Objavljeno: Sub, srp. 15th, 2017

Prvo pa muško – Muškarci.hr otvorili 12. sezonu Ka kulture u tučepskim zaselcima

Ka kultura je i službeno počela, a na binu su se popeli muškarci s namjerom „obračuna“ sa ženama (bez kojih, ruku na srce, ipak ne mogu)

  • Tekst i foto JL

Predstavom Muškarci.hr zagrebačke kazališne skupine Teatroman jučer je u tučepskom zaselku Čovići kKuTz označio početak 12. sezone Ka kulture. Goran Grgić, Boris Svrtan, Živko Anočić i Filip Detelić (režiju potpisuje Mario Kovač), progovorili su o odnosu  muškaraca i žena iz „vlastitog“ iskustva, na iznimno duhovit način doslovce oduševivši prepuno gledalište u Čovićima. Suza suzu goni, ali ona od smijeha, dok četvorica muškaraca razmjenjuju prizore iz bračnog života kritizirajući postupke „nježnijih“ polovica. Strastvena vrhunska gluma drži publiku skoro puna dva sata u zadivljujućem ritmu. Naprosto sjajna, zabavna ali istodobno i nimalo banalna, predstava bila je pun puncat pogodak za otvaranje  kulturnog „čuda“ pod Bikovom.

Dakako da je prije same predstave prof. Tonči Puharić trubom zasvirao himnu, a Lovre Čović, podigao (novodizajniranu festivalsku zastavu), a Ivica Mijačika i Ružana Kovač uz podsjećanje na prethodnih 11 godina ukratko predstavili predstojeći program. Uz brojne zahvale kako sponzorima i vrijednim suradnicima svakako vrijedi istaknuti onu koju je Mijačika uputio vatrogascima koji su se tako požrtvovno borili s nedavni požarom koji je zaprijetio ne samo zaselcima već i donjim Tučepi kao rijetko kada. Najveća hvala, dakako i publici, koja je nakon prigodnog obraćanja Ante Čobrnića, načelnika općine, prisegnula na tekst prisege kojeg je ove godine pročitala Ilonka Mijačika. 12. Ka kultura je i službeno počela, a na binu su se popeli muškarci s namjerom „obračuna“ sa ženama (bez kojih, ruku na srce, ipak ne mogu). Prvo pa muško.

Prisega gledatelja

Ovdje smo došli dragovoljno i znamo da smo ovdje, prije svega, radi umjetnosti. Usput rečeno, puno nam je drago što je gospodin Franz Kafka rekao da je umjetnost sjekira za zaleđeno more u nama.
Naš program je namijenjen odraslima, ali, dapače, i djeca su nam dobrodošla. Ustvari, naš program, mogu konzumirati svi koji su fizički spremni gledati tv-dnevnik, vijesti i tome slično. Istina je da su mobiteli lijepo civilizacijsko dostignuće, ali ipak ga nećemo istovremeno koristiti za vrijeme predstave i koncerta.Također smo svjesni činjenice da u nogometu i sličnim ljudskim djelatnostima često možeš izgubit’. A ovdje, na našem kKuTz-u, smo uvijek na dobitku čega također moramo bit’ svjesni. Dakle, kako pametni zaključak nalaže, manje ili više ali s kulturom uvijek dobijaš! Poslije predstave, koncerta, nećemo nigdje žuriti. Pljeskat ćemo. Pljesak zvuči kao minimalna nagrada umjetniku za uložen trud, poklonjenu ljepotu, čaroliju i tome slično. Može se i doviknutii jedan glasni: Bravo!

Individualnim pljeskanjem svi zajedno, zdušno i ritmično ćemo se složit’ s navedenim: Pljesak, pljesak molim!

