Objavljeno: Čet, velj. 14th, 2019

SHZ: Pripremanje kaznenih djela protiv Republike Hrvatske

…jer se radi o pretenziji na hrvatski teritorij što se potvrđuje iz Statuta Udruženja „Slobodne općine Zadar u izgnanstvu“…

  • MP

Priopćenje Stranke hrvatskog zajedništva

Izvješćujemo hrvatsku javnost da Stranka hrvatskog zajedništva priprema kaznene prijave protiv pojedinih osoba hrvatskih državljana, kao i onih osoba u hrvatskim institucijama kojih ih štite  na zadarskom području, a koji surađuju sa čelnicima „Slobodne općine Zadar u izgnanstvu“ čime čine kazneno djelo iz članka 350. Kaznenog zakona RH – Pripremanje kaznenih djela protiv Republike Hrvatske jer se radi o pretenziji na hrvatski teritorij što se potvrđuje iz Statuta Udruženja „Slobodne općine Zadar u izgnanstvu“ i izjava pojedinih općinskih vijećnika „Slobodne općine Zadar u izgnanstvu“ i talijanskih dužnosnika koji su dobili titulu počasnog građanina „Slobodne općine Zadar u izgnanstvu“ i talijanskih političara o teritorijalnim pretenzijama prema RH.

Vidljivo je da im je meta hrvatski teritorij, jer to potvrđuje njihovo ponašanje, kao što je govor predsjednika Europskog parlamenta Antonija Tajanija kojim svojata hrvatsku Istru i hrvatsku Dalmaciju. Ovakva izjava Tajanija je samo kontinuitet talijanske oficijelne politike posezanja za hrvatskim teritorijem jer je već to ranije na talijanskim skupovima govorio i bivši potpredsjednik talijanske vlade Gianfranco Fini, koji je izabran za počasnog građanina „Slobodne općine Zadar u egzilu“ i iznosio stavove da su Dalmacija, Rijeka i Istra oduvijek talijanske zemlje. Tajani, Fini…, vidljivo je da to nisu marginalne skupine.

Udruga „Slobodna općina Zadar u izgnanstvu“ i danas  djeluje,  čiji je jedan od ciljeva, koji se navedeni u Statutu u Udruženju Slobodne općine Zadar u izgnanstvu „zahtijevati povratak ove zemlje talijanskoj Domovini u ime povijesti, umjetnosti i talijanske kulture u Dalmaciji“, a prema članku 10. Statuta Udruženja „Slobodne općine Zadar u izgnanstvu“ općinski vijećnici neposredno nakon proglašavanja da su izabrani potpisuju sljedeću izjavu: „U ime Zadra i Dalmacije pred našim Barjakom, simbolom našeg starog neukrotivog talijanstva i prisutne boli, obvezujem se da ću poštujući Statut raditi na nastavljanju naših vjekovnih italskih tradicija i za naše neuništivo pravo na izgubljenu zemlju“.

  • Zadar – Zagreb, 13. veljače 2019. godine
    STRANKA HRVATSKOG ZAJEDNIŠTVA

Vezani sadržaj: SHZ: Nostalgičarske tlapnje SPC-a i “Slobodne općine Zadar u egzilu”

 

Zašto se ne izjašnjava potpredsjednik Sabora Radin o govoru Tajanija?

Nakon što predsjednik Europskog parlamenta Antonio Tajani svojata hrvatsku Istru i hrvatsku Dalmaciju, potpredsjednik Hrvatskog sabora Furio Radin šuti. Ovakva izjava Tajanija je samo kontinuitet talijanske oficijelne politike za posezanjem za hrvatskim teritorijem jer je već to ranije na talijanskim skupovima govorio i bivši potpredsjednik talijanske vlade Gianfranco Fini, koji je izabran za počasnog građanina „Slobodne općine Zadar u egzilu“ i iznosio stavove da su Dalmacija, Rijeka i Istra oduvijek talijanske zemlje.

Nacionalne manjine u Republici Hrvatskoj među njima i talijanska manjina imaju najveća zagarantirana prava u Hrvatskojod bilo koje države u svijetu. Prema popisu stanovništva iz 2011.godine u Republici Hrvatskoj popisano je pripadnika talijanske nacionalne manjine 17.807 pripadnika. Prema podacima Centralnog statističkog instituta (ISTAT) u moliškoj provinciji Campobasso u Italiji 2011. godine živjela su 1.822 Hrvata, a velika skupina Hrvata živi u sjeveroistočnom dijelu Italije, u regijama Venezia-Giulia Venetote Lombardia i Marche u kojima živi preko 60.000 ljudi hrvatskog porijekla, koji nemaju status nacionalne manjine u Republici Italiji jer talijanski ustav ne poznaje pojam nacionalne manjine, te nastoje ostvariti status “jezične manjine”, koji je predviđen Zakonom o normama zaštite povijesnih jezičnih manjina. Zbog navedenog Furio Radin kao potpredsjednik Hrvatskog sabora trebao bi iznijeti svoje mišljenje u vezi govora predsjednika Europskog parlamenta Antonija Tajanija.

  • Zadar – Zagreb, 12. veljače 2019. godine
    STRANKA HRVATSKOG ZAJEDNIŠTVA

Vezani sadržaj: Hrvatska i Italija članice Europske unije, a i dalje talijanske pretenzije

Komentari

komentara