Objavljeno: Pon, stu. 13th, 2017

Solidarnost: Uništavanje Vinilnog lanca Ina-Polikem Zadar

Došlo je do zlouporabe stečajeva koji su iskorišteni kako bi se iz „stečajnih mrtvaca“ izvukla posljednja kuna u korist umrežene stečajne mafije

  • MP

Udruga „Solidarnost“ Zadar u posjeduju je kaznene prijave koju ju Sindikat radnika INA – Polikem Zadar, 2001. godine podnio Županijskom državnom odvjetništvu u Zadru protiv nepoznatih osoba koje su protupravnim radnjama i zlouporabom ovlasti ugrozili opstanak VINILNOG LANCA, napravile veliku materijalnu štetu hrvatskoj državi koja je bila većinski vlasnik POLIKEM-a d.d. Zadar i time ugrozili vitalne interese i prava radnika. U skladu sa zakonom, sindikat je tada predložio Županijskom državnom odvjetništvu da provede odgovarajući postupak, utvrdi okrivljene osobe zbog navedenih inkriminacija i pokreni kazneni progon istih kod nadležnog suda. Još nitko nije odgovarao.

Također, koordinacija sindikata EKN-SSSH i HUS-a POLIKEM D.D., 2003. godine podnijela je Županijskom državnom odvjetništvu u Zadru zahtjev za zaštitu zakonitosti u kojem su predložili da se donese odluka o zabrani raspolaganja imovinom Polikema d.d. Zadar u stečaju do usklađenja svih odluka nadležnih u skladu sa zakonom i  stoga, također, predložili Državnom odvjetništvu Republike Hrvatske da žurno podigne zahtjev za zaštitu zakonitosti sukladno Zakonu i Ustavu RH i da poduzme druge odgovarajuće radnje s ciljem zaštite zakonitosti u navedenom postupku.

Koordinacija sindikata EKN-a i HUS-a, 2003. godine obratila se dopisom Državnom odvjetništvu RH Mladenu Bajiću u svezi nezakonitih radnji u stečajnom postupku nad stečajnim dužnikom Polikem d.d., u kojem je navelo da „poduzeće Polikem d.d. Zadar do otvaranja stečaja (24.05.2001.) nije imalo blokiran devizni račun i preko njega je vršen kunski platni promet što je uvjetovalo štetu vjerovnicima. U stečaju nije napravljen stečajni plan i tijekom stečajnog postupka Koordinacija sindikata EKN-a i HUS-a diskriminirana je bila od strane stečajnog suca i stečajnog upravitelja. Pored toga organizirana je nezakonita opstrukcija punomoći sindikata od strane Božidara Jurišića, što je utuženo nadležnim institucijama.

Ovo pokazuje da su zadarske tvrtke koje su opljačkane kroz pretvorbu i privatizaciju završile su u stečaju. S vremenom su se stečajevi pokazali kao efikasan nastavak pljačke koja je započela pretvorbom. Došlo je do zlouporabe stečajeva koji su iskorišteni kako bi se iz „stečajnih mrtvaca“ izvukla posljednja kuna u korist umrežene stečajne mafije.

Vezani sadržaj: http://www.makarska-post.com/index.php/nepravilnosti-pretvorbe-i-privatizacije-poduzeca-polikem-zadar/

  • Udruga „Solidarnost“ Zadar
  • U Zadru, 12. studenog 2017. godine

Komentari

komentara