Objavljeno: Ned, svi. 17th, 2015

Vice Bušelić pobjednik sedme sezone Makarskog Marendina

Time je i završena još jedna iznimno zanimljiva sezona marendina koju je obilježio povratak tradiciji marendaške spize. Bilo je to „tučepsko finale“

finale marendin  2015  00233s

no images were found

  • Tekst i foto JL
[V]ice Bušelić i njegov pomoćnik Čedo Crljen preuzeli su jučer, 16. svibnja, iz ruku prošlogodišnjeg pobjednika Roka Škrabića, veliki prijelazni pehar amaterskog kulinarskog natjecanja Makarski Marendin. Time je i završena još jedna iznimno zanimljiva sezona marendina koju je obilježio povratak tradiciji marendaške spize. Bilo je to „tučepsko finale“ budući su drugi finalisti bili Nino Tursić i Ivica Šimić, a zadano jelo bila je „riba u tisno“. Stručni ocjenjivački žiri (Goran Staničić , Hrvoje Bekavac, Veljko Barbieri, Joze Cvitanović, Joze Škrabić Bepo Srzić, i Mate Lendić), predvođen Mirom Bogdanovićem, autoriziranim kuharskim sucem – predsjednikom Saveza kuhara mediteranskih i europskih regija (SKMER), koji je samo za ovu prigodu došao iz Splita, ocijenio je pobjedničko jelo s 4,45 a konkurentsko s 4,26 bodova. Proglašavajući pobjednika Bogdanović je istaknuo da nije bilo lako donijeti odluku, jer riječ je bila o nijansama. U svakom slučaju marendinski prijelazni pehar otišao je u Tučepi, kao što su kazali Nino Tursić i Ivica Šimić čestitajući Vici i Čedi na pobjedi. – Smatram da je kulinarstvo umjetnost i sretan sam da je netko prepoznao priču koju ja svojim radom želim ispričati. To je danas teško doživjeti, ali eto, moj prijatelj Čedo i ja imali smo tu sreću netko danas ipak prepoznao. Organizatorima Marendina skidam kapu. To je velik zalogaj, a ljudi koji nisu u tome to ne znaju. Neću izdvajati nikoga imenom, ali još jednom kažem da sam oduševljen manifestacijom, i neka Bog da zdravlja da budem dio toga, u bilo kojem obliku, i slijedeće godine. Neka me pozovu da pomognem – ja sam tu -, kazao je Vice Bušelić.

no images were found

Riba u tisno, lešada ili gregada?
[A] organizator, udruga Makarski Marendin predvođena, ove godine neumornim, Mariom Tomašem i Veljkom Barbieriem, pobrinuo se da finalistima Marendina 2015. u kuhinji ništa ne nedostaje. Natjecatelji su na raspolaganju imali grdobinu, ugora, ražu, mola i murinu – svakome isto, te sve ostalo što je potrebno za pripremiti ribu u tisno. Jelo se na prvi pogled čini jednostavnim, no upravo u takvim situacijama dolazi do izražaja kreativnost. – Odlika dalmatinske kuhinje, pogotovo one ribarske marendaške, zapravo je riba lešo, odnosno razne vrste lešada. Ono što danas zovemo gregada je zapravo izvorno došla s otoka, prvenstveno otoka Hvara gdje se prvo i počela pripremati. Sa sobom su je donijeli, ne antički Grci već Grci izbjeglice iz Konstantinopolisa i otuda to ime grego / gregada. Ono što je još izvornije, možda i starije, je obična lešada, a pogotovo riba utisno budući je ona bila istodobno i juha i jelo. Obična lešada je rjeđa, pa bi se prvo pojela juha, a zatim riba. Ovo se jede zajedno, a bitna razlika između ribe utisno, lešade i gregade je u tome što se riba u tisno priprema u svom vlastitom soku. Povrće može biti isto kao i za gregadu, tu je i maslinovo ulje, ali ono što čini razliku je temeljac (može biti i voda) koji treba tek pokriti ribu. Ovaj izbor finalnog jela nije slučajan, tijekom 8 kuhanja ove godine bilo je samo jedno riblje jelo – brudet s kojim je Vice Bušelić ušao u finale. Ribom u tisno ovogodišnji marendin dobiva onu morsku, ribarsku dimenziju koja je prije bila zastupljenija. Opet se vraćamo u ta vremena i pokušati ćemo prokuhati svoju vlastitu prošlost -, kazao je Veljko Barbieri komentirajući izbor finalnog jela.

