Objavljeno: Pet, pro. 1st, 2017

Što se krije iza zatvorenih vrata hrvatskih sudova?!

pita Hrvatska udruga za ravnopravno roditeljstvo povodom 25. listopada – Dana otvorenih vrata sudova 

  • MP

Dani „zatvorenih“ vrata Općinskog građanskog suda u Zagrebu, Ul. grada Vukovara 84, 25. listopada 2017. – 01. prosinca 2017.

Europski dan pravosuđa ustanovljen 2003. od strane Vijeća Europe i Europske komisije države članice Vijeća Europe već tradicionalno obilježavaju 25. listopada. Svrha obilježavanja toga dana je upoznavanje građana s djelovanjem pravnog sustava u njihovim zemljama, edukaciji i informiranju o njihovim svakodnevnim pravima u području  pravosuđa. Nemalo smo se iznenadili kada smo saznali da najveći sud u RH, Općinski građanski sud u Zagrebu, Ul. grada Vukovara 84, ove 2017. neće otvoriti svoja vrata za građane/porezne obveznike.
Isti taj sud 2016. sudjelovao je u manifestaciji „Dani otvorenih vrata“ , a predstavnici naše Udruge obišli su ga 03.11.2016. te pokušali postaviti pitanja čiji odgovori zanimaju brojne naše članove/roditelje. U ime suda dočekale su nas: predsjednica i zamjenica predsjednice parničnog odjela i predsjednica ovršnog odjela. Već tada na Općinskom građanskom sudu u Zagrebu ostali smo uskraćeni za odgovore na brojna pitanja, a deklarativna otvorenost tog suda prema poreznim obveznicima, roditeljima, strankama očitavala se u odgovoru jedne od djelatnica koja nas je dočekala u ime suda i koja je rekla da je takva vrsta diskusije „bez veze“.

Ove godine nakon saznanja da Općinski građanski sud u Zagrebu neće otvoriti svoja vrata roditeljima, točnije 25.10., proslijedili smo im upit kao i Ministarstvu pravosuđa sljedećeg sadržaja:

Zanima nas zašto ove godine povodom Europskog dana pravosuđa nema Dana otvorenih vrata Općinskog građanskog suda u Zagrebu!?​
Do trenutka objave ovog priopćenja, dakle dulje od 30 dana, odgovor nismo zaprimili pa i to pokazuje njihov odnos prema građanima RH. Razloge njihove „zatvorenosti“ možemo nagađati, a pretpostavljamo da su neki od razloga:

  • * roditelji imaju materijalne dokaze da na obiteljskom odjelu tog suda rade sutkinje koje ne provode odluke i naputke suda višeg stupnja,
  • * „žurni“ postupci u kojima se odlučuje o legitimnim pravima malodobne djece traju 3,4 i više godina,
  • * na tom sudu postoji predmet u kojemu privremena mjera, koja bi se po zakonu trebala donijeti u roku 30 dana, nije donesena niti nakon 3 godine,
  • * prema navodima brojnih roditelja/očeva na tom sudu postoje sutkinje koje svojim odlukama smatraju da očevi kao roditelji svojoj djeci nisu potrebni.

Oliver Čanić, predsjednik Hrvatske udruga za ravnopravno roditeljstvo

Komentari

komentara