Objavljeno: Sri, lip. 27th, 2018

Uspon na Biokovo izvan markirane staze mogao biti koban za poljskog turista

Umjesto šetnje po podgorskoj rivi u šlapama krenuo na razgledavanje Biokova

  • Tekst i foto  HGSS stanica Makarska

Dana 26. lipnja u 12,05 sati preko Centa 112 zatražena je pomoć od dvoje poljskih turista koji su krenuli iz Podgore – Čaklje na planinarenje gdje ne postoji nikakva planinarska staza. Na teren je izišlo jedanaest gorskih spašavatelja sa dva terenska vozilima koji su  unesrećenog pronašli u 12,40 sati na predjelu Stupica na nadmorskoj visinu od  420 metara.  Od dvoje turista jedan je zbog opasnog terena i straha ostao nepomičan ležati na strmom siparu te je zatražena pomoć kako bi se sigurno popeo na cestu.
Nakon spusta i pristupa unesrećenom utvrđeno da nema nikakvih ozljeda osim ogrebotina po otkrivenim dijelovima tijela. Spašavatelji su ga osigurali i uz pomoć “momčadskog potega” u 12,50 sati izvukli na cestu, gdje su ga sačekali prijatelji i vlasnik apartmana kod kojeg je jučer došao na odmor. Akcija završena u 13,32 sata kada su se spašavatelji vratili u bazu.

Iako se puno radi na preventivi i upoznavanju turista sa opasnostima u planinama i neurbanim prostorima ipak se zbog velikog broja posjetitelja naše prelijepe obale događaju situacije koje na žalost u dosta slučajeva završavaju sa tragičnim posljedicama. Ova je priča sa sretnim ishodom i treći slučaj spašavanja turista u japankama na Biokovu.

Komentari

komentara