Objavljeno: Pet, lis. 5th, 2018

„Sea Waver Jighead“ -izum koji mekane varalice čini boljim

Taj uteg- držač varalice i udica od olova izumio je njemački novinar i ribolovac Volker Dapoz…

  • Tekst i foto Šime Duvančić

Počela je sezona dobrog lova srednjih i krupnih grabljivica potezcem, panulom. Naši ih ribolovci sve više love umjetnim mamcima jer, iako su u pravilu manje privlačni, po mnogo čemu su bolji od prirodnih. Lakše se pribavljaju i čuvaju, lakše i jednostavnije montiraju, bolje drže na priboru…
Naše lovce na tune, iglune, ali i ostale krupne te srednje velike jadranske ribe  od brojnih vrsta varalica posebno je oduševila ona tipa „shad“. Te varalice od mekane plastike s poprečnom repnom plohom u mnogim situacijama pokazale su se učinkovitijima od klasičnih aduta za „big game“- velikih teturavaca i „kona“-varalica u obliku glavonožaca od mekane plastike s metalnom glavom. Ubuduće će se  „shad“ varalice sigurno još više koristiti, ne samo za lov potezanjem, a sve zahvaljujući novoj vrsti utega za opterećenje te varalice koji joj omogućava dosezanje svih dubina.

Radi se o proizvodu naziva „Sea Waver Jighead“. Taj uteg- držač varalice i udica od olova izumio je njemački novinar i ribolovac Volker Dapoz s namjerom da poboljša učinkovitost „shad“- a u lovu bakalara i listova skosavanjem, odnosno „vertical jigging“ tehnikom. Ne samo da je uspio u tome, neko se pokazalo da je „Sea Waver Jighead“ izvanrednom dobro rješenje za panulavanje, te ribolov puštanjem mamca u struju mora, „drifting“.

Ovaj uteg- držač je oblikovana tako da s varalicom postavljenom ispod njega daje oblik ribe, ali i da drži udicu blizu repa, što je još važnije. Time je otklonjena najveća mana klasičnog „naoružavanja“ varalice tipa shad“- veliki broj ne zakačenih riba. Na utegu su s donje strane dvije kuke za pričvršćivanje mamca, te četiri ušice. Dvije s prstenima za postavljanje udica i dvije za spajanje s ostatkom pribora. Praksa je pokazala da je za lov skosavanjem dovoljno postaviti jednu trokraku udicu na krajnju, a za lov puštanjem u struju mora na donju ušicu. Također, praksa je pokazala da je za lov potezanjem glavu najbolje spojiti preko ušice na prednjem, a za lov skosavanjem i puštanjem u kurenat na srednjem dijelu.

„Sea Waver Jighead“ proizvodi se u težinama od 130, 200, 300, 400 i 500 grama, što znači da se njome može loviti na svim dubinama i pri svim brzinama potezanja. Osim „shad“ varalice, na nju se mogu montirati i brojne druge od mekane plastike, ali i prirodni mamci, ponajprije cijele ribe.
Poput ostalih uspješnica, i „Sea Waver Jighead“ je plagiran pa je na tržištu dosta sličnih utega-nosača.

Komentari

komentara