Objavljeno: Ned, ožu. 19th, 2017

Trijumf izvođača Croatia Recordsa: 15 osvojenih Porina!

Ovogodišnji Porin obilježio je senzacionalni uspjeh izvođača Croatia Recordsa koji su svečanu dodjelu, održanu u Splitu, u fantastično uređenoj Spaladium Areni, napustili s čak 15 osvojenih nagrada!

  • MP
  • CroRecNews

Da će ovo biti trijumfalna večer za njih postalo je jasno već u prvom dijelu svečanosti, u predprijenosu, na kojem su doslovno nizali uspjehe i osvojili 9 vrijednih Porina! Nevjerojatnu večer imao je neprijeporni velikan naše glazbe Matija Dedić. Njegov album „Matija svira Arsena – Live in ZKM“, live „nastavak“ sada već glasovitog albuma koji je trijumfirao na prošlogodišnjoj dodjeli, nagrađen je u dva navrata: proglašen je najboljim koncertnim albumom, dok je izvedba skladbe „Ni ti ni ja“ nagrađena za najbolju instrumentalnu izvedbu. Matijin veliki uspjeh zaokružio je Porin za najbolju izvedbu jazz glazbe, koji su on i briljantni mladi vibrafonist Šimun Matišić osvojili za dojmljivu interpretaciju kompozicije „Fortune Smiles“ s istoimenog albuma.
Za najbolju žensku izvedbu nagrađena je neponovljiva diva Josipa Lisac, koja je Porin zaslužila još jednom u nizu veličanstvenih interpretacija – ovoga puta, za sjajnu izvedbu pjesme “Moja magija”. Da nam ni u budućnosti neće nedostajati senzacionalnih ženskih vokala pokazala je nevjerojatno talentirana 17-ogodišnja Antonela Doko, koja je svojim sjajnim singlovima i dosad osvojenim nagradama nedvojbeno zaslužila Porin za najboljeg novog izvođača!
Za najbolji video broj proglašen je sjajni, vedri spot Borisa Sekulića za mega hit „Život nije siv“ mlade senzacije Mije Dimšić. Ova nagrada izvrsna je najava Mijinog istoimenog, željno iščekivanog albuma, koji izlazi sljedeći tjedan – u utorak, 21. ožujka, na prvi dan proljeća!

Sjajnoj Zagrebačkoj filharmoniji i dirigentu Pavlu Dešpalju pripala su dva Porina i to u kategoriji Najbolja izvedba klasične glazbe za impresivnu interpretaciju naslovne skladbe s albuma „Sunčana polja“, kao i za Najbolji album klasične glazbe čime je taj album potvrdio svoju izuzetnu važnost i umjetničku kvalitetu.
Za najbolji album tamburaške glazbe proglašen je “Gold Collection” čuvenog kompozitora i dirigenta Siniše Leopolda, dok je Porin za najbolji album etno glazbe pripao sjajnom “Ajde cure u…” impresivnih Singrlica. Album “Karlovačko RockOff” još jednom je nagrađen za najbolji album s raznim izvođačima, što naglašava da se radi o dugotrajno atraktivnom i važnom festivalu, a Porina je dobilo još jedno “festivalsko” izdanje Croatia Recordsa: “50. Festival dalmatinskih klapa – Omiš” proglašen je najboljim albumom folklorne i klapske glazbe. Ni sjajan glazbeno-arhivski rad Croatia Recordsa nije mogao proći nezapaženo: box-setovi “Original Album Collection vol. 1 i 2” Boška Petrovića nagrađeni su Porinom za najbolji tematsko-povijesni album, a kipić je pripao glazbenom uredniku Davoru Drezgi, autoru tog izuzetnog izdanja.

Na uspjeh se nadovezuje i Porin za najbolju skladbu jazz glazbe, koji je otišao našem briljantnom „posvojenom“ Amerikancu, klavijaturistu Joeu Kaplowitzu, nagrađenom za skladbu „Donna Lee Is Pissed Off“, objavljenu na albumu „Eat It, It’s Still Good“, sjajnom prvijencu njegovog kvarteta 4in3+1. Uz Matiju Dedića i spomenutog kvarteta, dominaciju izvođača Croatia Recordsa u području jazz glazbe zapečatio je Vedran Ružić, čiji je izuzetni, konceptualni album „Spiritual Market“ proglašen za najbolji album jazz glazbe.
Porin za životno djelo pripao je čuvenom Zrinku Tutiću, jednom od naših najvećih skladatelja, producenata i kantautora koji je sjajnim skladbama za razne izvođače duboko obilježio i povijest Jugotona i Croatia Recordsa. 2013. godine Croatia Records objavila je antologijsko izdanje Croatia Recordsa “Na svoju ruku” sa 4 CD-a kantautorskih pjesama, zatim hit pjesama u izvedbama raznih izvođača te filmske glazbe kao i DVD sa Zrinkovim portretom i razgovorom sa Sinišom Škaricom.
U glazbenom dijelu Porina svojim su nastupima publiku u dvorani u ispred malih ekrana oduševili Mia, Jelena Rozga, Antonela Doko, Jacques Houdek i Tamburaški orkestar Krunoslava Dražića i Singrlice, dok su kao dio All Stars Banda svirali Bow vs. Plectrum, Joe Kaplowitz, Šimun Matišić, Elvis Stanić i Vedran Ružić.

  • Službene fotografije Porina preuzete s Facebook stranice Porina, autori: Izvan fokusa i Julien Duval
  • Aktualne singlove izvođača Croatia Records preuzmite na: singlovi.crorec.hr

Komentari

komentara