Objavljeno: Čet, lip. 7th, 2018

Studija pokazuje da je razgovorna trgovina budućnost

Povjerenje potrošača i lakoća korištenja ključni su za masovno usvajanje razgovorne digitalne trgovine te iskorištavanje njenog potencijala

  • MP
  • Ana Subašić

 66% Amerikanaca i 20% Europljana već koristi glasovne asistente

ZAGREB, 6.lipnja 2018. –Mastercard je objavio rezultate svoje studije o prilikama i izazovima vezanim uz primjenu razgovorne trgovine. Izvješće „Is anybody there? Giving Conversational Commerce a voicepokazuje da potrošači najviše od svega cijene praktičnost te da je zadovoljenje njihovih očekivanja ključ za masovno usvajanje razgovorne digitalne trgovine. Takva online trgovina omogućava potrošačima komunikaciju s prodajnim osobljem ichat botovima, ili pak interakciju i s jednima i drugima, što pruža personalizirano korisničko iskustvo. Tvrtke tako koriste chat boto veza slanje potvrda o narudžbi, obavijesti o dostavi ili isporuci te za rješavanje upita, zahtjeva ili žalbi kupaca.
S glasom kao dominantnim sredstvom interakcije, razgovorna trgovina predstavlja evoluciju. Studija provedena s partnerima Future Agenda pokazala je da je 87% potrošača u SAD-u svjesno glasovnih i tekstualnih asistenata te da ih je 66% potrošača već koristilo. U Europskoj uniji, petina potrošača koristila je glasovne ili tekstualne asistente(21% prilikom kupnje, 16% prilikom plaćanja te 7% pri korištenju bankarskih usluga).
Ipak, studija otkriva da – unatoč činjenici da na tržištu već postoje mnogi glasovni asistenti– razgovorna trgovina još uvijek nije ostvarila svoj puni potencijal. Mnogi potrošači nemaju puno povjerenje u sigurnost glasovnih tehnologija, osobito kada je u pitanju elektronička trgovina. Prema studiji, nedostatak vidljive sigurnosti glavni je razlog zašto potrošači odustaju od online transakcija[1].
Međutim, riječ je o tržišnoj prilici koja će eksponencijalno rasti tijekom narednih nekoliko godina. Prema konzultantskoj tvrtki OC&C, do 2022. će se putem razgovorne digitalne trgovine potrošiti 40 milijardi dolara u SAD-u te 5 milijardi dolara u Ujedinjenom Kraljevstvu, što bi predstavljalo 6% odnosno 3% ukupne online potrošnje.

Za maksimalno povećanje korištenja glasovnih tehnologija, glavni će faktori uz pridobivanje povjerenja biti praktičnost i jednostavnost korištenja. Partnerstvo je također ključno jer utječe na čimbenike koji mogu pridonijeti uspjehu ili neuspjehu ovog koncepta. Brandovi i trgovci moraju zajedno raditi na integriranju novih proizvoda i usluga, ali i na povećanju povjerenjau glasovne tehnologije kao kanal interakcije. Komentirajući studiju, potpredsjednica kompanije Mastercard Ann Cairns istaknula je:

Brz rast i inovacija glasovne tehnologije ima potencijal promijeniti način života i poslovanja – i to na bolje. Glasovne tehnologije nude jedinstvenu priliku za pružanje bržeg, lakšeg i praktičnijeg potrošačkog iskustva. Međutim, one moraju biti korištene odgovorno. Uloga glasovnih tehnologija vodi ka sigurnijem iskustvu potrošača te donosi povjerenje i osjetnu korist.

Potpredsjednica kompanije Mastercard Ann Cairns govorit će o utjecaju razgovorne digitalne trgovine na događanju Money 20/20 Europe koje se održava u Amsterdamu od 4. do 6. lipnja 2018.

[1]The 2018 Global Fraud and Identity Report, Experian


O kompaniji Mastercard

Mastercard, www.mastercard.com, tehnološka je kompanija u globalnoj platnoj industriji. Predstavlja najbržu platnu mrežu, povezuje potrošače, financijske institucije, prodavače, javne uprave i poslovne subjekte u više od 210 zemalja i teritorija. Proizvodi i rješenja kompanije Mastercard čine svakodnevne trgovačke aktivnosti – kao što su kupnja, putovanja, poslovanje i upravljanje financijama – jednostavnijima, sigurnijima i učinkovitijima. Pratite Mastercard na Twitteru uz @MastercardNews, pridružite se razgovoru na blogu Beyond the Transaction i prijavite za najnovije vijesti na Engagement Bureau.

Komentari

komentara