Objavljeno: Sub, pro. 22nd, 2018

Petar Kelvišer: Neusvajanje Izviješća udruge Ruke za bolju Makarsku smatramo politikantstvom

„Umjesto konstruktivne kritike i poticaja za kvalitetniji nastavak provedbe Programa, udruga i njezin predsjednik stavljeni su u položaj okrivljenika…“

  • MP
  • Ruke za bolju Makarsku

Priopćenje za javnost povodom zaključka sa sjednice Gradskog vijeća Grada Makarske održane 21.12.2018.

Neusvajanje Prijedloga Izvješća o provedbi Lokalnog programa djelovanja za mlade Grada Makarske u 2017., kao zadnjoj točki  jučerašnje sjednice Gradskog vijeća Grada Makarske smatramo čistim politikanstvom i niskim pokušajem diskreditiranja naše udruge od strane predsjednika Gradskog vijeća Marka OžićaBebeka, gradonačelnika Jure Brkana i njegovog zamjenika Joze Vranješa te dijela HDZ-ovih vijećnika.

S obzirom da smo predmetno Izvješće podnijeli Uredu gradonačelnika još u prosincu 2017.,držimo neodgovornim stavljanje istog na dnevni red sjednice Gradskog vijeća tek godinu dana kasnije. Zgroženi smo činjenicom da se udrugu Ruke za bolju Makarsku koja je ispred Grada Makarske Program provodila u 2017. optužuje za malverzacije i netransparentno trošenje predviđenog novca, s obzirom da je ukupni iznos od 9.650,00 kn uredno opravdan računima i ugovorima te u razdoblju od godinu dana nitko od odgovornih u Gradskoj upravi nije imao primjedbi na navedeno pravdanje utrošenih sredstava.

Umjesto o potrebi bolje provedbe Programa i brizi za mlade, rasprava na sjednici pretvorila se tako u preispitivanje redovnog rada udruge kroz njezin knjigovodstveni rad te  unutar-organizacijske i programske odrednice, iako isto nikako ne spada u nadležnost Gradskog vijeća. Žalosti nas stav pojedinih vijećnika koji organizirani rad s mladima temeljem strateškog dokumenta koji su i sami usvojili smatraju nametanjem političkih i svjetonazorskih stavova, a razvijanje kritičkog mišljenja kod mladih kroz neformalnu edukaciju iz građanskog odgoja i obrazovanjapredstavljaju kao poziv mladima na njihov bunt protiv postojećeg društveno-političkog sustava.

Umjesto konstruktivne kritike i poticaja za kvalitetniji nastavak provedbe Programa, udruga i njezin predsjednik stavljeni su u položaj okrivljenika, bez ijednog poštenog argumenta i dokaza koji bi kod istih trebao izazvati osjećaj krivnje. Jedina „krivnja“ koju priznajemo odnosi se na našu naivnu vjeru u Gradsku upravu koja nas je tijekom zadnje dvije godine uvjeravala da će naše izuzeće iz provedbe ovaj Program pretvoriti u „mrtvo slovo na papiru“ te je dopustila da se institucionalna podrška i stručno ukazivanje na eventualne propuste pretvore u politički progon organizacije i pojedinaca koji se ne slažu sa svim odlukama i postupanjima aktualne gradske vlasti.

U tom smislu upitan je i naš pristanak na angažman u nastavku provedbe Programa, iako je gradonačelnik Brkan u travnju ove godine uredno potpisao Odluku o imenovanju novih članova Radne skupine za provedbu Programa među kojima se nalazi i udruga Ruke za bolju Makarsku.

  • Petar Kelvišer, predsjednik udruge Ruke za bolju Makarsku

Komentari

komentara