Objavljeno: Sri, svi. 9th, 2018

„Vatrena kugla“- rješenje za lov na svim dubinama

Pomoću „vatrene kugle“ se lovi kao na klasični način nadjenutim mamcima, ali puno lakše i uspješnije

  • Tekst i foto Šime Duvančić

U nekim tehnikama ribolova udicom, posebice panulavanjem i  puštanju u struju mora, mamac je teško spustiti na imalo veće dubine. Jedno od brojnih, sve popularnije rješenje tog problema je upotreba „fireball“, „vatrene kugle“, čija je prednost nad ostalim rješenjima dobra prezentacija mamaca, posebice živih.

 „Fireball“ je jedna je od varijanti „jigg“–a. Odlično je rješenje za lov nagrabljivica kao što su zubatac, pagar, kernja, orhana, brancina, lica…ne samo spomenutim tehnikama ribolova nego ispustcem, kančanicom.  Kao i ostale „jigg“-ove, čine je olovnica i udica za držanje mamca. Kod starijih modela veza među njima je kruta, a kod novijih pokretna- pomoću rascijepanog prstena. To mamcu daje veću slobodu pokreta. Također, kod starijih modela i veza „vatrene kugle“ s priborom je fiksna- preko žičane ili  vrtilice, koja je najčešće jednim krajem ulivena u kuglu. Oblik udice nije osobito bitan, ali su najbolje one kratkog vrata i vrha povijenog k vezištu. Kod svih vatrenih kugli udica ili više njih namijenjene kvačenju lovine spojenu se na olovnicu pomoću strune, najbolje „PE“ ili „Kevlar“, kao „assist“ udice kod varalica za „vertical jigging“.  Broj udica i njihova veličina ovisi o veličini, odnosno dužini mamca. Za manje je dovoljna jedna, srednje dvije, a za dugačke mamce, primjerice veliku iglicu tri udice. Bez obzira na njihov broj, udice je najbolje postaviti na jednu strunu, kao na klasičnoj montaži za pendulu. Udice moraju biti što tanje i lakše, a jače. Zato su najprimjerenije one tipa „Live bait“, namijenjene nadijevanju živih mamaca.

 „Vatrenu kuglu“je vrlo lako i vlastoručno izraditi. Najlakše od olovnica „vertical jigging“ varalica tipa „Kabura“ ili „Live kabura“. Nije nužno da budu oblika kugle, ali je preporučljivo da bude crvene boje, kojoj i duguje ime. Naime, glave boje krvi su najmanje sumnjive opreznim grabljivca. Osim toga, crvene olovnice ispred ribe-mamca izgledaju poput njegovog dijela- zračnog mjehura koji je izišao zbog naglog podizanja mamca iz dubine. Težina olovnice ovisi o stanju mora te na kojoj se dubini želi loviti. Tvorničke su najčešće teške 30, 50, 70, 90 i 120 grama. Također, tvorničke su najčešće kompletirane po veličini, kao što je prikazano priloženom tablicom. Međutim, dobro je imati više težina, odnosno veličina kako bi se kombiniranjem odabrala najprikladnija oprema.

 

Veličina   Težina glave (g)   Broj udica  Širina udica  Dužina strune (cm)

S               30                         2                12-15            10-12

M              50                         2                 15                 15

L               70                         2                15-17             20-25

XL            90                         2-3             15-21             25-30

XXL         120                       2-3             21                  30-35

Na „vatrenu kuglu“ mamci se postavljaju na isti način kao i na klasičnu montažu. Noseća udica se ribi-mamcu zabodu u usne odozdo na gore kako bi joj usta bila zatvorena da bi pružala što manji otpor kurentu odnosno pri povlačenju. Glavonošcima se zabada neposredno iza vrha plašta. Lovne udice se raspoređuju po tijelu, kod živih mamac što plićim ubadanje. Veoma dobrim se pokazalo zadnju udicu u nizu nigdje ne zabadati nego ostaviti da slobodno pliva, kao kod  „vertical jigging“ ribolova. Pomoću „vatrene kugle“ se lovi kao na klasični način nadjenutim mamcima, ali puno lakše i uspješnije. Uteg blizu mamca uvijek drži mamac u željenom položaju i onemogućava njegovo te uvrtanje pribora, tako često kod klasične montaže, a što upozorava moguću lovinu da nešto nije u redu. Osim toga, uteg uz njega omogućava brže spuštanje mamca na željenu dubinu, a nisko težište cijelog sistema omogućava vrlo jaku kontru, što je najčešće, a na velikim dubinama i nemoguće s klasičnom montažom.

Komentari

komentara