Objavljeno: Wed, Mar 15th, 2017

Split: Tribina „Hrvatski jezik ne može biti srpski- odgovor orjunašima“

upućuje se i prosvjed protiv orjunaškog, antihrvatskog djelovanja  jezikoslovaca i intelektualaca na čelu sa Snježanom Kordić

dr.sc. Ilija Protuđer

  • Tekst i foto Šime Duvančić

Povodom 50. godišnjice od objave Deklaracije o nazivu i položaju hrvatskog književnog jezika, u četvrtak, 16. ožujka s početkom u 19 sati, u Galeriji crkve Svetog Dominika u Splitu održat će se Tribina kojom će biti obilježen Dan hrvatskog jezika. Tribinu će voditi Mate Buljubašić, tekstove će čitati Antonia Čagalj.
Ovom tribinom, osim podsjećanja na slavne dane iz naše jezikoslovne, kulturne i znanstvene povijesti, predavanjem na temu „Hrvatski  jezik ne može biti srpski- odgovor orjunašima“ jezikoslovca dr.sc. Ilije Protuđera upućuje se i prosvjed protiv orjunaškog, antihrvatskog djelovanja  jezikoslovaca i intelektualaca na čelu sa Snježanom Kordić. Naime, Udruženje Krokodil iz Beograda, Udruga Kurs iz Splita, Centar za građansko obrazovanje iz Podgorice i PEN centar iz Sarajeva, tijekom 2016. godine su održali tribine pod naslovom „Jezici i nacionalizam“ u Podgorici, Splitu, Beogradu i Sarajevu na kojima su jednoglasno zaključili da su hrvatski, srpski, bošnjački i crnogorski jezik zapravo jedan jezik.

Komentari

komentara