Objavljeno: Pon, sij. 29th, 2018

Vox populi: Nastavlja se devastacija okoliša na Voliciji

„Osim devastacije javnog dobra, neodgovornim i nezakonitim radnjama pojedinaca umanjuje se vrijednost okolnih privatnih zemljišta i nekretnina“

  • MP
  • Tekst i foto VP

U travnju prošle godine sam Vas obavijestila o neprimjerenim i nezakonitim radnjama na čestici zemljišta broj 5021 k.o. Makarska-Makar u privatnom vlasništvu. Navedena lokacija je prema Urbanističkom planu uređenja Volicija 1 određena kao zaštitna zelena p​​ovršina i vodotok. Kako je od tada prošlo skoro 10 mjeseci, a na terenu se i dalje obavlja nezakonito pranje betonskih miksera i pumpi, te ne primjereno odlaganje građevinskog otpada (dasaka, šuta, smeća), ovim Vam se putem ponovno obraćam kako bih Vas ponovno upozorila na nastavak devastacije prostora.
U međuvremenu je gradsko poduzeće Vodovod Makarska dao kućni vodovodni priključak za vodu na navedenu parcelu na osnovu toga što na parceli postoji kamena kućica od par kvadratnih metara, bez vrata, prozora i poda. Na istoj su prošle godine izvršeni radovi nezakonitog povećanja visine zidova što je i vidljivo na slikama u prilogu. Takva građevina je očito neprimjerena za bilo što a kamo li za stanovanje. Stoga se postavlja pitanje zašto se pogodovalo pojedincu dajući mu vodovodni priključak za kamenu zidinu, da bi on tu istu vodu koristio za pranje betona iz građevinskih strojeva?
S obzirom da navedena parcela graniči sa javnim dobrom, čestica 5324 k.o. Makarska-Makar (javno vodno dobro – potok – Sv. Andrija – Njiva) koja je u vlasništvu Hrvatskih Voda i čestica 4978 k.o. Makarska-Makar (javno dobro – putevi) koja je u vlasništvu Grada Makarska, smatram da je od interesa javnosti da se spriječi daljnja devastacija javnog dobra. Osim devastacije javnog dobra, neodgovornim i nezakonitim radnjama pojedinaca umanjuje se vrijednost okolnih privatnih zemljišta i nekretnina.

Prilikom navedenih radnji beton i cement dospijevaju u korito potoka (slike u prilogu), te se kod većih oborina prenose nizvodno potokom.  Plato na kojem se kontinuirano vrši ispiranje betona iz građevinskih strojeva sada je većim dijelom izbetoniran od prethodnih pranja i samim time nepropustan za vodu. S obzirom da je plato u nagibu, svakim daljnjim ispiranjem beton i cement se slijeva u korito potoka i na cestu Put Volicije (slike u prilogu). Također je i sama cesta na tom mjestu  u nagibu prema potoku tako da i cement sa ceste sa kišom opet na kraju dospije u potok. Svakodnevnim prometovanjem isti taj cementni materijal vozila raznose stotinama metara cestom u pravcu Makarske i Tučepi. Tijekom suhog vremena vjetar cementnu prašinu raznosi po okolnim parcelama i park šumi Osejava.  Navedeni potok se ulijeva u more na jednoj od najljepših plaža Jadrana, plaži Nugal. Ako se nastavi sa ovakvim neodgovornim ponašanjem i samovoljom pojedinaca pitanje je dana kada će beton dospjeti na samu plažu. Sve gore navedene činjenice su vrlo lako provjerljive samim izlaskom na navedene lokacije. U prilogu Vam također šaljem i fotografije na kojima je vidljiva navedena devastacija prostora.

Zbog svega navedenog ovim Vas putem još jednom pozivam da sukladno Vašim nadležnostima i ovlastima poduzmete sve kako bi se zaštitio javni interes, vrijednost privatne imovine u susjedstvu, te spriječila daljnja devastacija prostora.

  • Upućeno: Komunalnom redarstvu Makarska, Gradonačelniku Makarske, Građevinska inspekcija, Okolišna inspekcija, Hrvatske vode, medijima…

Vezani sadržaji: Vox populi – Volicija

Komentari

komentara