Objavljeno: Sri, svi. 16th, 2018

Referendum „Narod odlučuje“ – u Makarskoj počelo prikupljanje potpisa za izmjenu izbornog sustava

Premda optimizma ne nedostaje prisutna je doza opreza i sumnja da će „političke elite“ izvršiti pritisak kako bi se referendumska pitanja proglasila neustavnima

  • MP

Kao i diljem Hrvatske u nedjelju, 13. svibnja, u Makarskoj je počelo prikupljanje potpisa referendumske inicijative „Narod odlučuje“ za izmjenu izbornog sustava. Kako doznajemo od volontera Makarke i Makarani su već prvog dana pokazali velik interes dajući svoje potpise, a to se, s ipak nešto manjim intenzitetom, nastavilo i početkom tjedna. Prikupljanje potpisa (ispred Turist biroa na gradskoj rivi) trajati će do 27. svibnja, a organizatori su uvjereni da će odaziv građana Makarske, kao i prilikom prethodnih referenduma, biti velik. „Narod odlučuje“ tijekom dva tjedna treba prikupiti najmanje 10% od ukupnog broja birača u RH odnosno 374.740 potpisa. Premda optimizma ne nedostaje prisutna je doza opreza i sumnja da će „političke elite“ izvršiti pritisak kako bi se referendumska pitanja proglasila neustavnima, te tako spriječiti mogućnost promjene izbornog sustava. Svakako vrijedi podsjetiti kako glase referendumska pitanja.

Prvo referendumsko pitanje

  •  Jeste li za to da se članak 72. Ustava Republike Hrvatske mijenja i glasi: „Hrvatski sabor ima najmanje 100, a najviše 120 zastupnika, koji se, na temelju općeg i jednakog biračkog prava, biraju neposredno tajnim glasovanjem. Pripadnici nacionalnih manjina biraju najviše šest zastupnika u Hrvatski sabor. Zastupnici se u Hrvatski sabor, osim zastupnika nacionalnih manjina, biraju prema sustavu razmjernog predstavništva. Birač može glasovati za jednu od predloženih lista kandidata i može označiti do tri kandidata koji imaju prednost pred ostalim kandidatima na listi za koju je glasovao (preferirani glas). Izabrani kandidati s pojedine liste utvrđuju se isključivo na temelju najvećeg broja preferiranih glasova. U svakoj izbornoj jedinici u Republici Hrvatskoj bira se najmanje 15 zastupnika. Izborne jedinice ne smiju dijeliti zakonom utvrđena područja Grada Zagreba i županija Republike Hrvatske. Broj zastupničkih mjesta rasporedit će se među izbornim jedinicama na temelju izračuna odnosa broja birača u svakoj izbornoj jedinici i ukupnog broja birača u Republici Hrvatskoj. Pravo na sudjelovanje u diobi zastupničkih mjesta u izbornoj jedinici ostvaruju kandidacijske liste koje su na izborima dobile najmanje 4% važećih glasova birača. Birači na izborima mogu glasovati: na biračkom mjestu, dopisnim ili elektroničkim putem.

Drugo referendumsko pitanje

  • Jeste li za to da se iza članka 72. Ustava Republike Hrvatske doda članak 72., a koji glasi: „Zastupnici nacionalnih manjina odlučuju o svim pitanjima iz nadležnosti Hrvatskoga sabora, osim o povjerenju Vladi i donošenju državnog proračuna.
Referendum o otkazivanju Istanbulske konvencije

Istodobno započelo je i prikupljanje potpisa za drugi referendum – o otkazivanju Istanbulske konvencije, a u organizaciji Građanske inicijative »Istina o Istanbulskoj«. Prvoga dana, u nedjelju, potpisi su prikupljani ispred crkve, također uz velik odaziv, no prvih radnih dana u tjednu nije bilo otvoreno ni jedno mjesto u Makarskoj na kojemu bi građani mogli dati svoj potpis.. Kako doznajemo riječ je o organizacijskim poteškoćama koje bi trebale biti otklonjene u najkraćem vremenu.  

Komentari

komentara