Objavljeno: Sri, pro. 6th, 2017

Spinning- sve popularniji način ribolova s morske obale (4): Učinkovitost varalica

Kao i u ostalim načinima varaličarenja, u „spinning“-u se upotrebljavaju sve vrste varalica. Evo ukratko koje se vrste danas najčešće upotrebljavaju

  • Tekst i foto Šime Duvančić
Mlataravci

Bez dvojbe, danas se najviše upotrebljavaju varalice od mekane plastike, najviše one koje oblikom oponašaju ribice, posebno one s popriječnom plohom na repu,tzv. šedovi(„shad“). Rjeđe se koriste varalice oblika glavonožaca i crva.  Šedovima se uglavnom love lubini i lice, iako ih rado napada i većina drugih grabljivica. Lubin se lovi šedovima dugim 5 do 10 cm, izrazito izdužene forme i s mekanim repom, kako bi varalica mrdala već pri sporom povlačenju. Postavljaju se na „jigg“ udice oblika „Aberdeen“ ili „O’Shaughnessy“, veličine 1/0 do 3/0. Lica se najčešće lovi silikoncima koji oblikom oponašaju ciple, dugim od 10 do 20 cm, pa i više, s džig udicama tipa „O’Shaughnessy“, veličine 4/0 do 9/0. Povlače se veoma brzo, pa trebaju biti kruti, da se rep ne bi uvrtao i nekontrolirano mlatarao.

 Silikonske jeguljice  namijenjene lovu lubina duge su od 5 do 12 cm, a za lice i do tridesetak centimetara. Silikonski crvi se montirani na običnu „jigg“ udicu s olovnom glavom, ili na neki od posebnih načina („teksas“ ili“karolina“), ubitačni za lubina, jer ne oponašaju samo morske crve i gliste koje donose rijeke i potoci, nego i jeguljice i druge ribice izdužene forme. Konačno, silikonski glavonožci  (oktopusi i ligjne) najbolje su se pokazali u lovu lampuga i drugih pučinskih vrsta, kada ove priđu obali.

Leptiri

Leptiri su danas zapostavljeni na moru, i to posve neopravdano. Osim što su dovoljno učinkoviti, leptiri vrlo su trajni. Najčešći plijen morskih grabljivica sitna je plava riba izduženog tijela, poput srdele, gavuna, inćuna, papaline, ciplića, bukvice, itd. Zato je preporučljivo spinati leptirima s dugačkim izduženim krilcem. Najbolje su se pokazali oni srebrnastih dekora i s reflektirajućom prizmatik folijom, čiji odbljesak podsjeća na svjetlucanje krljušti spomenutih ribica. Leptiri jarkih boja mogu se koristiti za lov u mutnoj vodi. U pravilu, leptiri se proizvode u veličinama od 00 do 4, s trokrakom ili jednokrakom udicom. Manji su pogodni su za lov ušate i iglice, a srednji i veći za lubina.

Žlice

Žlicaste varalice spadaju u klasiku morskog ribolova. Koriste se kako u spiningu s obale i iz plovila, tako i za panulavanje te džiganje. U pogledu forme i dekora umnogome vrijedi ono što je naprijed napisano za leptire. Dužina žlica koje se upotrebljavaju u jadranskom spiningu iznosi između 5 i 10 cm. Manji modeli su za iglice, ušate, gofiće, sitne lice, manje lubine i strijeljke, škarme, šarune, kanjce, pirke… Srednji i veći za krupnije lubine, strijeljke, lice, palamide… I žlice su doskora bile „demode“, ali u posljednje vrijeme dobivaju na popularnosti, posebice zato što su se odlično pokazale u lovu strijeljki.

Pilkeri

Zahvaljujući velikoj težini, omogućavaju daleke odbačaje. Za plićake nisu prigodni, jer se i manji modeli kače za dno, ali su zato pravo rješenje za lov strijeljki, lubina, škarma, lice  i sa stijene ili u dubokim lučkim vodama. Kao i žlice, vode se aktivno, kombiniranjem ravnomjernog i povremenih trzaja vrhom štapa. Nude ih brojne tvrtke, a kod nas je najcjenjeniji model „Papalina“, naše tvrtke „DTD“.

Pera, slamčice i strimeri

Iako su prvenstveno namijenjeni lovu ušate, iglice, šaruna, skuša, i drugih sitnijih grabljivca, napast  će ih napasti svaka pridnena ili pelagična grabljivica. Duži modeli, na udicama veličine od 1/0 do 4/0, namijenjeni su lovu lubina, palamida, lampuga, strijeljki…Sistem s više pera i slamčica na kratkim bočnim privezima odlična je za površinski lov lubina, ušate, iglice, itd. Na njegovom kraju obvezno mora biti vodena kugla, bez koje ove lagane varalice ne bi bilo moguće odbacivati. No, tim malim varalicama mnogi nesavjesni ribolovci istrebljuju nedorasle lubine. U lovu srednjih i krupnijih grabljivica plovak- otežanje u vidu vodene kugle ili, još bolje, „sbiroline“ („bombarde“),  nije na kraju završnjaka, nego se postavlja iznad dugačkog završnjaka (predveza), s jednim velikim strimerom ili slamčicom.

Teturavci

U lakom i srednjem spiningu, odnosno u lovu lubina, škarma, strijeljke, palamide i manjih lica,  najviše se koriste plivajući i tonući teturavci dužine 50 do 110 mm.  Za teški spining, koji se uglavnom svodi na lov krupnijih lica, koriste se  veći modeli. Zbog oštrih i brojnih zubi te velike snage grabljivica, umjesto drvenih bolje je koristiti teturavce od tvrde plastike.

Površinci

Do prije nekoliko godina nitko ih nije koristio, a u posljednje vrijeme donijeli su pravu malu revoluciju u varaličarenju nekih vrsta, osobito strijeljki i lice, koje plijen često traže u gornjim vodenim slojevima. Ali, površince rado napadaju i brojne druge grabljivice, uključujući i lubina. U početku se najviše lovilo na pluskavce ( popere), ali se sve više koriste „šetači“, varalice nalik teturavcima, ali bez uranjajućih pločica. (nastavlja se)

Vezani sadržaj: Spining (3)

Komentari

komentara