Objavljeno: Sub, ruj. 23rd, 2017

Zaklada „Hrvatska za djecu“: Djeca s ukradenim djetinjstvom trebaju upravo vas

„Nećemo stati dok ne vratimo sva ukradena djetinjstva! Nećemo stati dok ne saslušamo sve priče naše djece i pokušamo pronaći rješenje.“

  • MP
  • Mirela Polić/imc

Župan Splitsko – dalmatinske županije Blaženko Boban i dogradonačelnik Grada Splita Nino Vela preuzeli prve slikovnice i obvezali se na ispunjenje želja djece u potrebi.

Split, 23.9.2017. – Zaklada „Hrvatska za djecu“ uz građane grada Splita i okolice čini mali korak velikim i vraća osmijehe na dječja lica. U želji da zajedno s građanima grada Splita i okolice te neprofitnim i humanitarnim udrugama i ustanovama te dječjim domovima vrati osmijehe na dječja lica, Zaklada „Hrvatska za djecu“ danas je na Prokurativama u Splitu predstavila svoj rad i djelovanje, no jednako tako i emotivnu slikovnicu „Učini mali korak velikim“, namijenjenu odraslima, kojom će do kraja 2017. godine nastojati ispuniti 1.000 konkretnih želja djece u potrebi, djece koja nemaju prilike živjeti sretna djetinjstva poput svojih vršnjaka. Druženju,na kojem je bilo uistinu mnogo emocija usmjerenih djeci u potrebi, prisustvovali su župan Splitsko – dalmatinske županije, Blaženko Boban sa suradnicima i dogradonačelnik Grada Splita Nino Vela, dok su iznimnoj atmosferi na ovom eventu pridonijeli prelijepi glasovi Studija za pjevanje i ples perlice, glazbeno scenski nastup Glazbene udruge Naša djeca te nastup Mažoretkinja grada Splita i Baletnog studija Labudići.

Župan zahvalio Vladi Republike Hrvatske na postojanju Zaklade „Hrvatska za djecu“

Preuzimajući svoj primjerak slikovnice „Učini mali korak velikim“ i obvezujući se na ispunjenje dječje želje župan Splitsko – dalmatinske županije Blaženko Boban je istaknuo:

Jučer kao gradonačelnik Solina – najmlađeg grada u RH pa kao zastupnik u Hrvatskom Saboru, i evo danas kao župan Splitsko-dalmatinske županije, pokušavam činiti sve što mogu za djecu, mlade i obitelji.Svijest o dramatičnim demografskim predviđanjima s kojima smo suočeni bi trebala svim političarima i svima koji su pozvani nešto pozitivno na tom planu učiniti, da brigu o djeci i mladima i probleme s kojima se suočavaju mlade obitelji svi skupa, kao društvo i kao odgovorni pojedinci stavimo u prioritet našega djelovanja.Stoga zahvaljujem Vladi Republike Hrvatske na postojanju Zaklade „Hrvatske za djecu“ koja prepoznaje stvarne potrebe naših najmlađih. Dužni smo ovaj svijet, ovu prelijepu zemlju učiniti boljim mjestom za život sve djece, poglavito djece bez roditeljske skrbi kao i djece koja imaju poteškoće u razvoju. U tom smislu sam kao župan inicirao i na županijskoj Skupštini dobio potporu za osiguranje besplatnih knjiga za svu djecu bez oba roditelja i, za sad za sve prvašiće iz cijele Splitsko-dalmatinske županije. Jednako ustrajno i uspješno provodimo program uvođenja potrebnog broja pomoćnika u nastavi za djecu s poteškoćama u razvoju. Zato sam danas ovdje kako bih čuo želje ove djece i makar simbolično ispunio želje neke od njih, ali i kako bih potaknuo svekoliku javnost na još veću osjetljivost za potrebe ove djece. Tu sam i kako bih zahvalio Zakladi „Hrvatska za djecu“ koja godinama ustrajno sluša potrebe ove djece, vraća im osmijeh na lica, svjesni da je ulaganje u djecu najbolje moguće ulaganje u budućnost svih nas, u budućnost naše drage Domovine.Hvala vam. Nemojmo se umoriti čineći dobro.
Dogradonačelnik Grada Splita, Nino Vela, koji je također s veseljem prisustvovao ovom lijepom događanju, izjavio je:
Grad Split, koji nosi titulu „Grad prijatelj djece“, izuzetno cijeni i podupire aktivnosti Zaklade s kojom je lani surađivao na projektu prehrane djece u osnovnim školama. Njihov rad je izuzetno važan i koristan, ne samo za djecu i njihove  obitelji, nego i za širu društvenu zajednicu. Zahvaljujem im se na organizaciji današnjeg događanja u Splitu, uručenoj mi slikovnici i prilici da ispunim skromnu želju djevojčice Ines.

