Objavljeno: Čet, ruj. 26th, 2013

Via Dinarica – Hod Dinarskim gorjem kroz pet država

Via Dinarica naziv je regionalnog projekta koji Program Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP) Bosne i Hercegovine, ujedno i nositelj projekta, provodi u partnerstvu s UNDP-om iz Hrvatske i Crne Gore. Provedbeni partner UNDP-a u Hrvatskoj je Stanica planinarskih vodiča Zagreba

733324

  • MP

vd_logo[P]rojekt je potaknut uspješnim primjerom Via Apline koja je umrežavanjem 8 država kroz EU fondove uspjela u razvoj regije uložiti značajna sredstva. Kako bi bili u mogućnosti osmisliti kvalitetan i relevantan projekt, temeljen na stvarnim potrebama i potencijalima područja, projektni tim odlučio je kroz period od lipnja do prosinca 2013. godine provesti terensko istraživanje i konzultirati se s relevantnim dionicima. Cilj projekta je, pomoću izgradnje regionalnog partnerstva, pridonijeti ruralnom razvoju Dinarskog gorja i okolnog područja kroz promociju turističkih potencijala. Aktivnosti pripremne faze projekta, kroz koju će se prikupljati podatci za izradu tzv. glavnog projekta su: Terenski obilazak područja, mapiranje područja i medijska promocija.

ViaDinarica_launch_event-2

[U]spostavljen je tim koji će prohodati područje Dinarskog gorja kroz pet država od Albanije do Slovenije. Stalni postav tima su voditelj projekta Kenan Muftić i fotografkinja/snimateljica Elma Okić. U svakoj od država pridružit će im se nacionalni i lokalni partneri. Hod će trajati od početka rujna do kraja listopada, a dio puta kroz Hrvatsku bit će organiziran od 28. rujna do 10. listopada 2013. godine. Tijekom cjelokupnog trajanja pripremne faze projekta, prikupljat će se podaci o postojećim resursima, ali i potencijalima i potrebama ovog područja. Pripremljeno je 5 vrsta upitnika (ovisno o ulozi dionika) kako bi se prikupili jedinstveni podaci koji se mogu obraditi. Dio podataka o već postojećim resursima, široj javnosti će se približiti putem aplikacije za tzv. pametne telefone koju će svi zainteresirani moći besplatno preuzeti na web stranici Via Dinarice. Podatci o potencijalima i potrebama koristit će se u daljnjoj razradi projekta, bilo za EU fondove ili druge donatore koji podržavaju regionalni razvoj.

733326

[S]ve vrijeme projekt će imati intenzivnu međunarodnu, nacionalnu i lokalnu medijsku promociju kako bi se promovirao potencijal područja i ukazalo na razvojne mogućnosti. Projektni tim pratit će nekoliko profesionalnih blogera te će se putem nekoliko web stranica i društvenih medija dodatno popularizirati ova tematika.

[note note_color=”#d2d2ad”]

Via Dinarica na Biokovu 29. rujna

[U] nedjelju 29. rujna ekipa se upućuje put Biokova. Predviđeno je noćenje u Vošcu. U Makarskoj se ekipi pridružuje kolegica Anamarija Marović ispred Adventure Sport portala kao jedna od izvjestiteljica s projekta. U Ponedjeljak 30. rujna ekipa radi intervjue s relevantnim čimbenicima tog područja te odlazi na vođenu turu Biokovom nakon čega kreće za Sitno Gornje i pl. dom Umberto Girometta. Smještaj za ekipu na Vošcu, kao i vodiča stanice za vođenu turu, te preliminarne kontakte i odabir relevantnih čimbenika za intervjue na području SPVM (ravnatelj parka prirode, udruga koja se bavi sadnjom krumpira na Biokovu, ugostitelji/smještaj na Biokovu, itd.) osigurati će pročelnik SPV Makarska, Željko Bockovac.

[/note]

Komentiraj

You must be Logged in to post comment.