Objavljeno: Sri, ožu. 8th, 2017

U Zagrebu najveće okupljanje poslovnih žena u regiji – Kongres poduzetnica jugoistočne Europe

U organizaciji Virtualnog ženskog poduzetničkog centra, u Zagrebu je jutros, na Međunarodni Dan žena, započelo najveće regionalno okupljanje poduzetnica – Kongres poduzetnica jugoistočne Europe

  • MP
  • Koraljka Dilić
Kongres se održva pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske,  gospođe Kolinde Grabar Kitarović, a okuplja poduzetnice iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore, Slovenije, Makedonije, Bugarske i Albanije.
Kroz ljudsku povijest žena je ženi najčešće bila vuk. No, moderno je vrijeme donijelo promjenu paradigme. Pritisnute egzistencijalnim problemima, poslovnim nedaćama i nesnalaženjima, žene su prigrlile suradnju, potporu i međusobno uvažavanje. Dogodilo se da vučice ne napadaju vučice, dogodilo se poduzetništvo u žena, oblik poduzetništva koje je postalo jedan od značajnih katalizatora socijalnog i ekonomskog napretka u državama jugoistočne Europe. Ekonomski neovisne, obrazovane i osviještene, žene su jedine mogle osigurati da se nazadnjaštvo, destruktivne ideologije i okovi teške povijesti ovih prostora otresu s naših ramena i da nam društva koja ostavljamo našoj djeci krenu prema uspjehu i boljitku
istaknula je u uvodnom govoru Sanela Dropulić, Voditeljica Virtualnog ženskog poduzetničkog centra, koji je glavni organizator ovog do sada ponajvećeg okupljanja poslovnih žena u regiji.

Poduzetnicama, kojih oko osam stotina danas sudjeluje u radu ovog regionanog kongresa,  obratili su se u svečanoj ceremoniji otvorenja i gospođa Mirka Jozić, pročelnica Gradskog ureda za gospodarstvo, rad i poduzetništvo Grada Zagreba, dr. Michael Lange, diretor uredna Zaklade Konrad Adenauer u Zagrebu, koja je jedna od pokrovitelja Kongresa, poduzetnica Mirela Glavaš, idejna začetnica projekta „Grad – prijatelj ženskog poduzetništva“ koji je ujedno premijerno predstavljen u sklopu svečanog dijela Kongresa. Također, gradonačenicima i izaslanicima pojedinih gradova koji su se prvi uključili u projekt i ponijeli titulu „Grad – prijatelj ženskog poduzetništva“ dodijeljene su posebne povelje, te su tako prvi u nizu „Gradova – prijatelja ženskog poduzetništva“ postali –  Lipik, Nova Gradiška, Sisak, Zaprešić i konačno, Zagreb. Gospodin Milan Bandić, gradonačelnik Grada Zagreba, koji je ujedno i pokrovitelj Kongresa poduzetnica jugoistočne Europe, uz primanje povelje kojom je Grad Zagreb postao Grad Prijatelj ženskog poduzetništva, proglasio je ovaj veliki Kongres otvorenim.

 

Radni dio Kongresa otvorila je Dragana Jovanović, poduzetnica i life, health i business coach iz Beograda s temom važnosti upravljanja stresom u ženskom poduzetništvu.

Ono što  sve nas žene poduzetnice u regiji u današnjoj poslovnoj areni povezuje  je stres i izloženost  stresu koja proizlazi  iz kombinacije više faktora.  To su poslovna nesigurnosti, radno vrijeme kojem kao da nema kraja, a koje ženama stvara dodatan problem u balansiranju karijere i obiteljskog života, te konačno i dalje prisutan tzv. gender pay gap, odnosno rodno utemljen nesrazmjer između visine plaće za isti posao kada ga obavlja žena, u odnosu na muškarca. Europske statistike ukazuju na prosjek od 16 % koliko smo mi žene i dalje manje plaćene od muškaraca za identično radno mjesto. Žene poduzetnice i managerice duplo su izloženije i podložnije stresu od muškaraca u poduzetništvu i na top managerskim pozicijama, a upravo je važnost i velika potreba za uvođenjem programa upravljanja stresom za žene poduzetnice tema kojom ću otvoriti Kongres poduzetnica jugoistočne Europe
naglašava Jovanović.
Uz Grad Zagreb, partneri Kongresa poduzetnica jugoistočne Europe su i Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta RH, Asocijacija poslovnih žena Crne Gore,  Hrvatska gospodarska komora,  Hrvatska obrtnička komora,  Hrvatska udruge poslodavaca, Udruženje poslovnih žena “Vizija”, Srbija, Privredna komora Srbije, Udruženje poslovnih žena Makedonije, Udruženje poslovnih žena Bosne i Hercegovine, Veleposlanstvo Republike Slovenije u Republici Hrvatskoj i Zajednice poduzetnica Slovenije.

Komentari

komentara