Objavljeno: Uto, lip. 20th, 2017

Požari kod Podgore, Tučepi i Makarske stavljeni pod nadzor

Sanacija požarišta mogla bi, prema riječima vatrogasnog zapovjednika Dražena Glavine, potrajati i 10-ak dana, a to dovoljno govori o razmjerima

  • MP
  • Tekst i foto JL

Požari kod Podgrore, Tučepi i Makarske nakon dva dramatična dana stavljeni su pod nadzor i trenutno se vrši sanacija opožarenih površina. Ukupno je opožareno 400 hektara (250 u Podgori i Tučepi i 150 na području Makarske /Kotišina – Volicija/) uglavnom borove šume, makije i maslinika. Jučerašnjim djelovanjem 4 canadera koji su vatrogascima stigli u pomoć u jutarnjim satima nakon što je, na svu sreću, bura oslabljela vatrena je stihija, koja je ozbiljno zaprijetila istočnom dijelu Makarske, konačno obuzdana, a lokaliziran je i požar u Parku prirode Biokovo iznad Podgore. Tijekom dva dana i dramatične noći s nedjelje na ponedjeljak s vatrenom stihijom borilo se oko 450 vatrogasaca. Lokalnim vatrogasnim snagama u pomoć su stigli vatrogasci iz cijele županije ali i susjednih županija, te društava sa svih strana Hrvatske, a jučer je stiglo i 100-tinjak pripadnika Hrvatske vojske, koji su trenutno angažirani na sanaciji požarišta.

Vatrogascima Makarskog primorja stigli su  u pomoć i kolege iz Istarske županije. Trenutno su angažirani na sanaciji požarišta.

S obzirom na veliku opožarenu površinu  na mnogim je mjestima vatra još uvijek aktivna, a zemaljskim snagama (trenutno njih oko 120 s 80 vozila) pomaže jedan canader koji od jutarnjih sati natapa kritična i nedostupna mjesta. Treba imati na umu da vjetar mijenja smjer (maestral, a uskoro se mogu očekivati i južni smjerovi), te da bi se pritajena žarišta vrlo brzo mogla aktivirati i prouzročiti nove probleme za gasitelje i stanovnike Makarskog primorja. Sanacija požarišta mogla bi, prema riječima vatrogasnog zapovjednika Dražena Glavine, potrajati i 10-ak dana, a to dovoljno govori o razmjerima ovog prvog ovosezonskog velikog požara. Govori to puno i o požrtvovnosti i hrabrosti vatrogasaca koji su istinski junaci ove vatrene drame koja će ostati zabilježena kao jedan od najvećih požara na Makarskom primorju.

Komentari

komentara