Objavljeno: Ned, tra. 22nd, 2018

Tučepi: Izložbom slika Igora Dragičevića završena 11. sezona događanja u Kus Njega

Izložba će biti otvorena za posjetitelje do 30. travnja. Nakon toga postava ove izložbe seli u Olomouc

  • MP
  • Doktor Luigi

U petak 20. Travanj sa izložbom akademskog slikara i redovnog profesora na likovnoj akademiji u Širokom Brijegu Igora Dragičevića “slike i grafike” završena 11-ta sezona kulturnih događanja u Kus Njega. Kao da je cijela Makarska Rivijera te večeri došla u Tučepi. U večer su nas uveli maestro Milan Jakić i domaćin Damir Tomić, s pjesmama Stari Pjer i Jedna lađa morem plovi. Damir se nakon toga obratio riječima velikog Augustina Tina Ujevića: “Ja sam zadnjih, makar bio prvi”. Ove riječi kao da su upućene našem večerašnjem gostu. Domaćin se zahvalio svim sudionicima 11. sezone kulturnih večeri, općini Tučepi, medijima i naravno posjetiteljima koji iz godine u godinu pohode ovaj hram kulture u Tučepi. Potom je arhitekt Ljubo Urlić (prije 40 godina napisao prvi članak o nadolazećoj zvijezdi slikarstva) u nadahnutom govoru predstavio Igora. U svom obraćanju Igor se prisjetio djetinjstva s maestrom Milanom Jakićem i čudom od diteta Viktorom Lalićem.

U autobiografskom obraćanju javnosti:

Ja sam imao i selo i grad kao dijete. Imao sam kraj sela gore i ovdje. Tu su bili barba Rajko i teta Marija. Oni su mi pomogli kad sam studirao u Sarajevu, našli su mi stan. Gori su bili moji težaci, tako da sam odmah shvatio zemlju, prirodu, život,… težinu života, a barba me učio moru. U Makarskoj sam isto imao centar i periferiju, jer sam bio na Dugišu gdje su samo ledine i dvije tri kuće, a priroda je bila neviđena i to me odredilo. Mater me vodila doktoru… jesam li gluv… nisam bio gluv nego odsutan zbog te fascinacije…. jer je to bila za mene neshvatljiva ljepota. Tako sam počeo listati knjige, vidio glave umjetnika… Portreti umjetnika su me inicirali jer sam na njima vidio da tu neće biti zarade nego da će me to koštati… kao dijete sam to shvatio, ali sam išao tim putem jer sam shvatio da ništa drugo ne bi mogao raditi… da to volim. Na kraju, što ću kazati… drago mi je da ste došli i ako koga koja sličica takne i nešto vidi lijepa bilo bi mi drago.

Nakon službenog otvaranja izložbe koje se sastojala od 40 ulja, a većina njih je večeras prvi put predstavljena javnosti, te 15 grafika, posjetitelji su se družili s umjetnikom u opuštenoj atmosferi i kako to već tradicija nalaže uz bogati švedski stol. Izložba će biti otvorena za posjetitelje do 30. travnja. Nakon toga postava ove izložbe seli u Olomouc u Češku Republiku. Što reći za kraj… kad pomislimo da ne može bolje, Kus Njega nas opet iznenadi… i ostavi bez teksta. 

Komentari

komentara