Objavljeno: Čet, lis. 18th, 2018

SHV Promet d.o.o. Split: Tražimo bolju uslugu za korisnike i bolje uvjete rada za radnike

… tražimo da se naši ZAHTJEVI ispune u što kraćem roku, i da nam se daju čvrsta jamstva koja će obuhvatiti detalje o načinu i rokovima…

 • MP

Četiri sindikata koji djeluju u tvrtki Promet d.o.o. i to: SINDIKAT HRVATSKOG VOZAČA, SINDIKAT TEHNIČKOG PROMETNOG SEKTORA, SINDIKAT PROMETA I VEZA, te HRVATSKA UDRUGA RADNIČKIH SINDIKATA pozivaju na prosvjed pred Banovinom u četvrtak 18. listopada 2018. u 14:30.

Naš prosvjed se tiče radnika, ali i svih korisnika usluga JGP Promet, vas, građana grada Splita. Prosvjedujemo zbog katastrofalnih uvjeta u kojima radnici Prometa obavljaju svoje svakodnevne dužnosti, katastrofalnih i sramotnih uvjeta u kojim se prevoze naši sugrađani. Prosvjed se trebao održati još prije mjesec i pol dana, ali nije zbog datog nam obećanja da će se stvari pokrenuti, da ćemo kroz tjedan nakon sastanka dobiti napismeno kojom dinamikom će se napokon rješavati nagomilani problemi u tvrtci. Rečeno nam je da su naši ZAHTJEVI prihvatljivi i argumentirani, i tu je sve stalo.

 • Tražili smo da nam se omoguće uvjeti rada dostojni čovjeka, da se sanitarni čvorovi, koji su na nivou zaraze, dovedu u normalno stanje.
 • Tražili smo ispravna i čista vozačka sjedala, polovica sjedala je neispravna… zamjenu oštećenih putničkih sjedala… bolje održavanje vozila i čišćenje vozila.
 • Nedostaje vozača i automehaničara…. tražimo zapošljavanje odgovarajućeg broja ljudi. U lipnju su vozači odradili 6700 prekovremenih sati, što je puna satnica za više od 32 vozača.
 • 8 – satno radno vrijeme za vozače, i dva dana odmora tjedno, jer za ispuniti fond sati, trenutnim radnim vremenom moraju raditi i do 27 dana mjesečno.
 • Poštivanje Zakona glede ostvarivanja plana godišnjih odmora….
 • Postavljanje mobilnih WC-a na sva polazna, odnosno završna stajališta…. žalosno je da vozači nemaju gdje obaviti nuždu.
 • Popravak kanala u radionama, odnosno prilagodba kanala niskopodnim autobusima… popravak razbijenih stakala u svlačionicama da se ljudi u zimskim mjesecima mogu normalno presvući…. ugraditi grijanje u radionama, ili ih na prikladan način zaštiti od vremenskih utjecaja… radione prokišnjavaju… voda se cijedi po elektrosklopovima.. ljudski životi su dovedeni u opasnost…

Mogao bih nabrajati do sutra… godine zanemarivanja su učinile svoje i krajnje vrijeme je da se to promijeni, na korist naših putnika i radnika.

 • Vi, građani, zaslužujete bolju uslugu prijevoza, zaslužujete uredna i čista vozila, čistu kompletnu unutrašnjost autobusa, suha i čista sjedala, klimatizirana vozila.
 • Zaslužujete sigurne i pouzdane autobuse! Autobuse koji ne prokišnjavaju i koji će vas sigurno i na vrijeme dovesti na vaša odredišta.
 • Zaslužujete autobuse koji ne kasne, koji ne izostaju na svojim polascima zbog kvarova i nedostatka vozača ili automehaničara.
 • Zaslužujete odmornog i zadovoljnog, kulturnog i nasmiješenog vozača, kontrolora i svakog drugog radnika koji sudjeluje u lancu uloženog maksimalnog napora kako bi se odvijao javni gradski prijevoz.

Ali kako će te to dobiti kada naši vozači u ljetnim mjesecima odrade i do 7000 sati prekovremenih, nekada rade smjenu i pol (desetak sati, dvojica, umjesto trojica, pokrivaju tri smjene), sa nekada samo tri slobodna dana u mjesecu.

Radnici u radioni često bez adekvatnih dijelova i alata budu prisiljeni improvizirati i trude se na sve načine održavati ta vozila ispravnima. Ljeti na temperaturama ponekad višim od 40 stupnjeva, a zimi na temperaturama od -6, kao prošle zime.

Promet Split ima dosta starih i dotrajalih autobusa, ali ta vozila, bez obzira na svoju starost, mogu biti, i moraju biti uredna i čista, te sigurna, pouzdana i potpuno tehnički ispravna.

Ne zavaravajmo se i ne zadovoljavajmo se obećanjima o dolasku novih autobusa, jer i ti novi autobusi će jako brzo postati neuredni i podložni kvarovima zbog lošeg održavanja. Ali ne krivnjom radnika Prometa, nego zbog nedostatka kadra koji je potreban za njihovo održavanje. Nedostaje mehaničara, ne ulaže se u njihovo usavršavanje, pa često nove autobuse moramo popravljati u ovlaštenim servisima, što ih jako dugo drži izvan pogona.

Prometu kronično nedostaje automehaničara, čistačica, modernog alata za održavanje vozila, a pogotovo nedostaje vozača, koji su prijeko potrebni da bi javni gradski prijevoz funkcionirao. Naši putnici znaju čekati i do sat vremena na ovim ljetnim vrućinama da im stignu autobusi koji bi inače stizali svakih 15 ili 20 minuta, a sve zbog toga što nije imao tko voziti autobuse!

I na kraju, tražimo da se naši ZAHTJEVI ispune u što kraćem roku, i da nam se daju čvrsta jamstva koja će obuhvatiti detalje o načinu i rokovima njihova ispunjavanja. U suprotnom, za ostvarenje naših legitimnih ciljeva, koristit ćemo sva Zakonom dopuštena sredstva!

 • Mario Jukić, povjerenik SHV-a

Komentari

komentara