Objavljeno: Sub, ožu. 21st, 2015

Šniceli u šugu Ozrena Pivca otvorili „Marendin 2015“

Ozren i Ana su od publike nagrađeni visokom ocjenom 4,67 dok je Goran Staničić, glavni sudac marendina šnicelima i njokima dodijelio 4,6

ozren p prvi marendin  2015  00125

no images were found

Tekst i foto JL

[P]očelo je! U četvrtak, 19. ožujka u konobi Kalalarga Ozren Pivac i Ana El Zein otvorili su sedmu sezonu makarskog amaterskog kulinarskog natjecanja „Marendin 2015“. Tradicionalno dalmatinsko jelo „šniceli u šugu“ koje je Ozren znalački pripremio upotpunili su Anini njoki s pršutom, a torta makarana kao posve prirodni „cukar na kraju“. Za svoje kulinarsko umijeće Ozren i Ana su od publike nagrađeni visokom ocjenom 4,67 dok je Goran Staničić, glavni sudac marendina šnicelima i njokima dodijelio 4,6! Letvica se, dakle, odmah u startu podigla vrlo visoko. Natjecateljske ocjene su, dakako, kuvertirane i ostati će nepoznanicom do samoga kraja, a biti će zanimljivo vidjeti i kušati kako će ostali sudionici odgovoriti na ovaj „izazov“. – Ovo tradicionalno dalmatinsko jelo opisao je i u ponudu marendaških obroka koji se mogu pripravljati na Marendinu, prema novim pravilima, uvrstio Veljko Barbieri. Svima nam je poznat i kao onaj koji recepte naših starih ustrajno otima zaboravu i na tome mu možemo zahvaliti i čestitati. Drago mi je da sam kuhao upravo to jelo, a iako do sada nikada nisam kuhao za 60-ak ljudi, koliko ih je večeras bilo s nama, mislim da sam uspio odgovoriti na taj izazov. Ocjene, osim toga, govore za sebe. Želio bih zahvaliti u svoje a i Anino ime Mariu Tomašu i njegovom osoblju na podršci, kao i svim prijateljima koji su me došli podržati, te ostalim natjecateljima koji su se odvažili sudjelovati u Marendinu. Hvala uostalom svima, a posebno glazbenicima koji su svojom svirkom i pjesmom stvorili prekrasno ozračje u kojemu smo svi uživali -, kazao nam je Pivac.

no images were found

[A]na je svoj dio posla ozbiljno shvatila predano radeći u kuhinji, a njoki koje je pripremila nikoga nisu ostavili ravnodušnim. – Za mene je ovo bilo jedno novo iskustvo, prilika za ugodno druženje ali i stjecanje novih znanja te razmjenu mišljenja s vrhunskim kuharima konobe Kalalarga. Trudili smo se dati ono najbolje od sebe kako bismo opravdali izbor pripremanja jednog starog jela dalmatinskog podneblja. Moram pohvaliti mlade i šarmantne ljude u kuhinji koji su nam sve vrijeme bili na usluzi kako bismo na vrijeme i kvalitetno poslužili svoje jelo. Svakako želim zahvaliti glavnom sucu Goranu, majstoru kuharu, poznatom kao strogom ocjenjivaču, na ocjeni za koju smatramo da je više nego korektna -, kazala je Ana dodavši da je Marendin uistinu posebna manifestacija s „okusom“ Dalmacije u punom smislu te riječi.

no images were found

[N]atjecatelje i njihovo jelo po starom dobrom običaju marendiskih natjecanja predstavio je Jure Puharić Beg u svom dobro poznatom stilu, a posebnu pozornost prepune konobe Kalalarga ove je večeri zaslužio Veljko Barbieri „malim uvodom“ u priču o šnicelima kojega svakako vrijedi citirati. – Drago mi je što je Marendin počeo upravo s jednim kultnim marendaškim dalmatinskim jelom – šnicelima u šugu. Naravno, od kuhara do kuhara postoje razne interpretacije, pa ipak mene iznad svega uz to jelo vežu uspomene. Budući da sam svoje djetinjstvo i dio mladosti proveo uz nona i nonu, koji su mi bili pravi roditelji. Pa smo tako godinama nono i ja molili nonu da nam pripremi naše omiljene šnicele u kapuli. Međutim ta sjećanja sežu i mnogo dublje – u svijet naših predaka čije su duše već uz Boga na nebu. Pa kad pojedem šnicel u kapuli osjetim kako se i kosti mojih predaka pomiču u uskom grobu, tražeći bolji položaj za spavanje i mjesto u vječnosti koja nam se svima polako približava – kazao je Veljko dobivši veliki aplauz svih okupljenih. Nakon toga nije preostalo ništa doli podignuti čašu vina vinarije Grabovac i pozdraviti povratak marendina izvorišnoj zamisli. O ozračju koje je potom zavladalo suvišno je trošiti riječi. Ukratko – pamtiti će se!

Slijedi „janjetina s bižima“ Silve Marinović
[I]dućeg četvrtka, 26. ožujka, u konobi Kalalarga Silva Marinović, uz pomoć Ani Šoštarić, kuha još jedno kultno jelo marendi – janjetinu s bižima. Ovoga puta gost vinar je „stari“ prijatelj Roman Štekar koji samo za tu prigodu dolazi iz Slovenije (čini se da marendin poprima međunarodni – europski karakter).

U međuvremenu došlo je i do promjena među natjecateljima. Umjesto najavljenog Joze Rudeža, teće će se prihvatiti Ljiljana Biloš (uz pomoć Ivice Ravlića) a tema je: goveđi jezik na tingul. Izgleda da se ozbiljno vraćamo tradiciji.

Komentari

komentara

Komentiraj

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>