Objavljeno: Uto, stu. 6th, 2018

Treći kvartal 2018. obilježio veliki rast broja isporučenih uređaja kineskih proizvođača mobitela

Xiaomi zabilježio porast isporuke pametnih telefona od 21,2% te rast tržišnog udjela od 2,2% u trećem kvartalu 2018. godine čime je dodatno ojačao svoje 4.mjesto

  • MP
  • Mirela Polić ((IMC)

Zagreb, 5.11.2018. – Prema preliminarnim podacima analitičke tvrtke International Data Corporation (IDC), treći kvartal 2018. godine obilježio je pad ukupno isporučenih mobilnih uređaja od 6% u odnosu na isto razdoblje prošle godine. U trećem kvartalu 2018. godine isporučeno je 355,2 milijuna mobilnih uređaja na globalnom tržištu, što predstavlja osjetni pad u odnosu na isto razdoblje 2017. godine kada je bilo isporučeno ukupno 377,8 milijuna uređaja. Ovo je četvrta godina za redom koja bilježi pad isporuke mobilnih uređaja što otvara pitanja budućnosti tržišta pametnih telefona, no ne i za sve proizvođače.

Vodeći kineski proizvođač mobitela i potrošačke elektronike isporučio je ukupno 34,3 milijuna pametnih telefona diljem svijeta

Naime, vodeći kineski proizvođač mobitela i potrošačke elektronike, Xiaomi je u trećem kvartalu 2018. godine isporučio ukupno 34,3 milijuna pametnih telefona što predstavlja rast od 21,2% u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Uz Huawei, Xiaomi je zabilježio najveći porast isporuke pametnih telefona što mu je osiguralo 4. mjesto na svjetskom tržištu. I dok Samsung bilježi pad isporuke pametnih uređaja od 13,4%, a Apple neznatan rast od tek 0,5%, Huawei bilježi najveći rast od 32,9% pri čemu ga slijedi Xiaomi s ukupnim rastom od 21,2%.

Pored navedenog, Xiaomi bilježi rast tržišnog udjela sa 7,5% u trećem kvartalu 2017. godine na 9,7% u trećem kvartalu 2018. godine, a rast su zabilježili i drugorangirani Huawei te trećerangirani Apple. Naime, Huawei u trećem kvartalu 2018. godine drži ukupno 14,6%, što je porast od 4,2% u odnosu na isto razdoblje prošle godine,  dok Apple ima udio od 13,2% čime bilježi rast od 0,8%. Prvorangirani Samsung i dalje drži najveći dio tržišta, odnosno ukupno 20,3%, no zanimljivo je istaknuti da je ovaj udio predstavlja pad od 1,8% u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Xiaomi je ogroman globalni rast isporuke mobilnih uređajazabilježio na tržištima Indije, Indonezije i Španjolske, a među najprodavanijim modelima posebno su se istaknuli Redmi 5A, Redmi Note 5, Redmi 6A i Redmi 6A Pro.


Ukratko o Xiaomiju

Poduzetnik Lei Jun pokrenuo je 2010. godine tvrtku Xiaomi koja kreira i proizvodi izniman hardver, softver te internet usluge za, i uz pomoć, MI fanova. Uvažavajući njihove povratne informacije, u svom proizvodnom programu trenutno u ponudi ima široku lepezu pametnih telefona (Mi MIX 2s, Mi A2, Redmi Note 5…) uz ostale proizvode potrošačke elektronike (Mi TV, Mi narukvice i ostalu dodatnu opremu).

Komentari

komentara