Svi prisutni imali su priliku vratiti se na trenutak u dane djetinjstva i sjetiti se svih onih trenutaka koji život znače. Tih trenutaka prisjetila se i upraviteljica Zaklade „Hrvatska za djecu“, mr.sc. Ivana Kristić Buntić, koja je naglasila:

Slikovnica Učini mali korak velikim posebna je upravo zbog toga što svaki njezin primjerak nosi u sebi po jednu konkretnu želju djeteta bez odgovarajuće roditeljske skrbi ili djeteta u potrebi, prikazanu u obliku crteža koji je njezin sastavni dio. Spoj dječjih želja nacrtanih njihovim rukama, emotivnog teksta i snažnih ilustracija jedne od najeminentnijih hrvatskih dizajnerica i ilustratorica, BoobooTannenbaum, ima za cilj osvijestiti hrvatsko društvo o važnosti postojećih potreba i problema djece, ali i potaknuti na sudjelovanje u ispunjenju dječjih želja čime mali korak činimo velikim. Velikim i neprocjenjivim za djecu Hrvatske

Današnjim predstavljanjem rada Zaklade, kao i mogućnosti koje Zaklada nudi fizičkim i pravnim osobama, odnosno djeci Hrvatske u potrebi i njihovim obiteljima te promocijom uistinu emotivne slikovnice za odrasle, Zaklada nastavlja s još intenzivnijim radom na informiranju i osvješćivanju hrvatske javnosti o važnosti djece u našem društvu, a koje će se nakon Zadra i Splita, tijekom rujna i listopada nastaviti i kroz druge hrvatske gradove – Osijek i Rijeku, u kojima će ljudi dobra srca imati prilike detaljno upoznati djelovanje Zaklade, kao i ispuniti mnoge dječje želje te tako vratiti osmijehe na njihova lica. Putem događanja u Splitu te ostalih aktivnosti koje tek dolaze Zaklada „Hrvatska za djecu“ poziva sve građane Republike Hrvatske da se priključe akciji kojom ćemo zajedno vratiti osmijehe na lica djece u stvarnoj potrebi i nastojati ispuniti (barem) 1000 želja djece koja to s pravom i očekuju.

O Zakladi „Hrvatska za djecu“
Trebamo i tebe. Da baš tebe. U ime sve one djece kojoj trebamo pomoći, koju trebamo prepoznati i koju trebamo podržati, pozivamo te da postaneš dio naše priče i budeš naš prijatelj, pozivamo te da zajedno s nama osjetiš radost i snagu dječjih osmijeha! Radost onoga što danas možda i jedino ima smisla!

Zaklada „Hrvatska za djecu“ neprofitna je organizacija koja je osnovana Zakonom o Zakladi „Hrvatska za djecu“ od strane Republike Hrvatske, a čija je svrha promicanje dobrobiti osobnih i imovinskih prava djece te osnaživanja obitelji u situacijama različitih socijalnih, zdravstvenih i odgojnih i obrazovnih potreba djece. U posljednjih nekoliko godina „Zaklada Hrvatska za djecu“ napravila je velik zaokret u svojem radu, podižući svakodnevno efikasnost svojeg djelovanja, no jednako tako i šireći područje svojeg rada prepoznavanjem stvarnih potreba društva u kojem djeluje.
Zaklada „Hrvatska za djecu“ svojim radom pomaže djeci Hrvatske sa zdravstvenim problemima, kao i djeci u potrebi. Jednako tako pruža potporu nadarenoj djeci kako bi se ostvarila u područjima svojih izuzetnih sposobnosti. Nadalje, surađuje i u njihovom radu podupire organizacije koje brinu za dobrobit djece. Ne manje važno, pruža jednokratne i druge vrste pomoći obiteljima s višestrukim porodom. Svojom  stručnošću i inovativnim projektima Zaklada „Hrvatska za djecu“ svakodnevno nastoji prepoznati i doprinijeti kvalitetnijem odrastanju djece Hrvatske, nadograđujući i upotpunjujući na svoj način postojeće aktivnosti državnih tijela i institucija.
Slijedom navedenog, a s ciljem podizanja svijesti hrvatske javnosti, kao i senzibiliziranja iste na stvarne probleme i potrebe djece Hrvatske, Zaklada „Hrvatska za djecu“ ove jeseni organizirat će, osim Zagreba, i nekoliko događanja u većim hrvatskim gradovima (Rijeka, Zadar, Split, Osijek) na kojima će pažljivo osmišljenim programima nastojati približiti svoj rad građanima Hrvatske te, kao i uvijek, posebno će nastojati vratiti osmijehe na lica djece koja nisu toliko sretna.

Komentari

komentara