Objavljeno: Sri, kol. 22nd, 2018

Podpeć: Čudesnim koncertom Mariachi Los Caballeros-a završena 13. sezona kKuTz-a

Sezona koja je potvrdila ustrajnost na istinskoj kulturi i nepokolebljivo nastavila tamo gdje je “zastalo” dvanaest godina ukoričenih u monografiju

  • Tekst i foto JL

Nije golemi Mexico već malena Hrvatska, nije Sierra Madre del Sur već Biokovo, malo mjestašce Podpeć, tučepski zaselak iz kojeg je prošle subote „zazvonila“ mariachi glazba. Spektakularna završna večer 13. Ka Kulture u tučepskin zaseocima, uz senzacionalan koncert Mariachi Los Caballeros još uvijek odjekuje. Guantanamera,  La Bamba, Guadalajara, Besame Mucho…, ovacije oduševljene publike koja fantastičnim Caballerosima naprosto nije dala otići s čudesne kamene  pozornice utisnute ispred volta konobe. Tko bi bis-eve prebrojio? Čudo kKuTz-a u čudesnom zaselku.

No ne bi Ka kultura bila to što je da je od samo jednog „čuda“. Ivica Mijačika i Ružana Kovač po ustaljenoj navadi uvodno su zahvalili svim sponzorima, pokroviteljima, vlasnicima konoba, suradnicima…, osobito publici, a Lara Lalić predstavila je Baneta Milenkovića čije su čudesne slike na kamenim zidovima na dojmljiv način podsjetile da smo ipak na Mediteranu. Naime između brodova i predjela s visokim obzorjem uvučena je chagallovski-matissovska igra boje i oblika. Između priče i slikarstva igra, znaci i simboli. Pritom, u dominaciji boje, nestaju oblici; i obratno, iz amorfne boje, naknadno, crtež ograđuje oblik. Brodovi, putovanje, egzotika. Rajski vrt i u njemu nevinost jedrilice…( Andro Filipić, galerija kula). Uslijedilo je nepunih 2 sata čistog mariachi gušta, tek nakratko prekinutih da bi Ivica Mijačika najavio „vatromet“ od nula kuna. Čista ljepota i radost glazbe, pjesme tako daleke, a opet toliko bliske i dobro nam znane.

Franjo Vinković: Snažna i dojmljiva interakcija s publikom

Ovo je jako poseban ambijent i poseban događaj za nas. Možda je zanimljivo to povezati s našim počecima od prije 20 godina u jednom meksičkom restoranu u Zagrebu, gdje smo zapravo dobili angažman a da još nismo imali repertoar. Brže – bolje smo ga sklepali i počeli svirati. S obzirom da se radi o restoranu mala je distanca između publike i glazbenika i ovo danas nas je podsjetilo na te naše početke. Bili smo jako blizu publici i ta interakcija od samog početka je bila toliko snažna i dojmljiva, da nam je publika svakim taktom uzvraćala – bilo gestom, pjesmom ili pljeskom. Eto vidjeli smo i večeras da su neki iz publike znali tekstove i pjevali su s nama. Sve smo to večeras intenzivno doživjeli iako nije bilo 2 tisuće ljudi, ne može ih stati na ovoj sceni. Bio je to doista jedan poseban doživljaj i zahvaljujem Ivici Mijačiki i načelniku općine Tučepi što su nas pozvali u ovaj prekrasan, starinski, topli ambijent
komentirao je, nakon koncerta, Franjo Vinković, trubač i pjevač Mariachi Los Caballerosa.

Duša sita, ali ni tijelo nije ostalo gladno. U Tučepskom bronzinu chef-ova Blue Sun Gastro Team-a našao se slastan „težački gulaš“ na tučepski način, a za kontinuitet pjesme pobrinula se sjajna KKuTz klapa (Mladen Mijačika – tenor, gitara; Duje Šimić – tenor, mandolina; Ivica Šimić – tenor, ukulele; Mišo Mendeš -tenor-bariton, harmonika, šuškalica; Tonći Šimić – tenor, gitara; Marijan Šimić – tenor, harmonika; Edo Visković – bas, mandolina). Dakako da to nije bilo sve. Jer kakva bi to Ka kultura bila da se druženje nije nastavilo po konobama vrijednih i gostoljubivih domaćina: Nevena Grubišića, Petra Pašalića i Silvija Pašalića. Pjeva Kuc klapa (i svi s njima), reže se posljednja torta 13-og kKuTz-a. Kad sve ovo vidim i čujem…, zaista je život lijep. Ne isplati se umrit, kaže Petar Pašalić dok se širi miris njegove velike, Ka kulturi darovane, cripnje. Čudima nikad kraja i tko zna do kada bi to trajalo da zora danom nije priprijetila.


