Objavljeno: Uto, velj. 12th, 2019

„Podgorske kalade“ – monografija o 40 godina PŠRD Kanjac predstavljena u Makarskoj

Bogato ilustrirana monografija više je od „pukog“ dokumentiranja postojanja i 40-godišnjeg rada jednog športsko – ribolovnog društva…

  • MP

Nakon što je premijerno predstavljena u Podgori, 23. prosinca 2018., na dan kada je 1993. more prvi put ušlo u Ustav Republike Hrvatske i to na inicijativu Podgoranina Ivana Vele, monografija autorice Vedrane Vela Puharić „Podgorske kalade“ – povodom 40 god. (1978. – 2018.)PŠRD „Kanjac“, jučer, 11. veljače 2019., predstavljena je i u Makarskoj, u dvorani Arte. Predstavljanje je održano u organizaciji makarskog ogranka „Matice hrvatske“ i to, kako je uvodno istaknuo predsjednik Ante Škrabić, upravo na dan kada „Matica“ obilježava 177 godina djelovanja.

Bogato ilustrirana monografija više je od „pukog“ dokumentiranja postojanja i 40-godišnjeg rada jednog športsko – ribolovnog društva, već je, na neki način, i priča o pomorstvu, ribarstvu, ribolovu i sudbinskoj povezanosti ljudi s morem, te priča o podgorskoj lučici u čiji je današnji izgled (koji neizbježno određuje i vizuru tog prekrasnog dalmatinskog mjesta) ugrađen i entuzijazam članova PŠRD Kanjac. Vedrana Vela Puharić prepoznala je to i potrudila se sažeti u „Podgorke kalade“ i oteti zaboravu.

O monografiji su govorili novinar Šime Duvančić i mag. Gordan Kačić iz Hrvatskog hidrografskog instituta – ujedno i recenzenti, Mario Vela – predsjednik PŠRD Kanjac, te autorica Vedrana Vela Puharić zahvalivši, između ostaloga, i brojnoj publici koja je svojim dolaskom,  unatoč jakoj buri, uveličala predstavljanje. Kratko se, pozdravivši sve prisutne, obratio i Dražen Nemčić, dogradonačelnik Makarske, a program, koji je vodila Žana Šulenta, svojom poezijom  – pravom ribarskom, obogatio je i poznati podgorski pjesnik Stipe Vela čija je pjesma „Zadnja pošta“ također uvrštena u monografiju.

Komentari

komentara