Objavljeno: Pet, pro. 7th, 2018

Turistička arhitektura: Javno predavanje – „Modernizam na Makarskoj rivijeri“

Udruga Kačić počinje s ciklusom javnih predavanja hrvatskih arhitekata o modernističkoj arhitekturi jadranske obale

 • MP
 • Udruga Kačić

U ponedjeljak, 10. prosinca, Udruga Kačić počinje s ciklusom javnih predavanja hrvatskih arhitekata o modernističkoj arhitekturi jadranske obale, s naglaskom na hotele i lječilišta na Makarskom primorju.
Prvi dio programa koji će se održati 10. prosinca u Hotelu Miramare u Makarskoj daje kontekstualni okvir u kojem nastaje moderna turistička arhitektura 60-ih i 70-ih godina na Jadranu. O tome će biti više riječi u predavanju arhitekta i kustosa Maroja Mrduljaša s Arhitektonskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu koji će se posebno osvrnuti na turističku arhitekturu Ante Rožića na Makarskom primorju.
Ciljevi koji se žele postići provedbom ovog programa su podizanje lokalne svijest o važnosti i vrijednosti arhitekture 20. stoljeća, valoriziranje modernističke arhitektonske baštine s ciljem njene zaštite, te poticanje na kritičko promišljanje prostora i odnosa prema baštini.

PROGRAM
10. 12. 2018.

18:30 MAROJE MRDULJAŠ //predavanje//
”Sunčana strana modernizma – modernistička turistička arhitektura na hrvatskoj jadranskoj obali”, Hotel Miramare, Makarska

20:00 BETONSKI SPAVAČI // projekcija dokumentarne serije // “Megastrukture”
2016, Produkcija: Hulahop za HRT; Hotel Miramare, Makarska

 • BIO:
  Maroje Mrduljaš je arhitekt, kritičar i kustos. Autor je i urednik više knjiga o arhitekturi i dizajnu: Tadao Ando: Nadilaženje suprotnosti, Modernism In-Between (s Vladimirom Kulićem), Dizajn i nezavisna kultura, Suvremena hrvatska arhitektura – testiranje stvarnosti i drugih. Od 2005. urednik je, a od 2017. glavni urednik časopisa Oris. Marojevi su tekstovi objavljeni u vodećim međunarodnim publikacijama uključujući A+U, Archithese, Bauwelt, db i Domus.
  Bio je kustos i suradnik na izložbama i publikacijama Concrete Utopia (MoMA NY), SOS Brutalism (DAM Frankfrukt), Vjenceslav Richter (MSU Zagreb), Umjetnost 1960-ih u Hrvatskoj (MUO Zagreb), Podizanje zavjese: srednjoeuropske arhitektonske mreže (Bijenale arhitekture u Veneciji 2014.), Team X East (MSN Varšava), Nedovršene modernizacije: Između utopije i pragmatizma (UG Maribor), Kontinuitet modernosti, Balkanologija (SAM Basel), Modeli stanovanja: eksperiment i svakodnevni život (Kunstlerhaus, Beč) i drugim. Od 2014. je izbornik hrvatske sekcije izložbe Piranesi (Piranski dani arhitekture).
  Godine 2009. osnovao je suradničku istraživačku platformu Nedovršene modernizacije (s Vladimirom Kulićem) koja se bavi istraživanjem arhitekture i urbanih fenomena u regiji bivše Jugoslavije. Koautor je dvije sezone dokumentarnih filmova Betonski spavači o zanemarenoj poslijeratnoj modernističkoj arhitekturi u regiji bivše Jugoslavije.
  Maroje je nezavisni ekspert nagrade EU za arhitekturu Mies van der Rohe i član odbora stručnjaka Europske nagrade za urbani javni prostor. Predavač je na Arhitektonskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. 
 • BETONSKI SPAVAČI: Megastrukture
  Bavi se fenomenom masovnog turizma i megastrukturama, kućama-gradovima koje su često mogle udomiti više gostiju od broja žitelja povijesnih naselja u kojima su nastale. Iz načina na koji su ti hoteli ogromnog kapaciteta bili osmišljeni možemo učiti o idejama modernizma, planskom razvoju Jadranske obale i načinima na koje se može postići ravnoteža između ekonomskog rasta i očuvanja zatečenih vrijednosti, između masovnog turizma i života lokalnog stanovništva.

Ulaz na predavanja i projekcije filmova je besplatan!

 • Organizator: Udruga Kačić
 • Pokrovitelji: Splitsko-dalmatinska županija, TZ Makarska, TZ Brela, TZ Podgora, Hotel Biokovo, Hotel Miramare
 • Partner: Oris Kuća arhitekture
 • Organizatorica i voditeljica projekta: Antonia Vodanović
 • Vizualni identitet / fotografije: Brankica Pejković