Publika je bila izvrsna. Nakon jedanaest godina ovdje je bilo puno izvedbi, puno predstava koje su prošle sito Ivice Mijačike tako da su to uvijek jake i dobre predstave i publika zna što vrijedi. Igramo pred publikom koja je kazališno educirana i kada pred njima prođemo ovako dobro onda mi je to izuzetno drago. Za dva dana s predstavom smo u Novalji na Pagu – znači na teren koji je i meni i kolegama dobro poznat, nešto slično kao ovdje u Tučepi, ne možda tako jako ali jedan mali simpatični festivalčić koji smo prošli tjedan otvorili i sad dolazimo s Muškarcima, a poslije toga smo na Krku pa u Splitu. Nije velika turneja jer nas četvoricu nije lako okupiti. Muškarci.hr je odgovor na predstavu 5žena.com. Pet žena.com je franšiza, a mi smo krenuli od naših priča, zato se i zove muškarci.hr, i pokušali parirati tekstu 5muškaraca.com koji ne postoji i kojeg mi nismo nikada vidjeli. Činilo nam se da će, ako priča izađe iz nas, biti izvornija i nama ugodnija za igrati, te da će publika to prepoznati kao naše priče. Dugo smo radili, dograđivali tekst, igrali se i došli naravno do forme stand-up koja tu pripada, ali u principu nema punio improvizacije. Ovo je kazališna predstava u kojoj je možda 1% improvizacije. Ovisi o publici – ako se nešto dogodi i onda  je to izvrsna interakcija, ali ne inzistiramo na njoj da se ne razvodnio ritam predstave. Žene.com su dosta brutalne prema nama muškarcima, tj. idu džonom, a mi kada smo krenuli uvidjeli smo da nam se to vraća kao autogol, a zanimljivo je i to da su 70% posto publike – žene. One vole čuti kritiku drugih žena, ne sebe, a zapravo koliko god pokušavamo naći njihove mane isplivaju još veće naše
– kazao nam je nakon predstave Goran Grgić, a za komentar smo zamolili i Borisa Svrtana.
Ovo je prekrasno – jedinstveno. Igrati predstavu 500 metara iznad mora koja počinje zalaskom sunca, a zahvaljujući ljudima koji već godinama ulažu napor da ovdje u tučepskim zaselcima živi kultura. Nama glumcima je zaista prekrasno doći ovdje i biti tako domaćinski ugošćeni,  te osjetiti bilo publike koja je spremna prihvatiti sva događanja. Prije tri godine igrao sam nešto posve drugo – Vladu Gotovca i bio je jednak odjek. Jasko mi je drago da je ova današnja predstava bila zbilja pun pogodak. Mnogi su se u njoj prepoznali
  – kazao je Svrtan a Ivica Mijačika, umjetnički direktor kKuTz-a, osvrnuo se na početak 12. sezone Ka kulture
Dvanaesta nam je godina i kKuTz je već postavio neke visoke kriterije estetike i kvalitete uz pomoć ambijenta i svega ovoga što nas okružuje i rekao bih da je postao kulturološki neumoljiv. Na početku smo rekli koliko je događanja do sada bilo. Kada su gledatelji zadovoljni onda smo i svi mi zadovoljni, a nadam se da će tako biti i ove godine. Dolazi nam Zvonko Bogdan kulturološki mit koji daje najljepše instance nostalgije koja obrisana od ružnih stvari i nosi nas u arhipelage gdje prevladava čistoća emocije i ljepote koju on rekreira već godinama. I vrlo sam sretan što smo ga uspjeli nagovoriti da dođe. Stiže nam i Hakan Ali Toker s kojim smo se, zahvaljujući skoro pa prijateljskom odnosu koji smo uspostavili, lanjske godine dogovorili. Pristao je na glazbeno predjelo – 10 minuta Hakana Ali Tokera na harmonici, to je svjetsko čudo. Dan kasnije održati će klavirski koncert u crkvici Sv. Jure kod hotela Neptun. Imamo između ostaloga i poetsko i rpozno predjelo, zatim vrlo zanimljivog slikara Ivana Tudeka, a nikako ne bismo smjeli preskočiti koncert fascinantnog Gradskog zbora Brodosplit, te preostale tri predstave koje nas očekuju Taksimetar, Kako život i Pluća koje su pokrivene kvalitetom, kvalitetom gliumaca, a u konačnici i nagradama koje, eto dođu kao posljedica
kazao je Mijačika.

U već glasovitom tučepskom bronzinu Vice Bušelića i njegovih vrijednih pomagač(ic)a, sljubili su se makaurni sa šalšom (planuli dok izgovoriš „pomidor“), a lokalni su ugođaj svojom svirkom upotpunili tučepski glazbenici, kojima se na već tradicionalnom druženjnju domaćina i glumaca, i ove godine kod ljubaznog, susretljivog i druželjubivog Lovre Čovića uz buzaru od pedoča i druge delicije, pridružio i Boris Svrtan pokazavši zavidne pjevačke sposobnosti i vještinu za hramonikom.

Ka kultura u Tučepi je krenula, a u petak 21. srpnja u zaselku Podstup očekuje nas:

  • Poetsko predjelo: akademik Tonko Maroević
  • Koncert: GRADSKI ZBOR „BRODOSPLIT“

Komentari

komentara