Objavljeno: Sri, stu. 29th, 2017

Violinist Luka Ljubas ovogodišnji laureat nagrade Ivo Vuljević

Nagrada Hrvatske glazbene mladeži Ivo Vuljević za najistaknutije ostvarenje mladih glazbenika u 2017. godini

  • MP
  • Sanela Dropulić
  • Foto Damil Kalogjera

Zagreb, 28. 11. 2017. – Izvrsnim mladim glazbenicima uvelike znači da su njihov talent, golemi trud i odricanje prepoznati. Stoga, hvalevrijedna je tradicija Hrvatske glazbene mladeži da nagradom Ivo Vuljević , koja se ove godine dodjeljuje jubilarno po tridesti puta, priznaje dosadašnje umjetničko ostvarenje mladih, talentiranih, perspektivnih i marljivih glazbenika, ujedno potičući njihov napredak i približavajući javnosti njihova izvrsna postignuća. Svi mladi umjetnici dosada nagrađeni spomenutom nagradom nastavili su se uspješno razvijati i ostvarili su zavidne solističke karijere, kako u Hrvatskoj, tako i u inozemstvu. Odluka ocjenjivačkog suda u sastavu: maestro Tonči Bilić predsjednik Hrvatske glazbene mladeži, profesor Berislav Šipuš, Naima Balić, te profesor Anđelko Krpan da ovogodišnja, ukupno 30. nagrada najistaknutijem mladom glazbeniku u protekloj godini, zasluženo pripadne izvrsnom mladom violinistu Luki Ljubasu.

Luka Ljubas rođen je 1996. godine u hrvatsko – japanskoj obitelji glazbenika. Glazbeni svijet otkrila mu je majka, da bi nastavio svoje obrazovanje u inozemstvu, točnije s Arkadiyem Vinokurovom u Beču, Brianom Finlaysonom u Klagenfurtu, te Gerhardom Schulzom na Hochschule für Musik und darstellende Kunst u Beču. Uz svoje redovne profesore, usavršavao se kod eminentnih violinskih pedagoga, poput: So-Ock Kima, Pavela Vernikova, Eszter Haffner, Igora Ozima, Rodneya Frienda i Yuzuko Horigome. Njegov životopis broji  mnoge solističke nastupe, između ostalog u bečkom Konzerthausu kao i na koncertnim podijima u Armeniji, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Italiji, Sloveniji i Japanu. Nastupao je kao solist uz Koruški simfonijski i komorni orkestar, Bečki komorni orkestar, Simfonijski orkestar Artsakh, Schloss Schönbrunn Orchester, Academia Ars Musicae, Orchesta di Padova e del Veneto te Kammerorchestre Krems, dok se snimke njegovih izvedbi često mogu čuti na austrijskim radio postajama. Na međunarodnim natjecanjima više je puta osvajao nagrade, a uz pobjedu na violinističkom natjecanju Vaclav Huml 2017. godine osvojio je i nekoliko posebne nagrade u više kategorija (posebna nagrada za najbolju suradnju s orkestrom, posebna nagrada za najbolju izvedbu djela te nagrada koja uključuje koncerte s tri različita orkestra). U lipnju iste godine nastupio je na open-air koncertu u Zagrebu sa Simfonijskim orkestrom HRT-a, pod dirigentskom palicom mo. Eduarda Straussera. Samo 2017. godine održao je nekoliko koncerata u inozemstvu (Baden, Klagenfurt, Beč), kao i solistički recital u Ossiachu u Autriji, ne zanemarivši ni daljnje usavršavanje na majstorskim tečajevima kod profesora T. Becker Bender, V. Tretyakova, P. Kopeca, S. Stücke, i N. Mann. Uz navedene aktivnosti valja istaknuti komorno muziciranje (osnivač je gudačkog kvarteta pod patronatom P. Matzgea) kao i pedagoški rad, poput vlastitog violinističkog seminara u Felkirchenu u Austriji. Potporu mu pružaju poznata bečka graditelica violina Christine Erix, londonska The Beare’s International Violin Society te Andree König, čijom zaslugom Luka niže uspjehe na violini glasovitog torinskog graditelja violina Giovannija Battiste Guadagninija iz 1783. godine.
Nagradom Ivo Vuljević Hrvatska glazbena mladež želi pokazati da su velik trud i razmjerno trudu impresivna ostvarenja prepoznati, a u isto vrijeme motivirati mladog umjetnika, pa i ovogodišnje dobitnika, na daljnji razvoj.

