Objavljeno: Pet, tra. 4th, 2014

Počinje 6. sezona amaterskog kulinarskog natjecanja „Marendin 2014.“

Sva kužinavanja uključujući i samu završnicu, osim posljednjeg izlučnog koje će se održati u konobi Roko u Gornjim Brelima, održati će se u konobi Kalalarga u Makarskoj

marendin 6 sezona pocetak 2014 0044

 • Tekst i foto JL
[J]učerašnjim okupljanjem i druženjem natjecatelja u konobi Kalalarga i službeno je označen  početak nove sezone amaterskog kulinarskog natjecanja „Marendin 2014.“. Tijekom održavanja šestog kužinavanja za titulu „Najmarendin“ i osvajanje velikog prijelaznog pehara svoje će umijeće u spravljanju marendi pokazati devet sudionik(c)a, a najavljena jela, kao i natjecatelji, ne ostavljaju mjesta sumnji u još jednu uspješnu gastro manifestaciju u organizaciji udruge Makarski Marendin. Ovo jedinstveno, izvorno makarsko događanje ove godine će biti zanimljivo već i zbog činjenice da se kao natjecatelj prijavio i Tonči Bilić, gradonačelnik, ali i (istina tek kao „mali od kužine“) Miroslav Družijanić, dogradonačelnik Makarske. Ipak, teško da će im društveni položaj biti prednost, budući  su marendini „strogi suci“ (ne kaže se uzalud: čuvaj se makarskih marendina), a konačno – ocjenjuje se jelo pripravljeno prema marendinskim pravilima. No, vidjeti ćemo.

[S]ezonu otvara poduzetni Stipe Šulenta s venecijanom, a nakon njega zagonetna Kristina Jović s tajanstvenim jelom škafiškafnjak. Pedantni i smireni Grgo Šulenta štuje jelo sa žlicom (pa – marenda je) pa će pripremiti fažol sa suhim mesom, a nakon njega mladi Nino Topić sa sipom na tripice brani ugled Srednje strukovne škole. Slijedi „dama“ među marendama – janjetina s bižima u koju će (ne treba sumnjati) dodatnu eleganciju i šarm unijeti Anita Pervan, a nakon nje inntrigantna njokada kreativne Mire Roso. Lignje a la kogo će nam otkriti što nam je, i kako, sve spreman skuhati gradonačelnik Tonći Bilić, a nakon njega nastupa visokonaponska ekipa Benija Grle sa sipom na gulaš. Na posljednjem izlučnom kužinavanju, ujedno i jedinom ovogodišnjem gostovanju, u konobi Roko u Gornjim Brelima, saznati ćemo kako bakalar na brujet priprema Roko Škrabić, te tko se plasirao u završnicu Marendina 2014. koje će se održati 14. lipnja.

marendin 6 sezona pocetak 2014 0004

[O]kupljanje natjecatelja nije prošlo bez kužinavanja dobrodošlice, a u ime domaćina za to su se pobrinuli Mate Lendić pripremivši puže s ljutikom, Majk Lovreta s drobčićem i Mario Tomaš s pogačom s blitvom, sirom i pancetom. Sve za prste polizati – baš onako marendinski, a poseban začin otvaranju sezone očekivano je dao Jure Puharić Beg  svojim nadahnutim govorom (još jedan u nizu njegovih za anale) na otvorenom ispred konobe. Marendinski glasnogovornik – reizabrani dopredsjednik udruge (kao i predsjednik Mario Tomaš i tajnik Dragan Puharić),  Beg na sebi je svojstven način pozdravio sve natjecatelje i objavio početak 6. Marendina 2014. Natjecanje će se i ovoe godine održati prema već uhodanim pravilima, a kao i do sada revijalno ocjenjivanje prepušteno je posjetiteljima kojih posve sigurno neće nedostajati. Sva kužinavanja uključujući i samu završnicu, osim posljednjeg izlučnog koje će se održati u konobi Roko u Gornjim Brelima, održati će se u konobi Kalalarga u Makarskoj s početkom u 19 sati. Finale Marendina 2014. održati će se u subotu 14. lipnja s početkom u 11 sati.

[note note_color=”#cdcdb1″]

marendin 6 sezona pocetak 2014 0023

Marendin 2014.: Raspored kužinavanja
 • 10. travnja (četvrtak): Stipe Šulenta – venecijana
 • 14. travnja (ponedjeljak): Kristina Jović – škafiškafnjak
 • 24. travnja (četvrtak): Grgo Šulenta – bakalar
 • 28. travnja (ponedjeljak): Nino Topić – sipa na tripice
 • 08. svibnja (četvrtak): Anita Pervan – janjetina s bižima
 • 15. svibnja (četvrtak): Mira Roso – njokada
 • 22. svibnja (četvrtak): Tonći Bilić – lignje a la kogo
 • 29. svibnja (četvrtak): Beni Grle – sipa na gulaš
 • 05. lipnja (četvrtak): Roko Škrabić – bakalar na brujet (konoba Roko – Gornja Brela)
 • 14. lipnja (subota): Finale Marendina 2014.
[/note]

no images were found

Komentari

komentara

Komentiraj

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>