Objavljeno: Pet, ožu. 8th, 2019

U proljeće „prvoj dami“ ponudi proteinski obrok

Vrsta mamca nije presudna, ali o njoj je ipak dobro je voditi računa i pri odabiru primame, koja znatno poboljšava učinkovitost lova

  • Tekst i foto Šime Duvančić

Počinje razdoblje dobrog lova komarče udicom jer se sve intenzivnije hrani. No, čak i kada je najraspoloženija za ishranu, ako može, ona bira što će jesti. Zato nije svejedno što postavit na udicu i ponuditi joj. Iskusni udičari pri odabiru mamaca za lov orade u obzir uzimaju nekoliko čimbenika. Prvi je doba godine. Tako sada, nakon što što se oporavila od napora mrijesta, oradi više nije potrebna energetska, masna, nego hrana puna bjelančevina, proteina, neophodnih za razvoj i rast mišićne mase. Istinabog, ona će i u najtoplijem dijelu godine posegnuti za srdelom, lignjom i ostalom masnom hranom. Međutim, ako može birati, puno radije će posegnuti za rakovima, crvima, školjkama, puževima i ostalom mastima siromašnijom, a proteinima bogatijom hranom. Osim toga, problem masne hrane je i u tome što je najsitnija riba rastura prije nego se podlanica uopće zainteresira za nju. Treba li joj ponuditi golog šrtcaljca (bibija) ili velikog crva, raka, ili pak kakvu školjku te puža, ovisi o konkretnom terenu i prehrambenim navikama orade na toj poziciji. Naime, dokazano je da je ribi najbolje ponuditi ono po što je došla, ono čime se navikla hraniti, odnosno čime se trenutačno hrani na terenu gdje se lovi. A u pravilu, orada se na mekanom dnu hrani crvima i rakovima, na kamenitom puževima, a svugdje školjkama, koje su joj glavna hrana, osobito oko uzgajališta dagnji.

U toplijem dijelu godine, osobito za ljetnih podnevnih sparina, često je oguljeni trp bolje rješenje od svih nabrojenih mamaca. Osim toga, vole ga i šarag te fratar, također vrlo cijenjene ribe koje se često love uz ili umjesto komarče.
Komad živog ili barem svježeg velikog crva je najučinkovitiji noću zato što svjetluca i krvari, širi miris, a mirisi su noću naglašeniji faktor uspjeha nego danju. Zato što intenzivno miriše na mošus, osobito ako se malo osmudi na plamenu, neki „komarčerosi“ noću koriste cijele ili komade oguljenog muzgavca. Živi goli štrcaljac (bibi) je, pak, po danu odličan, učinkovitiji nego noću, jer se lagano miče te tako privlači pozornost riba. Žbirac, vodar i svi ostali rakovi s deset nogu, kod nas poznati i pod zajedničkim imenom krabica, također su odlični mamci za proljetni i ljetni lov orade. Njima, kad se nadijevaju živi, dobro im je pokidati sve osim dvije nožice, tako da petljaju po dnu i time privlači pozornost orade. U proljeće, a osobito tijekom ljeta dobro je koristiti i koktel različitih mamaca, tako da se na udicu, najbolje s nešto dužim tijelom, vratom, nadjene komad crva, dagnje ili kojeg drugog mekanog te komad tvrdog mamca kao što su  priljepak ili puzlatka…. Pri izradi miješanog mamca dobro je kombinirati raznobojne sastojke, jer će koktel biti uočljiviji. I pri odabiru samo jednog mamca, ako je moguće treba voditi računa o njegovoj boji. Naime, dokazano je da noću te zimi i početkom proljeća orada preferira svjetliju hranu, a tijekom ljeta u dnevnom hranjenju tamniju. No, bez obzira na to što će joj ponuditi, „kraljici“ nude obilate obroke, jer ona uzima samo krupne zalogaje, a i udica mora biti dobro skrivena, osim samog vrha.

Na uspješnost lova orade udicom vrsta mamca utječe i svojom tvrdoćom-ovisno o njoj, oradi treba kontrirati prije ili kasnije i tako ostvariti, ili ne, ulov. Naime, orada tvrde mamce uzme, zdrobi, ispljune i poslije kratkog vremena usisava, uglavnom samo mekše dijelove. Ako se u lovu takvim mamcima na vrijeme ne kontrira, među težim neusisanim dijelovima naći će se i udice. Zato u ribolovu s ovim mamcima kontrirat treba prije nego kad se rabe mekani mamci poput velikog ili crva pjeskulja, očišćene dagnje … Naime, te mamce napadaju i druge ribe pa komarča, da bi na miru jela, odnese metar-dva dalje i tek potom kida i jede. Rakove i neočišćene školjke te puževe druge ribe i ne pokušavaju jesti pa ih orade drobe čim ih uzmu. Zato je u lovu tim „oklopnjacima“ potrebno relativno brzo kontrirati. A kada se treba kontrirati ovisi o vrsti i veličini mamaca, lovi li se danju ili noću, po mjesečini ili bez nje, itd. Bržu kontru treba davati u lovu sa sitnijim i mekšim rakovima, te u ribolovu noću. Koliko brzo ili sporo, može se spoznati samo praksom.  

Vrsta mamca nije presudna, ali o njoj je ipak dobro je voditi računa i pri odabiru primame, koja znatno poboljšava učinkovitost lova. Primamljivati treba prije ribolova, ako je moguće i nekoliko dana ranije. Na čistim i ravnim terenima do dubine od šest-sedam metara, dobro je primamljivanjem napraviti poštu gdje će podlanice iz okoline redovito dolaziti. Tu će naviku steći već poslije tjedan dana hranjenja. Zbog štednje, primamu je najbolje napraviti od ježinaca, školjki, priljepaka i ostalih puževa skupljenih u plimnoj zoni i plićaku. Pritom treba imati na umu da športsko-rekreativni ribolovci dnevno smiju za svoje potrebe skupiti najviše deset ježinaca! U ovo vrijeme masovnog pripremanja plovila za sezonu odlična a besplatna primama za oradu ali i ostale ribe pribaviti se može u svim lučicama i marinama skupljanjem školjkica, pužića i ostalih obraslina sastruganih s plovila koja su dugo bili privezana.

Komentari

komentara