Objavljeno: Pet, velj. 1st, 2019

Split: Zvijezda klasične gitare Łukasz Kuropaczewski u MAG sezoni!

Łukasz Kuropaczewski je jedan od najboljih svjetskih gitarista mlađe generacije, te nastupa na gitarističkim festivalima diljem svijeta

  • MP
  • MAG sezona

Koncertom poljskog gitarista Łukasza Kuropaczewskog u ponedjeljak 4. veljače 2019. godine nastavljamo MAG sezonu, koncertnu sezonu u organizaciji Udruge mladih akademskih glazbenika (MAG). Osmi je to koncert ovogodišnje koncertne sezone koju ova nagrađivana udruga organizira u različitim koncertnim prostorima u Splitu i u okviru koje nastupaju, ne samo mladi splitski glazbenici, nego i renomirani glazbenici iz drugih dijelova Hrvatske, kao i poznata svjetska imena klasične glazbe, kao što je to slučaj s Lukaszom Kuropaczewskim. Łukasz Kuropaczewski je jedan od najboljih svjetskih gitarista mlađe generacije, te nastupa na gitarističkim festivalima diljem svijeta. Radi kao profesor gitare na akademiji u Poznanu (Poljska), a od ove godine i na prestižnoj Umjetničkoj akademiji u Grazu (Austrija).
Koncert će se držati Sveučilišnoj galeriji „Vasko Lipovac“, (Ruđera Boškovića 31) s početkom u 19:30 sati. Na programu su djela: M. Giulianija, M. M. Poncea, M. Llobeta i M. Neikruga. Koncert je realiziran u suradnji s glazbenom školom Josipa Hatzea gdje će Kuropaczewski održati i dvodnevni seminar za splitske učenike, studente i profesore gitare. Pokrovitelji MAG sezone su Grad Split i Županija Splitsko-dalmatinska, a ulaz na koncert je slobodan.


Gitarist Łukasz Kuropaczewski na dobrom je putu da postane ključna figura današnje svjetske gitarističke i klasične scene. Rođen 1981. godine u malom poljskom gradu Gniezno, Łukasz je počeo svirati gitaru s deset godina. S trinaest godina, svojim talentom je privukao pozornost profesora gitare Piotra Zaleskog s kojim je radio od 1994. godine do 2003. godine.
Diplomiravši na Academyof Music u Wroclaw (Poljska), otputovao je u SAD kao stipendist na studij kod profesora Manuela Barruecoa na Peabody Institute, gdje je diplomirao 2008. godine. Za vrijeme studija, nastupao je u brojnim koncertnim dvoranama u Poljskoj, ali i u svijetu, gdje je pokazao strastvenost i preciznost u sviranju.
Njegov talent je prepoznat i nerijetko je pozivan da nastupa na brojnim festivalima u: Francuskoj, Španjolskoj, Njemačkoj, Mađarskoj, Slovačkoj, Češkoj, Islandu, Grčkoj, Bugarskoj, Japanu, Kini, Kanadi, Meksiku, Panami i Sjedinjenim Američkim Državama. Poseban naglasak njegove solo karijere je na nastupima u: London Royal Festival Hall, Concertgebouw u Amsterdamu, Warsaw’s National Philharmonic Hall, Tchaikovsky Hall u Moskvi i Carnegie Hall u New Yorku. Kao komorni glazbenik redovito nastupa s glazbenicima iz Poljske, ali i Orinon String kvartetom, Avi Avital, Chennom Reissom i Richardom Galiianom. Premijerno je izveo djela: A. Gilardina, K. Meyera, M. Goreckog, A. Tansmana (poljska premijera), K. Pendereckog (gitaristička verziju Koncerta za violu sa Sinfoniom Varsoviom i Maximianom Valdesom). K. Meyer i A. Giardino posvetili su mu svoje gitarističke sonate. Godine 2015. premijerno je sudjelovao u izvedbi gitarističkog kvinteta „Acequias“ (M. Neikrug) na Santa Fe Chamber Music Festival i njegovo djelo „Three Pieces for Guitar“ u Baltimore Museumof Art u Baltimoreu, MD.

Radio je kao profesor gitare na sveučilištu „University of Pennsylvania“ od 2008. do 2010. godine. Trenutno radi na Academy of Music u Poznan (Poljska) kao profesor doktorskog studija i kao profesor na Kunstuniversitat u Grazu, Austria (od listopada 2018. Godine). Umjetnički je voditelj Polish Guitar Academy Festivala koji se održava u Poznan (Poljska) svake godine. Do sad je snimio šest nosača zvuka. Kuroipaczewski svira gitare koje su izradili Leszek Gajdzik (Poljska) i Ross Gutmeier (SAD). Koristi Savarez Alliance Corum žice.

Komentari

komentara