Objavljeno: Sri, srp. 4th, 2018

Ribarska večer u Makarskoj – spala knjiga na dvije riječi: Ića i pića

Gdje je nestala fešta, za turiste besplatan i željen sadržaj – znaju organizatori. Ostala je samo trgovina

  • Tekst i foto JL

Održana je druga ovosezonska “Ribarska večer” – prva u okviru službenog programa Makarskog kulturnog ljeta. Već uobičajeno krasila ju je, uz ponešto suvenira, „suvenira“ i OPG proizvoda, bogata gastronomska ponuda duž gradske rive. I to bi, uglavnom, bilo sve. Što se programskog dijela te tzv. Pučke fešte „obvezujućeg“ naziva vidjeli smo i čuli samo Gojake koji su se probijali kroz turiste „pjevušeći“ standarde dalmatinsko – zabavljačkog repertoara. Gdje je nestala fešta, za turiste besplatan i željen sadržaj – znaju organizatori. Ostala je samo trgovina. S time nisu zadovoljni ni trgovci, a osobito ne dugogodišnji gosti Makarske od kojih dobar dio njih svoj dolazak planiraju upravo u vrijeme održavanja Ribarske večeri.

Možemo i moramo razgovarati o primjerenom programu za tu manifestaciju, ali programa – kakvog , takvog – treba biti. Možemo misliti što hoćemo o Roso Bandu, Donni, Johnny-u gitari, gusarima, klapama i ostalim izvođačima, te brojnim drugim sadržajima po kojima su makarske ribarske večeri postale poznate, no oni su turistima nudili i davali ono što oni žele i očekuju – zabavu! Feštu, ako nam je drže tako to nazivati. To je taj dio dodane vrijednosti koji je gostima besplatan. Ovako, ribarske večeri su tek dani kada se restoranima uskraćuje jedan dio potencijalnih gostiju.

Što se gastronomske ponude tiče teško da imamo razloga za dičenje. Smrznute lignje C-4, smrznute skuše i drugi „porcijaši“ dalekih mora, konfekcionirani riblji odresci, smrznuti panirani kolutići i ribice, „surimi“ repovi koji izgledom podsjećaju na repove kozica, potoci piva, “sex on the beach” i ostali kokteli…, pretežiti je dio ponude kojoj se donekle opiru svježe pedoče, tu i tamo svježi – naši gavuni, fritule, domaći sirevi, pršut i vino (tek na jednom štandu) i uvijek atraktivni soparnik. Roso band i ostali barem nisu uvozni, „zamrznuti“ i „upakirani“. Oni su domaći, takvi su kavi jesu i spremni su na feštu. Promijenimo naziv manifestacije ili vratimo sadržaj.

Komentari

komentara