no images were found

„Mravi i pčele“
[I] dok su natjecatelji imali zadatak pripremiti jelo za ocjenjivački žiri, članovi udruge Marendin u velikoj su teći pripremali ribu u tisno za 300-tinjak posjetitelja. Vrijeme je poslužilo i Kalalarga je bila, usprkos malom kašnjenju, središnjim mjesto jednog od najzanimljivijh društvenih događanja u Makarskoj koji već 7 godina okuplja one željne druženja i zabave uz spizu i pismu. Dakako da ni je izostala svirka marendinski glazbara kojima udruga i ovoga puta zahvaljuje na vjernom praćenju svih marendinskih događanja. Njima kao i vionarima, te svima drugima koji su na bilo koji način pomogli održavanje Marendina 2015. uvodno je zahvalio Zlatko Belavić. Uz čestitke pobjednicima i zahvalu sudionicima priznanje za trud u svakom slučaju zaslužuje i cijelo osoblje konobe Kalalaraga s Mariom Tomašem na čelu (i kuhinja i servis), „mravi i pčele“ koji su i tijekom ovog finalnog događanja dali sve od sebe.

no images were found

Udruga Makarski Marendin: Hvala svima vidimo se na 8. Marendinu
[U]druga Makarski Marendin ovim putem zahvaljuje svima koji su dali doprinos održavanju sedme sezone marendinskog natjecanja. Zahvalnost svakako ide Gradu Makarskoj, TZ Makarske, Zagrebačka pivovara – Ožujsko, zatim vinarije: Grabovac, Jerković, Štekar, Madirazza…Posebna zahvala svim natjecateljima i njihovim obiteljima i prijateljima koji su se uključili u natjecanje, i svima drugima koji nisu spomenuti…
Vidimo se na 8. Marendinu

finale marendin  2015  00195

Mala kronologija Marendina 2015.
[O]vogodišnje natjecanje donijelo je neke promjene u odnosu na prethodne, a svakako je najznačajnije to da se izborom jela, s popisa kojega je sastavila radna skupina udruge predvođena Veljkom Barbieriem, Marendin vratio tradiciji marendavanja – pravoj marendaškoj spizi. Kroz 8 prekrasnih druženja, uz 8 divnih marendi, došli smo do same završnice sedmog amaterskog kulinarskog natjecanja Marendin 2015. Titulu Najmarendin 2015. ponio je Vice Bušelić, i odnio pehar u Tučepi, a svakako vrijedi podsjetiti na sam tijek sedme sezone.

  • Sve je počelo 19. ožujka u konobi Kalalarga sa šnicelima u šugu koje je pripremio Ozren Pivac.
  • Tjedan dana kasnije, janjetinu s bižima pripremila je Silva Marinović, a Vice Bušelić svojim brujetom „Judina“ 2. travnja je izborio, pokazalo se tako, sudjelovanje u finalu.
  • Dijana Alač je dalmatinski lonac iznijela na marendinski stol 9. travnja, a tjedan dana kasnije fažolom sa suhim mesom počastio nas je Ljubo Glavaš.
  • Prvo od dva ovogodišnja gostovanja zavonjalo je tripicama Tine Kurtić u Briškuli, dok je pretposljednje izlučno kužinavanja u konobi Kalalarga progovorilo goveđim jezikom na tingul Ljiljane Biloš.
  • Posljednje kužinavanja, na drugom gostovanju U tučepskom restoranu Kamena ujedno je dalo i drugog finalistu a zahvaljujući kokošjem tingulu kojeg je pripremio Nino Tursić.

Komentari

komentara

Komentiraj

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>