Objavljeno: Uto, sij. 2nd, 2018

SHZ: Koridor za koridor

Nitko nema pravo ustupati teritorij države, bilo da se radi o Savudrijskoj vali ili drugom hrvatskom teritoriju

  • MP 

Dosadašnje vladajuće „elite“ nedovoljno su se borile protiv raznih grabežljivaca iz susjednih zemalja. Privlači ih naročito hrvatsko more, a znajući to Hrvati su ipak dozvolili nekoj Olgi Kresović-Rogulja u Račanovoj vladi da potpiše u ime hrvatske vlade sporazum, 2001. godine prema kojem bi 80% Piranskog zaljeva pripalo Sloveniji, ali do ratifikacije tog sporazuma nije došlo u Hrvatskom saboru, a u rujnu i listopadu 2009., tadašnja hrvatska premijerka Jadranka Kosor je pregovarala i dogovorila se s Pahorom oko arbitraže.
Današnju hrvatsku Vladu trebaju svi podržati da ne ustukne pod pritiscima oko graničnog dogovora sa Slovenijom na temelju mišljenja iz korumpirane arbitraže. Nitko nema pravo ustupati teritorij države, bilo da se radi o Savudrijskoj vali ili drugom hrvatskom teritoriju. Sramotno je zagovaranje nekih iz hrvatske oporbe da se granični dogovor sa Slovencima riješi na temelju kompromitirane arbitražne odluke. Hrvatska treba ustrajati da se crta razgraničenja na moru između Hrvatske i Slovenije uzima kao polazna točka od sredine ušća prirodnog korita rijeke Dragonje, a ne kao polazišna točka koju su Slovenci umjetno premjestili na Kanal sv. Odorika.

Predlažemo Vladi RH da u pregovorima sa slovenskom vladom, koja traži koridor za slovenski izlazak na međunarodno more preko hrvatskog teritorija da Hrvatska također u pregovorima zatraži hrvatski  koridor za uspostavljanja kopnene granice s Austrijom. Ovdje je riječ o trgovanju koridor za koridor, a ne da se vara i otima, kao što to čini Slovenija. Nikako ustupati im čitavu Savudrijsku valu, već samo dogovorne prijedloge koridor za koridor. Broj četvornih kilometara koridora, koji traže Slovenci do otvorenog mora treba odgovarati hrvatskom prijedlogu koridora o jednakom broju četvornih kilometara da je Hrvatska izravni susjed s Austrijom.
Hrvatska ne treba žuriti i moliti Slovence za pregovore jer  Sloveniji treba izlaz na otvoreno more preko hrvatskog teritorija zbog poslovnosti luke Kopar, a  zbog čega i prisvaja Savudrijsku valu. Hrvatska ima komercijalno skupo more kao adut u odnosu na slovenske kontinentalne planine i doline.

Najkraća udaljenost od austrijske granice (preko Slovenije) do hrvatske granice ima 30 do 35 km. Predlažemo dva pravca koridora, jedan ili drugi. Prvi pravac koridora može ići od hrvatske općine Štrigova u Međimurskoj županiji do austrijskog naselja Sicheldorf (31 km)., a drugi pravac koridora(desna obala rijeke Mure) od općine Sveti Martin na Muri u Međimurskoj županiji do austrijskog naselja Sicheldorf (34,9 km). Sveti Martin na Muri smješten je na desnoj obali rijeke Mure. Navedeni koridor predlažemo da Hrvatska uspostavi kopnenu granicu u susjedstvu s Austrijom jer bi se tako rasteretili slovenske carinske službe i policije, koje ucjenjujući usporavaju protok ljudi i roba prema Jadranskom moru južno od Pirana, a i zbog toga što Hrvatska i Austrija pripadaju povijesnom europskom kulturnom krugu i zajedno su bile u sastavu Habsburške Monarhije.

Poslano: Vladi RH

  • Zagreb -Zadar, 2. siječnja 2018. godine
  • STRANKA HRVATSKOG ZAJEDNIŠTVA

Komentari

komentara