Manifestacija u čast Ive Vuljevića se nastavlja i dalje – i to drugim koncertom i svečanom dodjelom 30. nagrade „Ivo Vuljević“ 28. prosinca u Koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski koncertom laureta Nagrade: Anđelka Krpana, Marina Marasa, Marca Graziania, Katarine Kutnar uz gudački orkestar HGM-a pod umjetničkim vodstvom prof. Anđelka Krpana, te ansambla Cellomania pod umjetničkim vodstvom prof. Valtera Dešpalja kojeg čine Latica Anić, Neva Begović, Jadranka Gašparović, Petra Kušan, Monika Leskovar, Alja Mandić, Smiljan Mrčela, Karmen Pečar, Marie Spaemann, Zita Varga, Vid Veljak i Pavle Zajcev. Kao solisti predstavit će se Pavao Mašić i Martina FijakPokroviteljstvo nad priredbama koje će se održati povodom obilježavanja 30. nagrade Hrvatske glazbene mladeži „Ivo Vuljević“ krajem 2017. godine prihvatili su gradonačelnik Milan Bandić i ministrica kulture Nina Obuljen. Partneri su nam KD V. Lisinski i Muzej Mimara. 

Nagrada Ivo Vuljević sastoji se od diplome, novčanog iznosa i koncerata u okviru godišnjeg programa Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog i Hrvatske glazbene mladeži. Nagrada je nazvana po počasnom predsjedniku Hrvatske glazbene mladeži i dugogodišnjem direktoru Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog Ivi Vuljeviću (1919.-1986.). Prvi dobitnik Nagrade bio je danas svjetski poznati hornist Radovan Vlatković. Od tada dodijeljena je nizu mladih glazbenika solista i komornih ansambala, od kojih su mnogi postigli vrijedne uspjehe u zemlji i inozemstvu.

Ivo Vuljević (Zagreb, 1919. – 1987.)  ostavio je iznimnog traga u kulturnom, napose glazbenom životu u Hrvatskoj, a posebice u Zagrebu. Bio je direktor Zagrebačke opere, kao i direktor Ansambla LADO, te KD Vatroslav Lisinski. Jedan je od osnivača Zagrebačkih solista, Simfonijskog orkestra JRT-a, Festivala Jugoslavenske muzike JRT u Beogradu, Simfonijskog orkestra Radio-Zagreba (danas Zagrebačke filharmonije). Kao direktor Zagrebačke opere i baleta pridonio je kvaliteti rada koja je dovela do brojnih gostovanja u Europi i na drugim kontinentima. Suosnivač je Muzičkog biennala Zagreb 1961. i Tribine muzičkog stvaralaštva Jugoslavije u Opatiji 1964., posebno je bio cijenjen kao ravnatelj KD Lisinski. Za postignuća u organizaciji glazbenog života i kulture dobio je mnoga priznanja, između ostalog Nagradu Grada Zagreba 1973. Od 1988. Muzička omladina (danas Hrvatska glazbena mladež) dodijeljuje godišnju Nagradu Ivo Vuljević za najistaknutije ostvarenje mladih glazbenika (solisti, komorni sastavi do 5 članova, instrumentalni ansambli).

