Objavljeno: Pon, stu. 26th, 2018

Predstavljena nova knjiga Veljka Barbieria „Mediteranska kuhinja – Mit i legende u 381 receptu“

Premda je povod okupljanju u Konobi Kalalarga bilo predstavljanje nove knjige Veljka Barbieria, nije se mogao zaobići razgovor o Makarskom Marendinu…

  • MP

Makarska – U subotu, 24. studenoga, u konobi Kalalarga održano je predstavljanje nove knjige recepata Veljka Barbieria „Mediteranska kuhinja – Mit i legende u 381 receptu“. Još jedna u nizu sjajnih Barbierievih bogato opremljenih i ilustriranih kuharica (sve fotografije u knjizi potpisuje Barbieri), a u izdanju Profil Knjige koja će nesumnjivo postati nezaobilaznim štivom svih štovatelja mediteranske kuhinje.
Iako je riječ o zbirci recepata ni ljubitelji Veljkove proze ne ostaju u potpunosti zakinuti. Dijelove uistinu briljantnih tekstova koji prate priču o mirisima i okusima Mediterana čitao je Teo Erceg, a da sve ne bi ostalo samo na riječima, već da se Mediteran i kuša,   pobrinuli su se sam Barbieri i chef Mario Tomaš pripremivši slasna jela za sve koji su nazočili predstavljanju. Kako bi priča bila zaokružena svoj obol je dao vinar Ante Grabovac, prijatelj i najveći sponzor ovog predstavljanja, poznatim vinima Kujundžuša i Modro jezero vinarije Grabovac.

Premda je povod okupljanju u Konobi Kalalarga bilo predstavljanje nove knjige Veljka Barbieria, nije se mogao zaobići razgovor o Makarskom Marendinu, manifestaciji koja je punih osam godina ustrajala na popularizaciji marende kao gastronomske ali i društvene kategorije. Nakon dvije godine „odsutnosti“ upravo na inicijativu Veljka Barbieria udruga Makarski Marendin najavljuje pripreme na oživljavanju tog događanja. Predstavljanje Mediteranske kuhinje bila je dobra prigoda da ta inicijativa „izađe“ iz užeg kruga.

Jako se veselim današnjem danu kad smo se svi sastali na ovoj promociji i marendinskom druženju uz sjajan meni koji su pripremili Mario Tomaš i Veljko Barbieri. To je početak one tradicije koju je Makarska imala pa, nažalost, u posljednje vrijeme izgubila. Turistička zajednica će dati sve od sebe da opet potpomogne marendinska događanja, jer to je zapravo i u turističkom smislu jako važno kako bismo promovirali naš tradicijski, dalmatinski stil života. Mislim da je to nama samima ali i našim gostima jako lijepo i zanimljivo
kazala je Hloverka Novak Srzić, direktorica Ureda TZ Makarske obećavši podršku obnavljanju marerndinskih događanja.

Današnje okupljanje u konobi Kalalarga povodno je u smislu predstavljanja moje knjige, ali temeljno je u smislu da Makarski Marendin kojeg su njegovi osnivači pokrenuli prije 10-ak godina ponovno zaživi. Dobili smo i izravnu potvrdu Turističke zajednice da će podržati tu inicijativu. Prema tome Makarski Marendin ulazi ponovo u jednu od bitnih djelatnosti i manifestacija grada Makarske kao gastronomsko i kulturno događanje.
komentirao je Veljko Barbieri.

Komentari

komentara