Objavljeno: Sat, Apr 15th, 2017

Premijer Plenković u Makarskoj: Jure Brkan ima široku potporu HDZ-a u utrci za gradonačelnika

„Na parlamentarnim izborima 11. rujna HDZ je ovdje pobijedio, pa prema tome očekujem da Jure sigurno ide u drugi krug…“

  • Tekst i foto JL

Nakon Gordana Jandrokovića, potpredsjednika Sabora i glavnog tajnika HDZ-a, jučer je svoju podršku Juri Brkanu, kandidatu za gradonačelnika Makarske, došao izraziti i predsjednik HDZ-a, premijer Andrej Plenković.  Tijekom boravka u Makarskoj Plenković se susreo s vodstvom GO HDZ Makarske, a nakon sastanka i upoznavanja s pripremama za predstojeće lokalne izbore premijer se obratio okupljenim predstavnicima medija.

Nakon boravka na Hvaru došao sam u Makarsku podržati Juru Brkana, predsjednika GO HDZ, kandidata za gradonačelnika Makarske i razgovarati s užim vodstvom stranke. Razgovarali smo o ključnim projektima za razvoj grada na području obrazovanja, turizma, sporta, kulture, većoj zaposlenosti mladih i općenito o razvoju Makarske i Županije. Mislim da kolege pripremaju vrlo kvalitetan program za predstojeće izbore
kazao je Plenković, a na upit o  predviđanjima ishoda predstojećih lokalnih izbora odgovorio je:
Ima dosta kandidata. Jure Brkan je mlad, energičan i ima potrebne reference i ima vrlo široku potporu. HDZ je na vlasti i imamo jako dobar rejting i želim pomoći tom vertikalom nacionalna – županijska – gradska razina. Na parlamentarnim izborima 11. rujna HDZ je ovdje pobijedio, pa prema tome očekujem da Jure sigurno ide u drugi krug i da se bori za mjesto gradonačelnika. Teško mi je prognozirati ishod izbora, ali meni je važno da HDZ ostvari odličan rezultat za gradonačelnika i za Gradsko vijeće.

“Problem funkcioniranja laboratorija u DZ riješiti ćemo u slijedećim tjednima”

Nije izostalo ni pitanje funkcioniranja medicinskog laboratorija u ispostavi Doma zdravlja SDŽ, a  što je u Makarskoj postalo vodećom predizbornom temom:

O problemu laboratorija u Domu zdravlja razgovarali smo još kada sam bio u Makarskoj na obilježavanju obljetnice osnutka HDZ-a. U svakom slučaju ministar Kujundžić i nadležne službe Županije splitsko-dalmatinske su angažirane. Dao sam nalog da se to pitanje riješi i mogu najaviti da će se riješiti u slijedećih nekoliko tjedana. Mislim da će se pronaći odgovarajući pravni modus i, ono što je najvažnije, kvalificirana osoba za taj posao što je bio i najveći problem. Funkcioniranje laboratorija će se vratiti na raniji sustav i svi će moći dobiti tu vrstu usluge na vrijeme…
Makarska ima fantastičan potencijal. Od klimatskih uvjeta, kvalitetnih smještajnih kapaciteta, stalnog unaprjeđenja ponude, izvanredni sportski tereni…, dakle Makarska može biti pravo središte razvoja sporstskog turizma, a time i produljenja sezone. Kada je riječ o zdravstvenim uslugama i bolnici ministar Kujundžić i ja želimo općenito unaprijediti zdravstveni sustav i njegovu dostupnost ovdje. Vidimo da Dom zdravlja trebamo na neku način konsolidirati i napraviti iskorak koji bi ovom dijelu Makarskog primorja i zaleđa osigurao adekvatniju zdravstvenu zaštitu.
Na pitanje da komentira aktualnu situaciju s gužvama na graničnim prijelazima…
Od početka provedbe nove uredbe o kontroli na granicama svakodnevno sam u kontaktu sa slovenskim kolegom Cerarom. On pokazuje razumijevanje da je striktna primjena odredbe o sustavnim kontrolama neodrživa osobito uoči Uskrsa i pred početak turističke sezone. Moj apel je bio vrlo jasan da i slovenska policija prijeđe sa sustavne na ciljanu kontrolu. Mislim da će ovi postupci, koje slovenska policija primjenjuje,  da kada uoče da su redovi preveliki prelaze na režim ciljane kontrole, rezultirati manjim čekanjima i manjom nervozom putnika koji dolaze u Hrvatsku. Ovo kratkoročno rješenje međusobnih dogovora je prvi korak. Drugi korak je da ćemo morati zajedno sa svim ostalim partnerima naći dugotrajno rješenje. Činjenica je da se spremamo za Šengen, ali još uvijek će trebati neko vrijeme da ostvarimo taj cilj, no to ne smije ni na koji način ugroziti naše gospodarske interese i nas kao turističku zemlju. Naći ćemo institucionalne i pravne metode da spriječimo ovakve situacije u budućnosti, a istodobno smo spremni dati doprinos naporima u sprječavanju terorizma i kroz vrlo kvalitetnu, te učinkovitu kontrolu naših granica prema zemljama koje još nisu u EU

Nakon premijera Plenkovića okupljenim novinarima kratko se obratio i Jure Brkan:

Zahvaljujem predsjedniku što mi je došao izraziti potporu u utrci za gradonačelnika. Također zahvaljujem na njegovom predanom radu zajedno s resornim ministrima što se tiče laboratorija u DZ, a također i u vezi s gužvama na granicama. Znamo da smo turistički grad, da živimo od turista i uvjeren sam da će resorni ministri, s predsjednikom Vlade RH na čelu, riješiti taj problem jer najave za sezonu u Makarskoj su odlične. Dolazim iz turističkog sektora i trebamo kapitalizirati ove dobre najave. Dobri smo domaćini, s dobrim smještajnim kapacitetima i vjerujem da ćemo imati dobru sezonu.

Komentari

komentara