Objavljeno: Uto, velj. 12th, 2019

SHZ: Hrvatska i Italija članice Europske unije, a i dalje talijanske pretenzije

… o čemu nam ponajbolje svjedoči redoviti izbor gradonačelnika Zadra za navodno slobodnu talijansku općinu Zadar u izgnanstvu

  • MP

Priopćenje Stranke Hrvatskog Zajedništva

Stranka hrvatskog zajedništva je kontinuirano upozoravala o talijanskim pretenzijama prema hrvatskom teritoriju, a nakon što sada predsjednik Europskog parlamenta Antonio Tajani svojata hrvatsku Istru i hrvatsku Dalmaciju vidljivo je da SHZ čitavo vrijeme bio u pravu jer još uvijek u Italiji postoje političke snage koje se ne mire s tobožnjim gubitkom Dalmacije i Zadra, o čemu nam ponajbolje svjedoči redoviti izbor gradonačelnika Zadra za navodno slobodnu talijansku općinu Zadar u izgnanstvu.

Uvidom u Statut „Slobodne općine Zadar u izgnanstvu“ utvrđeno je da je jedan od njezinih ciljeva „zahtijevati povratak ove zemlje talijanskoj Domovini u ime povijesti, umjetnosti i talijanske kulture u Dalmaciji“, a prema članku 10. Statuta Udruženja „Slobodne općine Zadar u izgnanstvu“ općinski vijećnici neposredno nakon proglašavanja da su izabrani potpisuju sljedeću izjavu: „U ime Zadra i Dalmacije pred našim Barjakom, simbolom našeg starog neukrotivog talijanstva i prisutne boli, obvezujem se da ću poštujući Statut raditi na nastavljanju naših vjekovnih italskih tradicija i za naše neuništivo  pravo na izgubljenu zemlju“. Udruženje „Slobodna općina Zadar u izgnanstvu“ i danas djeluje.

Postavlja se pitanje do kada će postojati Udruga „Slobodna općina Zadar u izgnanstvu“ i „gradonačelnik Slobodne općine Zadar u izgnanstvu“ čiji je jedan od ciljeva, koji se navedeni u Statutu u Udruženju „Slobodne općine Zadar u izgnanstvu“ „zahtijevati povratak ove zemlje talijanskoj Domovini u ime povijesti, umjetnosti i talijanske kulture u Dalmaciji“ i zašto čelnike Udruge „Slobodna općina Zadar u izgnanstvu“ zbog takvog ponašanja ne kazni Republika Italija već ih nagrađuje. Republika Hrvatska je danas samostalna država i članica Europske unije, kao i Republika Italija, a i dalje postoje talijanske pretenzije. Dakle, još uvijek u Italiji postoje političke snage koje se ne mire s tobožnjim gubitkom Zadra i Dalmacije, o čemu nam ponajbolje svjedoči redoviti izbor gradonačelnika Zadra za navodno slobodnu talijansku općinu Zadar u izgnanstvu.

  • Zadar – Zagreb, 11. veljače 2019. godine
    Stranka Hrvatskog Zajedništva

Komentari

komentara