Objavljeno: Wed, Jul 12th, 2017

Počasna satnija Kravat pukovnije proslavila Dan Kravat pukovnije

Počasna satnija Kravat pukovnije u ponedjeljak, 10. srpnja, Dan Kravat pukovnije proslavila je cjelodnevnim događajima u srcu Zagreba – Prijestolnici kravate

  • MP
  • Kora Dilić
  • Foto Dhar Media

Poznata hrvatska vojno-povijesna postrojba – Počasna satnija Kravat pukovnije, koja svojim djelovanjem oživljava junaštvo hrvatske lake konjice iz 17. stoljeća i povijesne početke kravate,  ovogodišnje obilježavanje Dana Kravat pukovnije započela je svečanim Blagoslovom stijega i stroja. Blagoslov je bio sastavni dio  prigodne mise u Crkvi Svetog Marka, kojoj su prisustvovali svi vojnici Počasne satnije Krvat pukovnije, a koju je predvodio Mons. Ivan Šaško, pomoćni biskup Zagrebačke nadbiskupije. Odmah nakon svete mise, na Trgu sv. Marka započela je spektakularna ceremonija prisege ovogodišnjih novaka Počasne satnije Kravat pukovnije, a među kojima su Pukovniji, sada i formalno, pristupile i dvije novakinje koje su ove godine, kao prve žene u povijesti Počasne satnije Kravat pukovnije, ušle u ovu postrojbu.

Blagoslovu stijega i stroja i posebnoj ceremoniji prisege novaka pridružili su se i Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, ravnatelj ustanove Academia Cravatica Marijan Bušić, predstavnici Grada Zagreba i drugi uzvanici. Središnji, najiščekivaniji dio proslave Dana Kravat pukovnije otpočeo je u 17 sati uz vojno-povijesne igre na platou Dolca, a u koje su se zajedno s vojnicima Počasne satnije Kravat pukovnije uključili brojni građani i turisti. Igre su predvodili Željko Matejčić, zapovjednik Počasne satnije Kravat pukovnije i Hrvoje Bušić, zamjenik Zapovjednika Počasne satnije Kravat pukovnije, uz veliko zanimanje građana. Uz tradicionalno streličarstvo, najhrabriji su se okušali u igri „Sabljom na tikvu“, zajahivanju na konje Kravat pukovnije, a snaga se mjerila i u borbi za buzdovan. Najmlađe je ponajviše zanimala izložba oružja i fotografija Počasne satnije Kravat pukovnije, a turisti su uz fotografiranje s vojnicima s posebnim zanimanjem kušali i pravi vojnički grah, kojeg su tijekom višesatne proslave na Dolcu dijelili vojnici Počasne satnije Kravat pukovnije.

Proslavu Dana Kravat pukovnije zajednički su, već tradicionalno, organizirali  Počasna satnija Kravat pukovnije i neprofitna ustanova Academia Cravatica, pod pokroviteljstvom Turističke zajednice Grada Zagreba.

Komentari

komentara