Obrazloženje žirija

Životopis

Luka Ljubas (1996.) rođen je u hrvatsko-japanskoj glazbeničkoj obitelji. Prvu poduku dobiva od majke, a nastavlja redom kod Arkadija Vinokurova u Beču, Briana Finlaysona u Klagenfurtu te Gerharda Shulza na Hochschule für Musik und darstellende Kunst u Beču. Usavršavao se na majstorskim tečajevima istaknutih violinističkih pedagoga kao što su: So-Ock Kim, Pavel Vernikov, Eszter Haffner, Igor Ozim, Rodney Friend i Yuzuko Horigome. Iza sebe ima brojne solističke nastupe, i u bečkom Konzerthausu i na koncertnim pozornicama u Armeniji, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Italiji, Sloveniji i Japanu. Solistički je gostovao uz Koruški simfonijski i komorni orkestar, Bečki komorni orkestar, Simfonijski orkestar Artsakh, Schloss Schönbrunn Orchester, Academia Ars Musicae, Orchestra di Padova e del Veneto te Kammerorchester Krems. Austrijski radio rado emitira snimke njegovih izvedbi. Dobitnik je više nagrada na međunarodnim natjecanjima, a posebnu pozornost privukao je pobjedom i osvojenim posebnim nagradama na Međunarodnom violinističkom natjecanju Vaclav Huml, 2017. Nastupio je na open-air koncertu u Zagrebu, u lipnju 2017., sa Simfonijskim orkestrom Hrvatske radiotelevizije pod ravnanjem Eduarda Straussera. Djeluje i kao komorni glazbenik te kao pedagog. Potporu mu pružaju i poznata bečka graditeljica violina Christine Erix, londonska Beare’s International Violin Society te Andree König, čijim posredovanjem na korištenje dobiva violinu glasovitoga torinskog graditelja Giovannija Battiste Guadagninija iz 1783. godine.

Obrazloženje žirija

Pred nama je mladić od 19 godina koji bezbrižno, smireno, smjelo, ali kontrolirano svira violinu, takvim tonom i potezom gudala kojemu nema premca. Luka Ljubas je nesumnjivo izniman talent….Niederösterreichische Nachrichten, 2015.

Svake godine hrvatska glazbena svakodnevica upozori na nekolicinu mladih glazbenika, čiji umjetnički kapaciteti i dometi upućuju na sposobnosti, što su ne samo odmakle od prosjeka, nego i obećavaju iznadprosječnu budućnost, koja bi uz potrebnu pozornost okoline mogla dostići i najvišu umjetničku razinu. U slučaju mladog violonista Luke Ljubasa ta je budućnost već ovdje. Pokazao je da je tako pobijedivši u veljači ove godine na Međunarodnom violinističkom natjecanju Vaclav Huml u Zagrebu, kao prvi Hrvat kojemu je to uspjelo u četiri desetljeća, otkako postoji ovo natjecanje. Očarao je besprijekornošću tehnike, ljepotom tona, savršeno čistom svirkom, ali i nekom posvećenošću, koja je ostavljala dojam nekoga čarobnog kruga u kojem prebivaju sjedinjeni mladić, njegova violina i glazba. Da taj uspjeh nije bio slučajan, ili tako ozbiljno pripreman iz natjecateljskih razloga, pokazao je Ljubas u kasnijim nastupima, a posljednji put 22. studenoga u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog, kada je uz Simfonijski orkestar HRT-a interpretirao zacijelo jedan od najzahtjevnijih koncerata za violinu, Koncert u D-duru P. I. Čajkovskoga. Opet se činilo da za Ljubasa nema tehničkih prepreka, koje bi ga omele da dokaže kako one za njega zapravo i ne postoje, a da pritom i oblikuje svaku kantilenu u punoj ljepoti, uvijek sa sviješću o cjelini, o formi, o suradnji s orkestrom. Tako visoka razina umjetničke interpretacije rijetkost je među mladim glazbenicima. Na sredini kojoj on pripada je zadaća da na svaki način podupre tu blistavu umjetničku budućnost, koju Ljubas u umjetničkom pogledu već živi.
Imajući sve to na umu, Ocjenjivački sud Nagrade Ivo Vuljević – koji je ove godine radio u sastavu: Naima Balić, Tonči Bilić, predsjednik, Anđelko Krpan i Berislav Šipuš donio je jednoglasnu odluku da Nagrada Ivo Vuljević za 2017. pripadne Luki Ljubasu, s uvjerenjem da će karijera mladoga glazbenika dokazati ispravnost ove odluke.

  • Za Ocjenjivački sud Nagrade Ivo Vuljević
  • Tonči Bilić, predsjednik

Komentari

komentara