Objavljeno: Pon, srp. 2nd, 2018

Za kančarenje u Jadranu su dobri „ice“ i „pilker“ štapovi

Osim za lov riba kančarenjem, „ice“ štapovi su vrlo pogodni i za lov lignje iz plovila skosavanjem i kratkim odbacivanjem

  • Tekst i foto Šime Duvančić

Veća mogućnost dobrog ulova brojnih riba razlog su zašto udičari preferiraju lov spustcem, kančanicom. Posebice u toplijem dijelu godine kada zbog gužvi i visokih temperatura mora u plićacima skori da i nema riba vrijednih truda. I dok se u priobalnom, ponekad čak i srednje teškom ribolovu može loviti priborom namotanim na motovilo, lov spustcem na većim dubinama skoro je nemoguće obavljati bez štapa. U tu svrhu se mogu koristi brojne vrste štapova, od „boat“, posebno pravljenih za tu namjenu, do mnogih namijenjenih drugim načinima ribolova, ne samo s plovila nego i s obale.
Razlike među njima su brojne, a povezuje ih jedna karakteristika, a to je manje ili više mala dužina. Razlog male dužine brodskih štapova nije teško odgonetnuti. Naime, s plovila se najčešće lovi iz zaklona nadkabine ili „bimini“ tende. Rukovanje dugačkim štapovima na plovilima s krovištem bilo kojeg tipa može biti vrlo komplicirano, pogotovo ako je u pitanju krupnija lovina uz valovito more. Upravo se iz tog razloga brodski štapovi proizvode kao kratki jednodijelni ili kraći dvodijelni modeli.

„Ice rod“

Najkraći štapovi koji se mogu pronaći na našem tržištu su „ice rod“ štapovi. Mada su prvenstveno namijenjeni ribolovu kroz rupu u ledu, vrlo uspješno se mogu koristiti i u ribolovu spustcem – kančanicom. Njihovi osjetljivi višebojni vrhovi jasno detektiraju i najblaže dodire ribe s mamcem, a deklarirana snaga je najčešće dostatna za savladavanje većine športsko- rekreativnim udičarima interesantnih ribljih vrsta. Jedini ozbiljni nedostatak „ice“ štapova je vezan uz dužinu kontre. Naime, zbog male dužine samog štapa, nije moguće pružiti kontru dugu kao kod klasičnih štapova, pogotovo ako se lovi na većim dubinama. No korištenje „PE“ višenitne kao osnovne strune može uspješno neutralizirati taj nedostatak. „Ice“ štapovi se proizvode u dužinama od samo jednog do 2,1 m, rijetko koji centimetar duže. U pravilu se izrađuju od jeftine stakloplastike pa im je cijena niska, a trajnost praktično neograničena. Za ribolov na većim dubinama i krupnijih riba, umjesto kratkih primjereniji su duži, modeli od 150 i više centimetara, najbolje dvodijelni, jasno, nešto veće težine bacanja, odnosno jačine.
Osim za lov riba kančarenjem, „ice“ štapovi su vrlo pogodni i za lov lignje iz plovila skosavanjem i kratkim odbacivanjem. Zato ih preporučujemo svim onima koji žele imati jedan štap za ta dva načina lova na moru.

„Pilk“ štapovi

 Na našem se tržištu osim „ice“ mogu pronaći još jedna vrsta štapova namijenjena lovu u hladnim i mutnim morima. Radi se o „pilk“, štapovima namijenjenim dubinskom varaličarenju teškim metalnim varalicama u sjevernim morima. Za razliku od „ice“ ti štapovi nemaju tanke i osjetljive vrhove, a i tijela su im neusporedivo jača. Sve to ne samo zato što su namijenjeni lovu varalicama težine 50 do 500 grama, nego i zato što se njima bez taktiziranja love iznimno jake i teške ribe poput bakalara, velikih listova i ostalih plosnatica. U Jadranu se ovim štapovima kančarenjem osim plosnatica na mekanom dnu mogu loviti još samo kirnje. Međutim, pokazali su se i kao dobro te jeftino rješenje za lov potezcem, panulom zubaca, pagra i gofa.

Komentari

komentara