Objavljeno: Sub, sij. 20th, 2018

SDP: Otvoreno pismo gradonačelniku Grada Makarske i predsjedniku Gradskog vijeća

„Kako je moguće da još ništa nije poduzeto po prijedlogu izdvajanja Doma zdravlja?! Nije točno da zakonske osnove za izdvajanje DZ u Makarskoj iz zajedničke ustanove nema“

  • MP

Poštovani, danas je točno 3 mjeseca od kada smo na Gradskom vijeću jednoglasno usvojili Odluku o upućivanju prijedloga Skupštini županije Splitsko-dalmatinske za donošenje Odluke o preustroju Doma zdravlja županije Splitsko –dalmatinske na dva doma zdravlja.
Ovim putem Vas pozivamo da javno i žurno građanima Makarske objasnite što ste sve poduzeli od tog 20. listopada 2017. da se ostvari dugogodišnja težnja da imamo samostalan Dom zdravlja, a osobito tražimo precizan odgovor na pitanje jeste li uputili tu Odluku nadležnim tijelima i jeste li dobili njihov odgovor.

Naime, od gospođe Senke Vajler iz Tajništva Županije dana 17. siječnja 2018. dobili smo ovaj odgovor, citramo: „ Od privremene pročelnice Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb, gđe Diane Luetić, dobili sljedeće odgovore na vijećnička pitanja …. Upit o izdvajanju i osnivanju Doma zdravlja u Makarskoj nije zaprimljen u Upravnom odjelu, a zakonskog uporišta da jedinice lokalne samouprave osnivaju Dom zdravlja nema, a niti je predviđen u prijedlogu novog Zakona o zdravstvenoj zaštiti“.

Kako je moguće da još ništa nije poduzeto po prijedlogu izdvajanja Doma zdravlja?! Nije točno da zakonske osnove za izdvajanje DZ u Makarskoj iz zajedničke ustanove nema. Čl. 76, st. 2. Zakona o zdravstvenoj zaštiti glasi “Na području županije osniva se najmanje jedan dom zdravlja, a na području Grada Zagreba najmanje tri doma zdravlja”.  
Prema tome zakonska osnova postoji, ali je očito da ne postoji politička volja da se krene u taj proces. Sve i da nema zakonske mogućnost da jedinice lokalne samouprave osnivaju Dom zdravlja, to nije prepreka da se o Odluci Gradskog vijeća Makarska raspravlja na Županijskoj skupštini.  

Inzistiramo da zaštitite dignitet naših građana, da žurno odgovorite na naša pitanja te poduzmete sve u ovlasti gradonačelnika i predsjednika GV da ova tema bude, ne samo dio rasprave na Županijskoj skupštini, nego i Vlade RH i Hrvatskog sabora.  Napominjemo da  i Vaše više puta dano obećanje o raspisivanju koncesije za laboratorij nije ostvareno iako su se za to, već odavno, stekli uvjeti.        

  • S poštovanjem, Predsjednik SDP Makarska Sretan Glavičić

Komentari

komentara