Objavljeno: Sri, stu. 1st, 2017

Spinning- sve popularnija tehnika ribolova s morske obale (2): Gdje loviti?

Naravno, produktivnost i izbor mjesta, kako uopće tako i za pojedine vrste, u svakom konkretnom slučaju ovisi od uvjeta ribolova: pravca i jačine vjetra, veličine valova, zamućenosti mora, plima ili oseka…

  • Tekst i foto Šime Duvančić

U „spining“- u, ribolovu s obale odbacivanjem i privlačenjem varalice, više nego u ostalim tehnikama lova s kopna, rezultati najizravnije ovise od odabira pozicije. Odbacivanje s bilo koga mjesta, posebice onog najpristupačnijeg i najposjećenijeg, skoro je siguran način unaprijed odricanja iole vrjednijeg ulova. Iskusnom varaličaru, iza kojeg su nebrojeni izlasci na obalu i godine strpljivog upoznavanja ribljih navika, nije teško odlučiti se odakle odbacivati varalicu u određeno doba godine i pod trenutačnim vremenskim i vodenim uvjetima. Početnicima, pak, to je jedan od najvećih problema, pa je dobar savjet za njih od neprocjenjivog značenja.

Stjenovite obale

Prvi savjet iskusnog spineru početniku bi bio da lovi uz stjenovitu obalu jer se uz nju zadržavaju praktično sve grabljivice koje se love s obale. Pod odgovarajućim vodenim i vremenskim uvjetima, tu spineri najčešće imaju najveće šanse za uspjeh. Na toj vrsti  terena su od posebnog značaja razlike u dubini vode i visini stijena s kojih se lovi. Na početku kamenite obale, u blizini plaža smještenih u uvalama, voda je obično plitka, a dno mješovito. To je odlična zona za ribolov lubina, koji često lovi na prijelazu između pijeska i tvrdog dna.
Dalje, ka otvorenom moru, dubine se povećavaju, a dno je najčešće mješovito-kamenito pjeskovito s poljima posidonije. Stijene na obali i uz nju mogu biti niže ili više. Niske su pristupačnije i omogućavaju varaličaru da „pokrije“ širu zonu lova, ali takva mjesta nisu pogodna za lov po velikim valovima, jer u posljednjoj fazi izvlačenja ulova mogu biti opasna po ribolovca.
Ispod visokih priobalnih stijena su obično duboke vode. Na takvim pozicijama mnoge pelagrijske vrste posve prilaze kopnu. To posebice vrijedi za palamide, skuše, lampuge, škarme, lice modrulje, šarune, a nerijetko i gofe, osobito manje, tzv. felune. Gofi, istina, nešto rjeđe napadaju varalicu, pogotovo krupniji primjerci. Isto važi za zubace, koji se s obale lakše love čekanjem na dnu, najbolje  živim mamcem. Uvjeti za lov lubina u spomenutom slučaju nisu tako pogodni. S visokih stijena može se loviti i po većim valovima, ali je ribolovac ograničen u pogledu pročešljavanja terena. Podrazumijeva se da zbog lakšeg manevriranja, zamaranja i izvlačenja ribe štap mora biti dug najmanje 3 m (najbolje 3,3 do 3,6 m) i da je mrežna prihvatnica ekstremno dugačke drške obvezno sastavni dio pribora.
Isturena mjesta, „punte“ duž kamenite obale odlična su za spining iz dva osnovna razloga. Prvo, more ih opstrujava, pa tu dolazi do gomilanja hrane za sitne ribe, a gdje su one, tu su i predatori. Osim toga, punte primaju vjetrove s raznih strana, pa varaličar, ako je na jednoj strani udar vjetra i valova prejak, može bacati s one druge, koja je manje izložena, što znači da je uvijek moguće izabrati pogodno mjesto.

Riječna ušća

Najveća prirodna koncentracija hranljivih tvari u moru jest na ušćima pa su ta mjesta bogata sitnim ribama, a gdje su one tu su i grabljivice, ali samo one koje dobro podnose promjenu slanosti mora. To su ponajprije lubin, koji često zađe i duboko u riječne tokove, čak i u posve slatku vodu, te lica i strijeljka. Međutim, na ušćima svih jadranskih rijeka zakonom je  zabranjeno loviti, pa spinati treba ispred njih. No, loviti se može, osobito lubina, i na ušću svakog potoka i potočića, osobito kad se zamuti i nabuja poslije kiše. Dobra mjesta su i područja vrulja- podmorskih izvora slatke vode. Ranije je na ušćima rijeka koje se ulijevaju u Jadran bilo dosta i hama, ali je ova gorostasna grabljivca netragom nestala prije dvadesetak, a na sreću, ponovo se pojavila prije dvije godine. 

Plaže i lučice

Plaže također pružaju dobre šanse za ulov pojedinih vrst grabljivica, pogotovo ako se duž njih u more ulijeva neka rječica ili potok, kao i na rubnim dijelovima, gdje graniče s kamenitom obalom. Uobičajeni plijen ribolovaca na takvim mjestima su lubin, lica i strijeljka, a ponekad udari i gof. Nešto rjeđe na udici se nađe pauk i riba gušter, koji naseljavaju pješčano dno. Lubin se često javlja u samom plićaku, na dubinama od svega nekoliko desetina centimetara, tako da ribolovac mora biti spreman na udarac i u trenutku kada vadi varalicu iz vode. S plaže je najbolje varaličariti po valovitom i zamućenom moru, poslije nevremena, zbog povećanog nazočnosti sitne ribe kojom se grabljivice hrane. Naime, valovi „preoru“dno i izbace u vodu crviće, račiće i drugu riblju hranu. To privuče pozornost sitnih i „mirnih “riba, a one grabljivica. Po mirnom moru, bolje je opredijeliti se za neku drugu poziciju, iako se i tada na plaži mogu ostvariti lijepi ulovi, posebno u zoru, sumrak i tijekom noći.
Tereni za spinanje mogu biti i luke te lučice, ali se u tim umjetnim ambijentima uvjeti umnogome razlikuju od onih u prirodnim. Dok kamenite obale, plaže i ušća daju najbolje rezultate samo u odgovarajućim vremenskim i vodenim uvjetima te u pojedina doba godine, lučke vode su gotovo uvijek produktivne, a ishod ribolova u njima su dobrim dijelom nezavisni od stanja mora. Obilje manjih vrsta, ponajprije cipla, a često i srdela, gavuna, skuše i razne druge sitne plave ribe, garantira stalno prisustvo i aktivnost grabljivica i obećava varaličaru dobre rezultate i onda kada lov na drugim mjestima nije osobito izgledan. U unutrašnjim vodama većih luka, ako je i kada u njima ribolov dozvoljen, mogu se loviti lubini, strijeljke, lice i ponekad gofi. S vanjske strane luke, pak,  mogu se uspješno loviti ušate, lice, iglice,  škarmi, palamide, lampuge… Posebno dobro se može loviti s vanjskih strana lukobrana, zbog „lomljenja“ morskih struja oko njegovih vrhova.  

Naravno, produktivnost i izbor mjesta, kako uopće tako i za pojedine vrste, u svakom konkretnom slučaju ovisi od uvjeta ribolova: pravca i jačine vjetra, veličine valova, zamućenosti mora, plima ili oseka…(nastavlja se)

Vezani sadržaj: Spinning- sve popularnija tehnika ribolova s morske obale (1)

Komentari

komentara