Objavljeno: Sri, ožu. 20th, 2019

Šibenik će od 2. do 5.5. biti domaćin prve Međunarodne znanstveno – stručne konferencije Proceed with Care – Nastavimo s pažnjom

Suživot s turizmom i održivo upravljanje baštinom i turizmom u područjima vrijedne kulturne i prirodne baštine s naglaskom na svjetskoj kulturnoj baštini pod zaštitom UNESCO-a glavne su teme konferencije Proceed with Care

  • MP
  • Ela Ljubić

U Šibeniku će se od 2. do 5. svibnja po prvi puta održati Međunarodna stručno-znanstvena konferencija pod nazivom Proceed with Care – Nastavimo s pažnjom u organizaciji Nacionalne udruge za interdisciplinarno djelovanje na području baštine i turizma. U Hrvatskom narodnom kazalištu Šibenik priznati svjetski stručnjacibavit će se važnim pitanjem rastućeg konflikta između prekomjernog turizma te zaštite kulturnog okruženja, povijesnih gradova, spomenika i lokaliteta, osobito onih koji su uvršteni na Popis svjetske baštine UNESCO-a. Konferencija će okupiti relevantne domaće i inozemne stručnjake iz znanstvenih područja, a održati će se pod pokroviteljstvom Hrvatskog povjerenstva za UNESCO, Hrvatske turističke zajednice i uz partnerstvo Grada Šibenika. Glavni cilj konferencije Proceed with Care je okupiti istraživače i stručnjake iz cijelog svijeta kako bizajedničkom svijesti, znanjem i iskustvompronašlirješenja za održiv turistički rast svjetskih prijestolnica turizma. Konferencija će nam predstaviti najnovija akademska i znanstvena istraživanja, istraživanja na terenu, strategije, tehnike i alate.

Kako organizirati „suživot“ s turizmom u prijestolnicama kulture

Glavna misao vodilja konferencije Proceed with Care je „Suživot s turizmom“. U Šibenik nam dolaze vrhunski svjetski stručnjaci iz područja očuvanja kulturne baštine. Tako će svoje znanje i iskustvo podijeliti keynote govornici: Yonca Erkan, Michael Turner, Ludwig Thorsten, Antonio Miguel Nogués-Pedregal, Yoel Mansfeld, Benno Albrecht, Juan Manuel Corso Sarmiento, Cristina Jover Fontanals, Mar Santamaria, Dimitri Ioannides te regionalni stručnjaci. Biti će obuhvaćene dvije glavne tematske cjeline; prva će se baviti strategijama i tehnikama projektiranja i planiranja turističkih lokacija i infrastruktura za održivo upravljanje baštinom i turizmom u područjima vrijedne kulturne i prirodne baštine s naglaskom na svjetskoj kulturnoj baštini pod zaštitom UNESCO-a. Druga kategorija odnosi se na komunikacijske strategije i tehnike za implementaciju održivih planerskih i dizajnerskih rješenja gdje će se raspravljati i o strategijama pozicioniranja baštinske turističke destinacije te definiranje njezine brend arhitekture.Cilj konferencije je također informiranje predstavnika svih institucija koje donose izvršne odluke o očuvanju prostornih i kulturnih resursa, ali i o razvoju i implementaciji održivog turizma, od državne do lokalne administracije, lokalnih zajednica do poduzetnika u kulturi i turizmu.

Zašto Hrvatska, zašto Šibenik?

Hrvatska na UNESCO-ovoj listi ima važnu poziciju, mala zemlja sa čak 10 prepoznatljivih svjetskih baština UNESCO-a.Hrvatska ujedno ovisi o turističkom gospodarstvu i upravo zato treba na vrijeme poduzeti korake da pretjerani turizam trajno ne poništi razlog svog nastanka i postojanja, ljepotu i jedinstvenost prirodne raznolikosti i baštinjenog kulturnog identiteta.
Šibenik je grad s dva spomenika na UNESCO-voj listi, katedrala Sv. Jakova i tvrđava Sv. Nikole. Uz to, ima i jedinstvenu povijesnu jezgru i okolinu bogatu prirodnom i kulturnom baštinom, materijalnom i nematerijalnom. On je ujedno i turistički grad koji zasada uspijeva održati uravnoteženi odnos između rastućeg turizma i očuvanja identiteta grada i baštinjenih kulturnih i prirodnih vrijednosti.

Bez održivog razvoja u turizmu nema niti doživljaja kao temelja ponude turističke destinacije

Mnogim mjestima s UNESCO-ve liste, kao što su Dubrovnik, Plitvička jezera, Venecija ili Barcelona, prijete naizgled nepremostivi izazovi koji bi uskoro mogli zahvatiti i ostale obalne gradove Hrvatske. Ulažu se mnogi napori da se mogući problemi prepoznaju na vrijeme i spriječe, a za ove koji su postojeći da se nađe adekvatno upravljanje posjetiteljima i destinacijama. Stoga, stručno-znanstvena konferencija Proceed with Care – Nastavimo s pažnjom ima cilj postati trajno godišnje okupljanje svjetskih autoriteta, relevantnih autora i istraživačate ujedno pozicionirati Hrvatsku kao inicijatora u području očuvanja materijalne i nematerijalne baštine. Za vrijeme trajanja konferencije svim sudionicima biti će omogućen besplatan ulaz u Muzej grada Šibenika.

Osigurajte svoju Early Bird ulaznicu do 1.4.2019. Više informacija o konferenciji  https://www.proceedwithcare.org/

Komentari

komentara