Objavljeno: Pet, tra. 22nd, 2016

„Vječni titoizam i ljudožderska politika“ – nova razorna knjiga Slavena Letice o pošastima komunizma

„Slaven piše na nekoliko spoznajnih temelja: rezultatima znanstvenih i teorijskih istraživanja, životnom i profesionalnom iskustvu i tradicionalnom shvaćanju mudrosti kao zdravoga razuma…

image002 (1)

  • MP
[P]rije nekoliko dana na kioscima se pojavila nova knjiga Slavena Letice  „Vječni titoizam i ljudožderska politika“ u kojoj je objavljen i niz eseja izvorno napisan za Hrvatski tjednik i u njemu objavljen. Nakladnik je Večernji list, izvrstan, provokativni i poticajni proslov „Uloga znanosti, raznolikih profesionalnih iskustava i životne mudrosti u esejistici Slavena Letice“ napisala je pjesnikinja, nakladnica, spisateljica i učiteljica kreativnog pisanja Milana Vuković Runjić, urednik knjige je Žarko Ivković, grafička urednica Tihana Bedeniković, a naslovnicu je dizajnirao „Red Point“ iskoristivši fotografiju Borisa Ščitara. Cijena knjige je 70 (zapravo 69.90) kuna!
Mislim da se ova knjiga pojavljuje u pravom trenutku, jer je tematika kojoj je posvećena u središtu svih javnih rasprava, prijepora, intelektualnih i političkih sukoba  u Lijepoj Našoj, pa i privatnih razgovora i rasprava – prijateljskih i neprijateljskih – za obiteljskim stolom, u kafićima, kavanama, fakultetima, novinskim redakcijama, činovničkim „jazbinama“ i drugdje.

O čemu Letica piše u knjizi?

Najkraće:

image004

Ljudožderstvo u Europi u srednjem vijeku

O fenomenu „vječnog titoizma“, odnosno o tome zašto su Josip Broz Tito i sve ono što je on bio i što je simbolizirao pola stoljeća nakon njegove smrti još uvijek živi u hrvatskoj javnosti i politici.

O razlikama i sličnostima u mozgovima Tomislava Karamarka, Zorana Milanovića, Vesne Pusić i drugih političara, njihovih sljedbenika i birača; o tome kako je tajna o malešnom Lenjinovu mozgu (težio je samo 1340 grama, a mozak pisca Ivana Turgenjeva bio je „mrcina“ od dva kilograma) čuvana kao najveća državna tajna.

O Josipu Šimuniću, Zvonimiru Bobanu, Miroslavu Ćiri Blaževiću i akademiku Josipu Pečariću i pozdravima „Za dom spremni“ i „Smrt fašizmu sloboda narodu“ u Onom i Ovom ratu, ali i danas i sutra u Hrvatskoj

O tome zašto izvrsni, dakako i osrednji i slabi, liječnici bježe iz najprestižnije profesije, liječničke, da bi se bavili najomraženijom, političkom, profesijom.

O ljudožderskoj politici: razlozima zbog kojih je politika pretvorena u beskrupuloznu praksu proždiranja i uništavanja političkih protivnika koji se pretvaraju u smrtne neprijatelje.

image006

„Rasprava“ u ukrajinskom parlamentu 2014.

O sasvim konkretnom ratnom zločinu koji je počinio najuspješniji predsjednik Hajduka Tito Kirigin: zatajenom zločinu koji može biti ključ za razumijevanje razlika između građansko-demokratskog i komunističko-staljinističkog antifašizma tijekom Drugog svjetskog rata.

O Stipi Mesiću i Trockom koje je pri donošenju odluke o „prodaji“ državnih tajni – arhiva vodila ista strast: za osvetom.

O ekonomskom samoubojstvu Europske unije, a time i Hrvatske.

O političkim prorocima, vidjelicama, sibilama i babama vračarama, tj. o prognozerskoj industriji u Americi u kojoj se „okreće“ 300 milijardi dolara godišnje i u Hrvatskoj u kojoj ona zapravo ne postoji.

O znanstvenim, intelektualnim i umjetničkim džeparima – plagijatorima u Americi i Hrvatskoj.

O Hladnom ratu 2.0 i fatalnom ratnom i hladno-ratnom „sukobu civilizacija“ koji je nakon trijumfalnog rušenja Berlinskog zida rezultirao izgradnjom 100 puta (!) dužim zidovima koji dijele narode i zemlje.

O tome zašto se političari uzajamno mrze i bore za preživljavanje poput termita, trutova, golih krtica i žutih mrava?!

O stalnim mukama hrvatskih birača prisiljenim „ploviti“ (birati) između Scila i Haribda ili, ako vam je draže, kuge i kolere: „ljevice“ (SDP) i „desnice“ (HDZ).

O moralnom i stručnom samoubojstvu Ustavnog suda Republike Hrvatske.

O fenomenu „divovskih podataka“ (Big Data) koji iz korijena mijenja sva područja ljudskog života, a o kojem se u Hrvatskoj malo ili nimalo zna.

image008

Tito, Hruščov i Ranković 1956. na danas Ukrajini otetom Krimu

U zaključnim rečenicama proslova knjizi Milana Vuković Runjić je napisala:

„Slaven piše na nekoliko spoznajnih temelja: rezultatima znanstvenih i teorijskih istraživanja, životnom i profesionalnom iskustvu i tradicionalnom shvaćanju mudrosti kao zdravoga razuma, ili, kako bi se u narodu reklo, razmišljanja sa zrnom soli.  Time svog čitatelja čini bogatijim, potiče ga na slobodno promišljanje i zaključivanje, motivira ga na kritičnost i na ‘širenje područja borbe’, a pritom ga i neizbježno zabavi, jer duhovitost je još jedan od prepoznatljivih Slavenovih ‘stupova znanja’.“

Želimo vam ugodno i poticajno čitanje „Vječnog titoizma i ljudožderske politike“.

image009

„Bratski“ komunistički poljubac Brežnjeva i Honeckera 7 listopada 1979 u Istočnom Berlinu

Komentari

komentara