Objavljeno: Sat, Apr 1st, 2017

Sipa- poslastica za giricu i „caricu“

Poput lignje, sipa se podjednako uspješno može koristiti svježa i odmrznuta, jer zamrzavanjem ne gubi na kvaliteti, posebice u pogledu čvrstoće

  • Tekst i foto Šime Duvančić

Vrijeme je dobrog lova sipe. Većina ih športsko- rekreativnih ribolovaca hvata varalicama i jede, a samo rijetki ih koriste kao mamac. Oni, redom pravi meštri od udice, tvrde da su sipe neopravdano zapostavljeni mamci. Također, suprotno mišljenju većine udičara, sipa nije lošiji mamac od lignje. Istina je da joj je meso  tvrđe, ali, između ostalog i zbog te tvrdoće, cijela i živa sipa je „kraljica“ zimskog potezca, panule. Osim toga, poput lignje i ona se može omekšati udarcima kuhinjskog čekića.

Zbog tvrdoće, dobro je znano, male sipice su odlični mamci za lov „cara“ zubaca i „carice“ komarče ometcem srednje i teške konstrukcije. Manje je poznato da je sipica odličan mamac za lov čekanjem i treće morske „okrunjene glave“, lubina, ali i pagra, ugora te murine. U istu svrhu, osim cijele male, odlično može poslužiti i glava velike sipe.

Najmanje je poznato da je sipa odličan mamac i za druge ribe, čak i one koje se inače njom ne hrane nego su, što više, njen plijen, poput girovki. Osim modraka , gire oštrulje i oblice, za komadima sipe će posegnuti i druge sitne ribe: arbun, bukva, fratar, glavoč, kanjac, knez, pauk, pic, šarag, šarun, špar, škrpina, škrpun,…. Filet sipe i njen krak odlični su mamci na potezcu, panuli, za lov palamide, plavice, iglice, lubina, skuše, šaruna i ušate. Kad se mamče njeni komadi, sipa se može obrađivati na više načina. Čišćenje i komadanje je najbolje obavljati nožem za obradu riba. Posao počinje uzdužnim rezanjem jedne strane plašta. Kad se plašt otvori pristupa se uklanjanju iznutrice s glavom  pa sipine „kosti“. Zatim se za mamčenje može koristiti cijela ili uzdužno prepolovljena glava, ovisno o njenoj veličini. Za sitnije lovine režu se uzdužne trake plašta.

Poput lignje, sipa se podjednako uspješno može koristiti svježa i odmrznuta, jer zamrzavanjem ne gubi na kvaliteti, posebice u pogledu čvrstoće. Kao i lignja, svježa i zamrznuta, sipa treba imati bijelo meso. Crvenkasto-ljubičasta boja je znak da je bila odmrzavana i ponovo zamrznuta.

Komentari

komentara