Objavljeno: Sri, ruj. 5th, 2018

Split: Treći nacionalni susret hrvatskih katoličkih obitelji

U sklopu susreta, već od 10, rujna organizirat će se brojni kulturni, duhovni i humanitarni programi

  • Tekst i foto Šime Duvančić

Splitsko- makarska nadbiskupija, u suradnji sa Splitsko- dalmatinskom županijom te gradovima Splitom i Solinom, domaćin je Trećeg nacionalnog susreta hrvatskih katoličkih obitelji koji će se održati u Splitu i Solinu, 15. i 16. rujna 2018. godine, pod geslom „Obitelj- izvor života i radosti“. Prigodom toga poziv vjernicima uputio je Splitsko- makarski nadbiskup monsinjor Marin Barišić: –

Draga braćo i sestre u Kristu! Drage obitelji! Kao biskup domaćin želim vas pozvati da se u obiteljskom, župnom i biskupijskom zajedništvu radosno pridružite ovom slavlju vjere i događaju kojim se želimo približiti Bogu- jedinom istinskom izvoru očinstva i majčinstva. Obitelj je svojevrsna škola bogatije čovječnosti. A da ona uzmogne postići puninu svojega života i poslanja, potrebna je dobrohotna razmjena misli, susreti u vjeri, zajednička slavlja, međusobno ohrabrivanje i dublje upoznavanje kojim se pletu mreže vjere, nade i ljubavi povezane u zaglavnom kamenu- Isusa Krista. Drage obitelji, naš nacionalni susret blagoslov je za sve nas: za svakog pojedinca i za obitelj, za Crkvu i za cijeli hrvatski narod. Izražavam vam dobrodošlicu u „najljepši na svitu“ i grad sv. Dujma- Split, kao i na Gospin Otok u Solinu gdje je kolijevka naše nacionalne svijesti i krsni zdenac rođenja u Kristovoj Crkvi!

U sklopu susreta, već od 10, rujna organizirat će se brojni kulturni, duhovni i humanitarni programi

Ponedjeljak, 10 rujna:

  • Okrugli stol na temu „Izazov suvremenih obitelji“ , u Palači Milesi u Splitu (Trg braće Radić 7) s početkom u 20 sati. Sudionici su dubrovački biskup mons. Mate Uzinić, psihoterapeutkinja dr. Asja Palinić Cvitanović te profesor na Pravnom fakultetu u Zagrebu dr.sc. Tonči Matulić. Moderator je prof. dr.sc. Jadranka Garmaz, a događanje će glazbeno na gitari pratiti Petar Čulić.

Utorak, 11. rujna:

  • Predstavljanje zbornika dječjih radova „U zagrljaju moje mame“ u velikoj dvorani Nadbiskupskog sjemeništa u Splitu (Zrinsko- framkopanska 19), s početkom u 19 sati. Zbornik će predstaviti nadbiskup mons. Marin Barišić, mr. don Josip Periš, profesorica na Umjetničkoj akademiji u Splitu dr.sc. Dunja Pivac i profesorica hrvatskog jezika Brigita Mravčić. Moderator je vjeroučiteljica Helana Balajić, a promosiju će pjesmama obogatiti ženska klapa Neverin.

Srijeda,12. rujna:

  • Predstava „Ružno pače“ u Gradskom kazalištu lutaka Split, s početkom u 18 sati.
  • S početkom u 20 sati na splitskom Sustjepanu predstava amaterske skupine iz Kaštela o renesansnoj ljubavnoj priči „Legenda o Miljenku i Dobrili“ uz pjevački nastup Radojke Šverko i Ive Ivković Ivanišević.

Četvrtak, 13.rujna:

  • S početkom u 20 sati u svim župama grada Splita i Solina te čitave Splitsko- makarske nadbiskupije upriličit će se klanjanje pred Presvetim Oltarskim Sakramentom za sve naše obitelji i za plodove Trećeg nacionalnog susreta hrvatskih katoličkih obitelji. Tekst za klanjanje može se preuzeti sa stranice Susreta www.susretobitelji.hr.

Petak, 14. rujna:

  • Humanitarni koncert „Obitelj za najmanje“, s početkom u 20 sati na splitskoj Rivi. Nastupaju: Dražen Zečić, Mate Bulić, Domenica, Giuliano, Mia Dimšić, Dalmatino, Meti Cetinić, Marko Perković Thomson, Zorica Kondža, Tedi Spalato, Petar Dragojević, Pero Panjković, klapa Pisak, klapa Šufit i Papa bend.

Subota, 15. rujna:

  • Dječji koncert na splitsskoj Rivi s početkom u 11 sati. Nastupaju dječji zborovi Mala Terezija (Split) i Leopardice (Kaštel Novi), djeca iz župe sv. Andrije (Split)i sv. Josipa (Dugi Rat), obitelj Majić, Kosor i Petrušić, obiteljski zbor Unica harmonia, Centar za rehabilitaciju Mir te KUD Ante Zaninović.
  • Na večer u Solinu na Gospinom otoku je molitveno bdijenje Hod svjetla.

U sklopu Susreta održat će se i humanitarna akcija „Obitelji za najmanje“ za pomoć pri kupnji uređaja endoskopski skup za operacijske zahvate u novorođenčadi i djece za potreba Klinike za dječju kirurgiju KBC-a Split. Akcija traje od 1. rujna do 1. listopada. 2018. Novac će se prikupljati donacijama puten računa na IBAN: HR63 2330 0031 5450 1680 0; putem donacijskih štandova na svim događanjima u sklopu 3.NSHKO; te zvanjem na broj donatorskog telefona: 060 9000. Cijena poziva je 6,25 kn s PDV-om.

Komentari

komentara