Objavljeno: Sri, svi. 9th, 2018

Svečano otvoren Mediteranski festival knjige u Splitu

… veliki odaziv nakladnika i gostiju pokazuje da Split ima pravo nazivati se gradom kulture

  • MP
  • Patricija Horvat

U srijedu, 9. svibnja 2018., u Športskom centru Gripe u Splitu otvoren je drugi po redu Mediteranski festival knjige (MFK). Na svečanosti otvorenja govorili su u ime organizatora Mišo Nejašmić, predsjednik Zajednice nakladnika i knjižara pri Hrvatskoj gospodarskoj komori, a u ime pokrovitelja zamjenica gradonačelnika Grada Splita Jelena Hrgović i državni tajnik u Ministarstvu kulture Krešimir Partl.
U uvodnom dijelu spomenuto je kakoće MFK bitiotvoren do nedjelje. Za sve posjetitelje ulaz je slobodan, a osim uživanja u raznolikom programu posjetitelji će imati priliku kupovati knjige po promotivnim cijenama, s popustima do čak 70 %. Izbora neće manjkati s obzirom na to da će ove godine na MFK‑u svoja izdanja izložiti čak 90 nakladnika, a bogata ponuda brojat će više od 10 000 naslova. Pet festivalskih dana donijet će raznovrstan program za sve uzraste i područja interesa i posjetitelji će moći uživati u susretima s autorima, predstavljanjima knjiga, autora i institucija te dinamičnim panel diskusijama. Bit će tu i izložbe i zabavni večernji, tzv. off-program, koji će se sastojati od storytellinga, koncerta, čitanja.

Mišo Nejašmić napomenuo je da se Split upisao u prestižan popis gradova koji imaju sajam i festival knjige te da je organizatorima iznimno stalo da kulturni obrazac koji je počeo stasati u Splitu zaživi. Činjenica da je na ovogodišnjem MFK-u zastupljena produkcija čak 93 nakladnika dokazuje njegovu važnost već ove godine. Naglasio je orijentaciju prema djeci i budućnosti i govor završio uz dva slogana MFK-a: „Guštajte u librima“ i „Čitamo se“.
Jelena Hrgović istaknula je kako je Split postao mediteranska destinacija festivala knjige, čitanja i kulture. U idućih pet dana, prema njezinim riječima, jedini šport kojim će se ljudi baviti u Športskom centru Gripe bit će brzo prelistavanje knjiga i nošenje utega u vidu vrećica s knjigama. Grad Split daje punu podršku organizatorima i svim nakladnicima, a veliki odaziv nakladnika i gostiju pokazuje da Split ima pravo nazivati se gradom kulture.

Krešimir Partl naglasio je kako je na domaćoj književno-festivalskoj i sajamskoj sceni, pogotovo na jugu Hrvatske, nedostajao program koji bi bio ne samo kulturni nego i promotivno-prodajni. Potom je dodao:

Mediteranski festival knjige osmišljen je kao kvalitetna inovacija koja će ovom dijelu naše domovine pružiti mogućnost upoznavanja s novim književnim trendovima, ali i pomoći u promicanju kulturnog identiteta grada Splita, njegove okolice, ali i cijele regije. Vjerujem da će Sajam izdavačima osigurati toliko potreban dodatni fokus u dinamici produkcije i distribucije, uz mogućnost da svoje nove naslove ponude još širem čitateljskom krugu. Svojom koncepcijom i ponuđenim programskim formatima Sajam će zasigurno postati snažna podrška ciljevima i aktivnostima nedavno usvojene Nacionalne strategije poticanja čitanja. Sajam knjiga u Splitu  zasigurno će osnažiti neke procese i pokrenuti financijske tijekove. Stoga od svih dionika knjižnog lanca očekujemo velikangažman na promidžbi knjige i čitanja s ciljem jačanja distribucije i dostupnosti knjige te oživljavanja zamrlog tržišta.

Mediteranski festival knjige organizira Zajednica nakladnika i knjižara HGK, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i Grada Splita te uz potporu brojnih partnera, kao što su Turistička zajednica Grada Splita, Hotel Zagreb – Split, Cukarin Gripe, Javna ustanova Športski objekti, Slobodna Dalmacija, Jutarnji list, Europlakat, Mandis, Elite, Hrvatska pošta, INA, CineStar, Barcaffè, CedevitaGo i Kala.

Komentari

komentara