Dakle, završena je još jedna, trinaesta, sezona kulturnih zbivanja u tučepskin zaseocima. Sezona koja je potvrdila ustrajnost na istinskoj kulturi i nepokolebljivo nastavila tamo gdje je “zastalo” dvanaest godina ukoričenih u monografiju „Posuđeni u lijepo“. Da,  „Posuđeni u lijepo“ ukoričila je i u naslijeđe generacijama ostavila prvih 12 godina i na svoj način obilježila i 13-u. Završna večer u subotu, 19. kolovoza, bila je i prigodom da Mijačika pozove sve vlasnike konoba za zajedničko druženje kako bi (oni koji to već nisu učinili) „preuzeli“ svoj primjerak monografije, a ostali dobili priliku kupiti je po simboličnoj cijeni od 100 kn – sav prihod ide u humanitarne svrhe Udruzi „Sunce“. Eto, Ka kultura pokazuje i humanitarni karakter. Vidimo i čujemo se  početkom četrnaeste sezone koju je, uzgred rečeno, Ivica Mijačika – „otac“ Ka kulture, već počeo pripremati.

Ivica  Mijačika, umjetnički direktor „kKutz“-a:
Svjetla 13. „ka Kulture“ su friško ugašena. I ove godine ćemo zadržati tradicionalno pristojnu naviku a to znači da rečenice nećemo ukrašavati svojim dojmom. Dakle, kao vrijednu činjenicu, posuđujemo oduševljenje umjetnika pogotovo onih koji su nas pohodili prvi put. Njihova svjedočenja potvrđuju navike uljuđenog ushita. A gledatelji? Opet  prepuna gledališta, ljudi po teracama i gomilama i njihovi pljeskovi i nasmijanost kao prilično čvrst argument nedvojbenosti.  U cijeli krug obvezno još moramo  pričvrstiti i sve nijanse gostoljubivosti i posvećenosti svih sudionika tako da rezultat ima mnogo razloga za uspravnost zadovoljstva. Možemo reći, „kKutz“ nije izgubio izvorni smisao. On je i dalje vrlo ozbiljno zaštićen i kvalitetom i šarmom. U svojim temeljima ima niz uporišta kulturološke posebnosti. Tu je privilegija i uzrok i posljedica. I sve je,  još uvijek,nalik zreloj igri puberteta. Tučepski zaseoci su sigurna i razigrana utočišta umjetnosti.
Ante Čobrnić, načelnik Općine Tučepi:
„Ka Kultura“ je stvarno nešto posebno. Evo to je potvrđeno i s trinaestim izdanjem. „KKutz“ u niti jednom smislu ne posustaje. Kada vidim da je kultura kod nas apsolutni pobjednik moram biti vrlo, vrlo zadovoljan. Zadovoljan i zahvalan svim sudionicima ovog,kako mnogi vole reći, čuda: Tučepljanima, vlasnicima konoba, volonterima, „tehnici“, vatrogascima, policiji. Velika zahvala ide i „kKutz klapi“ koja daje dodatni gušt „trećeg poluvremena“. Zahvalan sam Turističkoj zajednici Općine Tučepi, Ministarstvu kulture RH, Splitsko  – dalmatinskoj županiji, Hrvatskoj turističkoj zajednici…  Zahvalan  sam i svim sponzorima a posebno bih istaknuo Bluesun hotels&resorts koji osim vrhunskog smještaja svih sudionika ove godine „preuzeli“ i tučepski bronzin. I autohtono i kvalitetno i šarmantno! I zadnja „ka zahvala“ ide prvom čovjeku „ka Kulture“ Ivici Mijačiki  bez kojeg „ovoga svega“  ne bi ni bilo. Stvarno mi je drago što je Općina Tučepi , na intenzivan način  „ugrađena“ u ovako začudnu „ka Kulturu“ .

Komentari

komentara