Objavljeno: Pet, kol. 16th, 2013

Urbana Desnica: Dolazimo u središte Borova Sela dijeliti primjerke Ustava RH

Vrijeme je da sve manjinske skupine u RH, bez obzira o kome se radilo, prihvate činjenicu kako žive u suverenoj i samostalnoj državi Hrvatskoj čiji zakoni vrijede za sve jednako, pa tako i za njih koji su dobrim dijelom povlašteni

1_srbija

  • MP
[N]a utakmici europskog prvenstva u Borovu između juniorskih reprezentacija Grčke i Srbije navijači Srbije pristigli iz Borovog sela, njih nekolicina i većinom djeca, rasprostrlo je srbijansku zastavu na kojoj je ime grada heroja bilo ispisano na ćirilici. Jedan od navijača koji su sudjelovali u incidentu je pobjegao, a policija za njim, doznaje portal dnevno.hr, traga. Srbijanski mediji idu korak dalje pa Vukovar nazvivaju i svojim gradom. Naime, hvale izvrsnu atmosferu na utakmici i daju prostora i ‘šestom igraču’, odnosno dobroj podršci iz publike. Srbijanski list ‘Kurir’ izišao je s naslovom: ‘Srpski Vukovar: Navijači pružili spektakularnu podršku košarkašicama Srbije’-, piše između ostalog dnevno.hr.

[P]ovodom tog incidenta javnim priopćenjem reagirala je udruga „Urbana desnica“ prozvavši Policijsku upravu Vukovarsko-srijemsku zbog izostanka reakcije, te najavivši, ukoliko se slijedećih dana ne poduzmu radnje u smislu utvrđivanja i sankcioniranja aktera, organizirani dolazak u Borovo selo. Priopćenje za javnost koje potpisuje Zvonimir Pavlinović, tajnik Urbane desnice, prenosimo u cijelosti.

Priopćenje povodom međunarodnog incidenta u Vukovaru

[D]anas je u Vukovaru počelo održavanje europskog prvenstva u košarci za juniorke. Prije početka prve utakmice prvenstva, između juniorskih reprezentacija Srbije i Grčke u sportskoj dvorani u Borovu. Srpsku reprezentaciju došli su podržati i Srbi iz Borova sela. Među brojnim zastavama Republike Srbije osvanula je i srpska zastava sa riječi “Vukovar” ispisanom na ćirilici, te se skandiralo “Kosovo je srce Srbije”, “Vukovar je srce Srbije”, “Ovo je Srbija” i slično. Policija je ekspresno reagirala i uklonila zastavu, čime je spriječen ozbiljniji incident na utakmici.

[G]ledajući zadnjih dana kako se na utakmicama HNL-a sa lakoćom isprazne tribine od strane interventne policije nakon skandiranja jednom jedinom čovjeku, pitamo se zbog čega vukovarska policija nije postupila jednako, uzmemo li u obzir kako se ovdje radi ne o pojedincu, nego o međunarodnom incidentu. Također nije navedeno kako je priveden ni jedan navijač niti kako je protiv ijednog navijača pokrenut ikakav postupak.

[S]toga u ime udruge Urbana Desnica tražimo od PU Vukovarsko – srijemske da pokrenu postupke prema tim navijačima u skladu sa zakonima države čiji bi ustavno-pravni poredak trebali štititi i prema njemu postupati. Ukoliko se kroz sljedeći tjedan ne poduzmu nikakvi koraci po ovom pitanju, najavljujemo organizirani dolazak u centar Borova sela, gdje ćemo kako mještanima, tako i lokalnim političarima dijeliti besplatne primjerke Ustava RH – najvišeg pravnog akta jedne suverene države. Vrijeme je da sve manjinske skupine u RH, bez obzira o kome se radilo, prihvate činjenicu kako žive u suverenoj i samostalnoj državi Hrvatskoj čiji zakoni vrijede za sve jednako, pa tako i za njih koji su dobrim dijelom povlašteni, uzmemo li u obzir zemlje EU gdje se ovakvi incidenti ne bi definitivno tolerirali, te primjer Francuske, gdje se svi prije svega moraju smatrati građanima Francuske, odnosno Francuzima.

[T]akođer ovim putem pozivamo predstavnike srpske manjine u RH da se prije svega ispričaju hrvatskoj javnosti na ovom incidentu, a potom da ga i oštro osude. U suprotnom i na njihove adrese šaljemo besplatne primjerke Ustava RH, pošto očito koriste neke stare dokumente koji u samostalnoj Hrvatskoj više nisu na snazi.

Komentari

komentara

Komentiraj

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>