Vranješ izabrana je za potpredsjednicu 2. stalnog Odbora za gospodarsku, društvenu i okolišnu suradnju

Voditeljica Izaslanstva Dragica Vranješ izabrana je za potpredsjednicu 2. stalnog Odbora za gospodarsku, društvenu i okolišnu suradnju Parlamentarne skupštine Mediterana (PAM)

  • MP

Voditeljica Izaslanstva Hrvatskoga sabora u Parlamentarnoj skupštini Mediterana Dragica Vranješ sudjelovala je 21. i 22. veljače 2019. na 13. plenarnoj sjednici Parlamentarne skupštine Mediterana (PAM) koja se održala u Beogradu.
Tijekom zasjedanja članovi nacionalnih izaslanstava razmatrali su rad i aktivnosti koje se odvijaju u okviru tri Stalna odbora PAM-a te su predstavljena i raspravljana izvješća o prioritetnim pitanjima mediteranske regije, među kojima su politički i sigurnosni razvoj Bliskog istoka i sjeverne Afrike, sprječavanje terorizma, razvoj malog i srednjeg poduzetništva, klimatske promjene, migracije i promicanje ljudskih prava. Članovi Skupštine usvojili su rezolucije o svim raspravljenim temama.

Voditeljica Izaslanstva Hrvatskoga sabora u Parlamentarnoj skupštini Mediterana Dragica Vranješ predstavila je izvješće o učinkovitom zakonodavnom okviru koji omogućava podršku i razvoj malog i srednjeg poduzetništva u mediteranskoj regiji. Osvrnula se na aktivnosti i doprinos PAM-a na tom području te istaknula ključnu ulogu koju ima malo i srednje poduzetništvo za razvoj gospodarstva u zemljama članicama. U svom obraćanju zastupnicima istaknula je da Hrvatska ima snažno razumijevanje za prepreke u razvoju gospodarstva južnog dijela Mediterana. Posebno je u srpskom Parlamentu zastupnicima PAM-a naglasila kako Hrvatska nažalost, iz svoje nedavne prošlosti, najbolje razumije sve prepreke koje su iznijele države okupiranog, ratnog i poslijeratnog područja te kako Hrvatska zna koliko je zahtjevno usmjeravati postupak dodjele i kontrole financijske pomoći gospodarstvu u takvim područjima. Navela je da je dugotrajan put saniranja poslijeratne štete koju i dan danas osjećamo u Hrvatskoj koja je prvi put od svoje samostalnosti stabilizirala javne financije što potvrđuju i izvještaji međunarodnih financijskih institucija te je 2017.g. bila prva godina u kojoj smo uspjeli smanjiti svoj javni dug.
U nastavku zasjedanja Skupština je izabrala novog predsjednika i Upravljački odbor PAM-a za razdoblje 2019. – 2021. godine. Predsjednica PAM-a u 2019. je senatorica Alia Bouran iz Jordana, a u 2020. predsjednik će biti Karim Darwish iz Egipta. Voditeljica Izaslanstva Dragica Vranješ izabrana je za potpredsjednicu 2. stalnog Odbora za gospodarsku, društvenu i okolišnu suradnju. Nominacija Voditeljice Dragice Vranješ došla je od samog predsjedništva i ureda PAM-a kao zahvala za dosadašnji dvogodišnji rad na pripremi čak triju izvještaja od kojih su dva ispred Odbora za gospodarsku, društvenu i okolišnu suradnju, kao i predstavljanje PAM-a na događajima Vijeća Europe u Dubrovniku i međunarodne organizacije mladih u Makarskoj.
 
Temeljna misija Parlamentarne skupštine Mediterana, koja trenutačno okuplja 28 država članica, jačanje je političke, gospodarske, društvene i kulturne suradnje između država članica s ciljem nalaženja zajedničkih rješenja za izazove s kojima se suočava mediteranska regija.

Dragica Vranješ
Dragica Vranješ, zastupnica u Saboru RH

Voditeljica Izaslanstva Hrvatskoga sabora u Parlamentarnoj skupštini Mediterana

  • Voditeljica parlamentarne skupine prijateljstva za Španjolsku
  • Voditeljica parlamentarne skupine prijateljstva za Šri Lanku
  • Članica odbora europske poslove
  • Članica odbora za financije i državni proračun
  • Članica Nadzornog odbora Financijske agencije iz reda zastupnika (FINA)
  • Članica odbora za turizam
  • Članica odbora za međuparlamentarnu suradnju
  • Zamjenica člana Nadzornog odbora Hrvatske banke za obnovu i razvitak iz reda zastupnika

Klub HDZ-a
X izborna jedinica